Sosyal Medya

Güncel

Japon yapımı 'mobil cami' dünyaya açılıyor

Dünyada metrekare başına arazi fiyatlarının en pahalı olduğu yerlerden Japonya'da 'mobil cami' üretildi. İlk etapta 2020 Tokyo Olimpiyatları'na gelecek olan Müslüman sporcular için üretilen camiye 45 ülkeden sipariş geldi.



Tokyo'nun 40 kilometre güneyindeki Chiba ÅŸehrinde kullanıma sunulan 'mobil cami'nin uzaktan kumandayla çalışan mekanizması sayesinde yan duvarları açılıyor ve 45 metrekarelik, 50 kiÅŸiyi alabilecek bir mescide dönüÅŸüyor.
 
İlk bakışta sıradan bir tır gibi duran 'mobil cami'nin dışında ise aynı anda 4 kişinin abdest alabileceği su tankı ve lavabo mevcut.
 
Tekerlekli caminin seyir halindeyken uzunluÄŸu 12 metre, geniÅŸliÄŸi ise 2 buçuk metre.
 
Tokyo merkezli etkinlik düzenleyicisi bir ÅŸirketin projesi olan caminin yaklaşık 890 bin dolara mal olduÄŸu belirtildi.
 
Camide namaz kılmaya gelen ve Yomiuri gazetesine konuÅŸan Sandha Saleem adlı Pakistanlı vatandaÅŸ "O zamanlar Müslümanlar için namaz kılınacak çok az yer vardı ve namazı da kimsenin dikkatini çekmeden kılmak zorundaydık" dedi.
 
ÇoÄŸunluÄŸu Budist veya Åžinto olan Japonya'da 100 bin Müslümanın yaÅŸadığı sanılıyor. Bu Müslümanların çoÄŸu Chiba ÅŸehrinin yer aldığı Kanto Havzası'nda.
Åžimdilerde Japonya'nın büyük ÅŸehirlerinde namaz kılınabilecek yerlerin sayısı artmış olsa da hala çok yetersiz.
 
Projenin yönetim kurulu baÅŸkanı Yasuharı Inoue yaptığı açıklamada, "Ben Budist'im ama herkesin rahatça dua edebileceÄŸi bir çevre yaratmak istedim" diyor.
 
Üretici ÅŸirket projeyi 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nda, turistik bölgelerde ve diÄŸer uluslararası etkinliklerde kullanmayı planlıyor.

Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.