Sosyal Medya

Güncel

İspanya'dan Brexit kararı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: Hükümetim her zaman İspanyolların çıkarlarını savunacak. Eğer değişiklik olmazsa, Brexit'i veto edeceğiz.



Ä°spanya BaÅŸbakanı Pedro Sanchez, resmi ziyaret için bulunduÄŸu Küba'da yaptığı Cebelitarık'ın statüsüne iliÅŸkin açıklamada, "Theresa May (Ä°ngiltere BaÅŸbakanı) ile yaptığım konuÅŸmadan sonra bizim pozisyonumuz halen onlarınkinden uzak. Hükümetim her zaman Ä°spanyolların çıkarlarını savunacak. EÄŸer deÄŸiÅŸiklik olmazsa, Brexit'i veto edeceÄŸiz." dedi.

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklama yapan EÄŸitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, "Cebelitarık ile ilgili her türlü karar Ä°spanya'nın onayıyla olmalı. Bu Ä°spanya için vazgeçilmez." dedi. Celaa, Cebelitarık konusunda Ä°spanya hükümetinin "alternatifinin olmadığını" vurguladı.

Celaa, her ÅŸeye raÄŸmen Brexit anlaÅŸmasının imzalanacağı 25 Kasım Pazar gününe kadar Cebelitarık konusunda bir anlaÅŸma saÄŸlanacağına inandıklarını söyledi.

Brexit anlaÅŸması taslağındaki mevcut ifadelerin yeterli olmadığını savunan Ä°spanya hükümeti, Cebelitarık'ın statüsü ile ilgili durumun hukuki açıdan netleÅŸtirilmesini istiyor.

AnlaÅŸmanın 184. maddesindeki "siyasi deklarasyon" ve "gelecekteki iliÅŸkiler" ifadelerinin Cebelitarık ile ilgili müzakerelerin AB ve Ä°ngiltere arasında yürütüleceÄŸi ÅŸeklinde anlaşılabileceÄŸine dikkati çeken Ä°spanyol hükümeti yetkilileri, yarımada ile ilgili müzakerelerin sadece Ä°ngiltere ve Ä°spanya arasında yürütülebileceÄŸinin açıklığa kavuÅŸmasını ÅŸart koÅŸuyor.

Ä°ngiltere ve AB, Brexit sonrası iliÅŸkilerin ÅŸeklini belirleyecek siyasi deklarasyon taslağında anlaÅŸtığını duyursa da bunun yeterli olmadığını açıklayan Ä°spanya hükümeti, veto kararının devam ettiÄŸini belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.