Güncel
İzmir'de keşfedilen 'çan çiçeği' literatüre girdi
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, çan çiceğigillere ait endemik yeni bir bitki türü bulundu.
Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından kaya üzerinde tespit edilen çiçeÄŸe "Ä°zmir çanı" verildi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBÄ°TAK tarafından da desteklenen "Türkiye'nin Çan Çiçekleri" araÅŸtırma projesi kapsamında saha çalışmaları yaptıklarını hatırlattı.
Bu çalışmalar sırasında, Ä°zmir'in KemalpaÅŸa ilçesi Ovacık Mahallesi yakınlarındaki Çaldede Dağı'nın 1385 metre rakımında ana kayalıklar üzerinde çan çiçeÄŸi popülasyonuyla karşılaÅŸtıklarını aktaran Yıldırım, bu bitkiye ait ölçüm, fotoÄŸraflama ve örnekler alarak alanda incelemeler yaptıklarını söyledi.
Aldıkları örnekleri laboratuvar ortamında da incelediklerini anlatan Yıldırım, ÅŸu bilgileri verdi:
"Hem DNA üzerine hem de taksonomi (düzenleme) çalışmaları sonrasında bu bitkinin ÅŸu ana kadar dünyada keÅŸfedilmemiÅŸ yeni bir tür olduÄŸunu fark ettik. Ardından bunu akademik makaleye çevirdik ve dünyaya tanıttık. Makalemiz Phytotaxa isimli bilimsel dergide, 16 Kasım 2018 tarihinde yayımlandı. Bu bitkinin akademik ismi, merkezimize uzun yıllar emek veren ve bilim dünyasına bir çok türü kazandıran Erkuter Leblebici hocamıza atfen 'Campanula Leblebici Yıldırım' oldu."
Çan çiçeÄŸigiller grubunda yer alan bitkinin Türkçe ismini 'Ä°zmir Çanı' yaptıklarını kaydeden Yıldırım, Ä°zmir Çanı'nın bulunduÄŸu bölgede bu türden yaklaşık 900 tane sayabildiklerini ifade ederek, endemik olan bu bitkinin korunması gerektiÄŸine iÅŸaret etti.
TÜRKÄ°YE ÇAN ÇÄ°ÇEKLERÄ°NÄ°N GEN MERKEZÄ°
Türkiye'nin çan çiçekleri için önemli bir gen merkezi olduÄŸunu aktaran Yıldırım, "Dünyada çan çiçeklerinin 420 türü var ve bunun 128'i ülkemizde bulunuyordu. Ülkemiz çan çiçekleri için önemli bir gen merkezlerinden biridir. Söz konusu 128 türden 67'si ise endemiktir. Böylece 68. endemik türü, kayıt altına almış olduk. Çan çiçeklerinin en önemli özelliklerinden biri süs bitkisi özelliÄŸinin çok fazla olması. Bu bitkiler ülkemizin kendi öz deÄŸerlerinden biridir. Çan çiçeklerini ve endemik türlerini ülkemizin peyzaj sektörüne kazandırabilirsek bizler için de büyük bir mutluluk olacaktır." dedi.
Merkezden emekli olan bilim adamı Erkuter Leblebici de yeni bulunan türe isminin verilmesinden dolayı çok mutlu olduÄŸunu kaydetti.
Türkiye florasının kayıt altına alınmasının önemli olduÄŸunu vurgulayan Leblebici, genç bilim insanlarının büyük baÅŸarılara imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.
Henüz yorum yapılmamış.