Sosyal Medya

Güncel

Fetih ve Hamas yeniden masaya oturuyor

Fetih Hareketi'nden yapılan açıklamada, yakın bir tarihte 2017'de imzalanan uzlaşı anlaşmasının uygulanması yönünde bir takvim belirlemek için Mısır'da toplantılar gerçekleştirileceği, tartışılacak en önemli noktanın; "Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde yetkilerini kullanmasını sağlamak olduğu" belirtildi



Fetih Hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah, hareketi ile Hamas arasında, 2017'de imzalanan "Uzlaşı AnlaÅŸması"nın uygulanması yönünde takvim belirlemek için yakın bir tarihte Mısır'da toplantılar gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirtti. 

Rabah, "Mısır'ın uzlaşı için yeni bir kartı yok. Kahire'de önceki anlaÅŸmaların uygulanmasını programlama ve bunun için geniÅŸ bir takvim belirleme üzerinde çalışılacak." dedi.

Filistin uzlaşısının özüyle ilgili dosyalarda daha önce anlaÅŸmaya varıldığını hatırlatan Rabah, "Biz ÅŸu anda tek siyasi rejim, tek hükümet ve herkesin uyacağı tek bir hukuktan baÅŸka bir ÅŸey istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Fetih ve Hamas heyetlerinin yakında uzlaşıyı görüÅŸmek üzere Mısır'a gideceÄŸini söyleyen Rabah, toplantıların tarihine deÄŸinmeksizin, Kahire'deki gelecek toplantılarda tartışılacak en önemli noktanın; "Filistin hükümetinin Gazze Åžeridi'nde yetkilerini kullanmasını saÄŸlamak olduÄŸuna" dikkati çekti. 

Hamas tarafından ise uzlaşı görüÅŸmelerinin yeniden baÅŸlamasına dair ÅŸu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Filistin'deki uzlaşı çabaları

Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiÄŸi 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüÅŸlük yaÅŸanıyor. 

Hamas ile Fetih arasındaki anlaÅŸmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Åžubat 2012'de ise Katar ara buluculuÄŸunda uzlaşı görüÅŸmeleri yapılmasına raÄŸmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamadı. 

Ä°ki grup daha sonra 23 Nisan 2014'te "uzlaşı hükümeti kurulması, baÅŸkanlık ve meclis seçimlerinin yapılması" konularını kapsayan bir uzlaşı anlaÅŸması metnini imzaladı. 

Gazze ile Batı Åžeria arasındaki bölünmüÅŸlüÄŸü ortadan kaldırmak için 2 Haziran 2014'te Uzlaşı Hükümeti kuruldu. Ancak iki taraf arasındaki siyasi ayrılıklar nedeniyle hükümet, Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getiremedi. 

Bu baÄŸlamda son olarak Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de gerçekleÅŸtirilen müzakereler neticesinde 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüÅŸlüÄŸü bitirmeyi amaçlayan "Uzlaşı AnlaÅŸması" imzalandı. Ancak Fetih ile Hamas hareketleri arasındaki anlaÅŸmazlıklar nedeniyle bu anlaÅŸmanın da uygulanmasında zorluklar yaÅŸanıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.