Sosyal Medya

Güncel

Güvenpark saldırısı sanıklarına ağırlaştırılmış müebbet

Güvenpark patlaması davasında sanıklardan biri 37 kez ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.



BaÅŸkentte, 13 Mart 2016'da Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen ve 36 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 344 kiÅŸinin yaralandığı saldırıyla ilgili 8'i tutuklu 55 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

PKK/KCK'nın üst düzey yöneticileri Murat Karayılan, Ali̇ Haydar Kaytan, Cemi̇l Bayık, Duran Kalkan, Hülya Oran ve Salih Müslüm'ün de aralarında bulunduÄŸu 8'i tutuklu 55 sanığın Güvenpark patlamasıyla ilgili yargılandığı davanın karar duruÅŸması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

DuruÅŸmada savcının esasa iliÅŸkin mütalaasına karşı son savunmalarını yapan sanıklar, üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek beraat ve tahliyelerine hükmedilmesini istedi.

Sanıkların son sözlerini dinledikten sonra hükmü açıklayan mahkeme, sanıklardan Mehmet Veysi DolaÅŸan'ın 36 kiÅŸiyi öldürme ve "devletin birliÄŸi, ülke bütünlüÄŸünü bozma" suçlarından 37 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

200 bin lira adli para cezası

Aralarında çocukların da olduÄŸu 342 kiÅŸiyi öldürmeye teÅŸebbüs suçundan 10 bin 260 yıl hapis cezası alan DolaÅŸan'a "izinsiz patlayıcı bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek" suçundan da 16 yıl hapis ve 10 bin gün karşılığı 200 bin lira adli para cezası da verildi.

Sanıklar Sebahattin Karakoç ve Azamattin Karakoç, "devletin birliÄŸi ve ülke bütünlüÄŸünü bozma" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet, "izinsiz patlayıcı madde bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek" suçlarından 16'ÅŸar yıl hapis ve 200'er bin lira adli para cezası aldı.

Sanıklardan Velat Cin'e "silahlı terör örgütü üyeliÄŸi" suçundan 9 yıl, Halil Ä°brahim Demirer'e aynı suçtan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme, hakkında "devletin birliÄŸi ve ülke bütünlüÄŸünü bozmak" suçundan dava açılan Semih Yürek'in eyleminin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu oluÅŸturduÄŸuna kanaat getirerek, sanığı 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme "devletin birliÄŸini ve ülke bütünlüÄŸünü bozma" suçundan hakkında dava açılan sanıklardan Suphi AkbaÅŸ'ın eyleminin "silahlı terör örgütüne fon saÄŸlamak suretiyle yardım ederek terörizmi finanse etmek" suçunu oluÅŸturduÄŸuna hükmederek, sanığı bu suçtan 8 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanıklardan Neval Basut ile hakkında "devletin birliÄŸi ve ülke bütünlüÄŸünü bozmak" suçundan dava açılan UÄŸur Ayçil'in eylemlerinin "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu oluÅŸturduÄŸuna hükmederek, sanıklara bu suçtan 3'er yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanıklar Vehbi Karakoç, Baran Ergin, Hüsamettin Batar, Gülsevim Kalay, Hamza Yılmaz, Rıdvan Tekin ve Seydi Ayçil'in üzerine atılı suçlardan beraatlerine hükmetti.

Heyet, yargılama aÅŸamasında ölen sanıklar Hülya EroÄŸlu, Murat Üçer ve Åžerif BaÅŸboÄŸa hakkındaki kamu davasını düÅŸürürken, PKK/KCK'nın üst düzey yöneticileri Ali Haydar Kaytan, Ayfer Kordu, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Elif Yıldırım, Engin Karaaslan, Fehman Hüseyin, Fethi Åžarlatan, Filiz Duman, Güleser Törün, GülüÅŸan Eksen, Gülüzar Tural, Hamiyet Yalçınkaya, Hejar Çelik, Hülya Oran, Zübeyr Aydar, Ä°smail Özden, Layika Gültekin, Mahmut Dora, Mehmet Tören, Mehmet Tahir Kılıç, Menafi Bayazit, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Muzaffer Ayata, Nuran Er, Nuriye Kesbir, Remzi Kartal, Rıza Altun, Sabri Ok, Salih Müslüm, Salman Kurtulan, Sultan Kocabey ve Süleyman Åžahin ile firari sanıklar Vahit Ayçil ve Necati Utku Kiraz hakkındaki dosyanın ayrılmasına hükmetti.

Davanın geçmiÅŸi

Bomba yüklü araçla 13 Mart 2016'da saat 18.45 sıralarında Atatürk Bulvarı'ndaki Güvenpark otobüs durakları önünde düzenlenen saldırıda, 36 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 344 kiÅŸi yaralanmıştı.

Kanlı saldırıyı gerçekleÅŸtiren otomobilin PKK/KCK mensubu Seher ÇaÄŸla Demir ile Özgür Ünsal tarafından patlatıldığı, sanıklardan Vahit Ayçil'in ise saldırıyı Kızılay'da takip ettiÄŸi ve sonrasında Åžanlıurfa'ya kaçtığı bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.