Sosyal Medya

Netanyahu Umman’ın ardından şimdi’de Bahreyn yolcusu

Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinin sözcüsü Hani Merzuk, Netanyahu’nun İsrail ile Arap ülkelerinin ilişkilerinin normalleştirilmesi projesi kapsamında ziyaret ettiği Umman’ın ardından yakın bir zamanda Bahreyn’i ziyaret edeceğini bildirdi.



Siyonist BaÅŸbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinin sözcüsü Hani Merzuk, Netanyahu’nun Ä°srail ile Arap ülkelerinin iliÅŸkilerinin normalleÅŸtirilmesi projesi kapsamında ziyaret ettiÄŸi Umman’ın ardından yakın bir zamanda Bahreyn’i ziyaret edeceÄŸini kaydetti.

Netanyahu’nun Bahreyn ziyaretinin yaÅŸanacak büyük geliÅŸmelerin hazırlığı niteliÄŸinde olacağını söyleyen Siyonist Sözcü, “Bu ziyaret yeni iliÅŸkilerin baÅŸlangıcı olacak. Bu bizim tarihin düzeltilmesi noktasında doÄŸru yolda yürüdüÄŸümüzün bir delili” dedi.

Ä°srail’in Arap dünyasını büyük, çeÅŸitli ve insan kaynağı bol olarak gördüÄŸünü kaydeden Hani Merzuk, Arap ülkeleriyle bilimsel ve akademik iliÅŸkilerin geliÅŸtirileceÄŸini ifade etti.

DiÄŸer yandan Yedioth Ahronoth gazetesi, Bahreyn Krallığı'nın önümüzdeki yıl iÅŸgalci Ä°srail’le bir barış anlaÅŸması imzalayacağını belirtti.

Gazete, bazı Arap ülkeleriyle olan yakın iliÅŸkilerinden de bahsettiÄŸi Amerikalı Haham Marc Schneier'in ÅŸu sözlerini aktardı;

“Körfez ülkeleri, Ä°srail’le iliÅŸkiler kurmak için birbirleriyle yarışıyor.”

Etnik Anlayış Vakfı BaÅŸkanı ve son 15 yılda defalarca Suud, Umman, Bahreyn ve BAE saraylarında ağırlanan Marc Schneier, gelecek yılın sonuna kadar Ä°srail ile Körfez ülkeleri arasında diplomatik iliÅŸkilerin kurulmasını beklediÄŸini söyledi.

Schneier, “Yakında resmî olarak Bahreyn ile kurulan iliÅŸkileri göreceÄŸiz, ardından da kardeÅŸleri ile kurulan iliÅŸkileri göreceÄŸiz. Körfez ülkeleri kimin daha önce Tel Aviv ile iliÅŸki kuracağının yarışına girdiler” dedi.

Ortak düÅŸman olarak gördükleri Ä°ran’ın Körfez ülkelerinin Ä°srail’e karşı tutumunda bir takım deÄŸiÅŸikliklere yol açtığını belirten Schneier, “Ekonomik çıkarlar da bu süreçte önemli bir rol oynamıştır. Bu ülkeler ÅŸu anda Yahudi Devleti ile müzakere masasına geri dönmenin Ä°srail ile iliÅŸki kurmaya yeterli olduÄŸunu düÅŸünüyor. Filistin ile müzakere ön ÅŸartından vazgeçtiler” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Siyonist Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu'nun, ekim ayı sonlarında Umman'a yaptığı ziyaret sonrasında, Arap ülkeleriyle iliÅŸkilerde "büyük sürprizler" beklediÄŸini dile getirmiÅŸti.

El-Vifak hareketi ise yayınladığı bildiride, Ä°srail rejimi ile iliÅŸkileri normalleÅŸtirmenin büyük bir ihanet olduÄŸunu, Netanyahu ve Siyonistlerin Bahreyn’de hiç bir yeri olmadığını vurguladı.

Tüm bu geliÅŸmeler yaÅŸanırken Filistin Ä°slami DireniÅŸ Hareketi Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Siyonist BaÅŸbakan Netanyahu’nun Arap ülkelerine yönelik ziyaret haberleriyle ilgili yaptığı açıklamada, geliÅŸmeleri ihanet olarak nitelendirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Ebu Zuhri, “Netanyahu ve herhangi bir iÅŸgalci liderin Arap ülkeleri tarafından karşılanması, Kudüs davasından vazgeçilmesi, Filistin halkının sırtına bıçak saplanması ve ümmete ihanet hükmündedir” ifadelerinde bulundu.

Ä°srail’le iliÅŸkilerini geliÅŸtirmek için acele eden Arap ülkelerinin iÅŸgalcileri hakiki düÅŸman olmaktan çıkaramayacağını kaydeden Zuhri, “Siyonistlerle tokalaÅŸmalar onlara herhangi bir meÅŸruiyet kazandırmayacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.