Sosyal Medya

Güncel

Sular ısınıyor: Suriye sınırına ABD karakolları

ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye ile Suriye arasındaki sınıra gözlem noktaları kurulacağını duyurdu. Mattis bu yolla, IŞİD ile savaşan Suriye Demokratik Güçleri ile TSK arasındaki gerilimin azaltılmasını hedeflediklerini iddia etti.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın YPG varlığından dolayı ‘sıradaki hedef’ diye göstererek “Bir gece ansızın gelebiliriz” dediÄŸi Fırat’ın doÄŸusunda Ankara’yı kızdıracak bir geliÅŸme yaÅŸanıyor. Türkiye’nin YPG’ye yönelik operasyonlarına karşı ABD’nin Fırat’ın doÄŸsunuda Türkiye sınırı boyunca gözetleme üsleri ve karakollar kuracağı açıklandı. Açıklamanın sahbi de ABD Savunma Bakanı Jim Mattis. Savunma Bakanı, ÇarÅŸamba günü Washington’da yaptığı açıklamada böylelikle Türkiye ile YPG-SDG güçleri arasındaki gerilimin engellenmesinin hedeflendiÄŸini belirtti.
 
ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD ile mücadeleye yoÄŸunlaÅŸabilmesi gerektiÄŸini söyleyen Bakan Mattis, gözlem noktalarının, Suriye Demokratik Güçleri’nin “coÄŸrafi halifelikten geriye kalan kısmı bitirmeye devam etmelerini saÄŸlamak üzere tasarlandığını” kaydetti. ABD’nin kuracağı gözlem noktalarının açık bir ÅŸekilde gece ve gündüz seçilebilecek ÅŸekilde iÅŸaretlenmiÅŸ olacağını söyleyen Mattis, “Böylece Türkler bizim tam olarak nerede olduÄŸumuzu net olarak görecek “ diye konuÅŸtu. Gözlem noktaları kurulması konusunda Ankara ile konuÅŸulduÄŸunu kaydeden ABD Savunma Bakanı, bu amaçla Suriye’ye yeni asker gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Pentagon’un verdiÄŸi bilgiye göre, Suriye’de yaklaşık 2 bin ABD askeri bulunuyor.
 
Ä°DLÄ°B'TE SULAR YENÄ°DEN ISINIYOR
 
Rus DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin Soçi mutabakatını yerine getirmek için ciddi çabalar sarf etmesine raÄŸmen Suriye’nin Ä°dlib bölgesinde silahsızlandırılmış bir tampon bölge oluÅŸturulmasının hala zor olduÄŸunu söyledi. Zaharova, Ä°dlib’deki durum yüzünden hala çok endiÅŸeli olduklarını söyledi. Ä°dlib’deki El Kaide baÄŸlantılı grupların, Cirin kasabasında Suriye ordusuna karşı geçen hafta düzenlediÄŸi saldırıda 18 askerin öldüÄŸü hatırlatmasını yapan Zaharova ÅŸöyle devam etti: “Bunun gibi kanlı provokasyonlar, Türk tarafının Rusya’yla imzaladığı 17 Eylül tarihli memorandumu (Soçi mutabakatı) yerine getirmeye yönelik ciddi çabalarına raÄŸmen Ä°dlib’de silahsızlandırılmış bölge oluÅŸturulması konusundaki zorlukların hala devam ettiÄŸini gösteriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.