Sosyal Medya

Güncel

Yedioth Ahronoth: Bahreyn 2019’da İsrail’le barış imzalayacak

İbranice yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesi, Bahreyn Krallığının önümüzdeki yıl işgalci İsrail’le bir barış anlaşması imzalayacağını belirtti.



Ä°branice yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesi, Bahreyn Krallığı'nın önümüzdeki yıl iÅŸgalci Ä°srail’le bir barış anlaÅŸması imzalayacağını belirtti. 

Gazete, bazı Arap ülkeleriyle olan yakın iliÅŸkilerinden de bahsettiÄŸi Amerikalı Haham Marc Schneier'den ÅŸu sözleri aktardı; “Körfez ülkeleri, Ä°srail’le iliÅŸkiler kurmak için birbirleriyle yarışıyor.”

Etnik Anlayış Vakfı BaÅŸkanı ve son 15 yılda defalarca Suud, Umman, Bahreyn ve BAE saraylarında ağırlanan Marc Schneier, gelecek yılın sonuna kadar Ä°srail ile Körfez ülkeleri arasında diplomatik iliÅŸkilerin kurulmasını beklediÄŸini söyledi.

Schneier, “Yakında resmî olarak Bahreyn ile kurulan iliÅŸkileri göreceÄŸiz, ardından da kardeÅŸleri ile kurulan iliÅŸkileri...” diyerek ÅŸuna iÅŸaret etti; “Körfez ülkeleri kimin daha önce Tel Aviv ile iliÅŸki kuracağının yarışına girdiler.”

Haham, “Ä°ran tehlikesi” gibi ortak bir düÅŸman karşısında Körfez ülkelerinin Ä°srail’e karşı tutumlarında bir takım deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açtığını belirterek ÅŸunu ekledi, “Ekonomik çıkarlar da bu süreçte önemli bir rol oynamıştır.”

Haham, Körfez ülkelerinin Tel Aviv ile iliÅŸki kurmak için Filistin sorununu çözme konusunda önceki ÅŸartlarından vazgeçtiklerine dikkat çekerek ÅŸunu ekledi; “Bu ülkeler ÅŸu anda Yahudi Devleti ile müzakere masasına geri dönmenin Ä°srail ile iliÅŸki kurmaya yeterli olduÄŸunu düÅŸünüyor.”

Bu açıklama, Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu'nun, ekim ayı sonlarında Umman'a yaptığı ziyaret sonrasında, Arap ülkeleriyle iliÅŸkilerde "büyük sürprizler" beklediÄŸine dair yaptığı açıklamayla eÅŸ zamanlı olarak geldi.

Ä°srail’in Ä°letiÅŸim Bakanı Eyüp Kara geçtiÄŸimiz hafta Bahreyn’nin baÅŸkenti Manama’daki "Startup Nations Ministerial" konferansına resmi davetle katılmıştı.

Ä°branice gazete Yedioth Ahronoth, Bahreyn’in bu davetinin asıl kaynağının Suudi Arabistan’ın “Arap sokağının nabzını normalleÅŸtirme” çaÄŸrısı olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Daha önce, Ä°srail medyası ismini belirtmediÄŸi Amerikalı bir kaynaktan naklettiÄŸi bir haberde, "Ä°srail BaÅŸbakanı diÄŸer Körfez ülkelerini de ziyaret etmek ve ziyaretini Amman’la (Ürdün) tamamlamak istiyor." demiÅŸti.

Kısa bir süre önce, Ä°srail Ä°letiÅŸim Bakanı Eyüp Kara’nın Dubai’ye yaptığı ziyarete ek olarak, BAE yetkilileri Ä°srail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev ile Abu Dabi'de bir araya gelmiÅŸ ve Abu Dabi'deki Judo Uluslararası Åžampiyonası'nda Ä°srail’in resmi milli marşı çalınmıştı.

Son iki yıl içerisinde, Ä°srail’le aleni bir ÅŸekilde ikili iliÅŸkiler kurma ve normalleÅŸme çaÄŸrıları yapan Suudi yazarların sesleri de arttı.

Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamad el-Halife, Davos Forumu’nda Ä°srailli yetkililerle, özellikle de Åžimon Peres ile bir araya gelmiÅŸti. 2005 yılında Bahreynli yetkililer, Bahreyn pazarlarındaki Ä°srail mallarına yönelik yasağı kaldırmaya karar vermiÅŸlerdi. Aynı yılın sonunda Bahreyn parlemontosundaki milletvekilleri karara karşı çıkmıştı. 2006 yılında ise Krallık, Ä°srail Bölge Ofisi'ni kapatmıştı.

2007 yılında, Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı Halid bin Ahmed el-Halife, Ä°srailli mevkidaşı Tzipi Livni ile bir araya geldi. 2009 yılında, Bahreynli bir heyet Gazze Åžeridi'ne uygulanan Ä°srail kuÅŸatmasını kırmak için bir deniz harekatına katılan 5 Bahreynli'nin iadesi için Ä°srail'e geldi. Aynı yıl, Krallık Prensi Ä°srailliler'le ve Ä°srail medyasıyla iletiÅŸime devam etmeyi önerdi.

2017 yılında, Bahreyn Kralı Ä°ngiliz gazetesi Times’a göre, Ä°srail’e yönelik Arap boykotuna son vermek için bir davetiye gönderdi. Aynı yılın sonunda, “Ä°ÅŸte Bu Bahreyn’dir” grubundan teÅŸekkül ettirilen 24 kiÅŸilik bir Bahreyn heyeti, boykotu sona erdirme kararını uygulamak için iÅŸgal devletini ziyaret etti. Ziyaret, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ün iÅŸgalci Ä°srail devletinin baÅŸkenti olduÄŸunu açıklamasıyla aynı tarihe denk geldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.