Sosyal Medya

Güncel

Prens Selman’a ayar… Tenzil-i Rütbe mesaj mı verdi!

Kral Selman'ın bugün yaptığı konuşmada dikkat çeken mesajlar vardı. Haber7.com yazarı Taha Dağlı, Selman'ın mesajını analiz etti.



Kral Selman bugün bir konuÅŸma yaptı. Kaşıkçı cinayetinin bir numaralı ÅŸüphelisi olan oÄŸlu Muhammed bin Selman için “Ä°nsan kaynaklarını geliÅŸtirmeye ve gençliÄŸi geleceÄŸin mesleklerine hazırlamaya odaklansın” dedi.

KRALDAN OÄžLUNA MESAJ

Kaşıkçı krizinin göbeÄŸindeki ülke olan Suudi Arabistan'da Kral Selman dün bazı açıklamalar yaptı.

Kaşıkçı'dan tek kelime bahsetmedi. Ancak “üstü kapalı” denilebilecek türden çok önemli mesajlar verdi. OÄŸlu, cinayetin bir numaralı zanlısı. Aynı zamanda Veliaht prens.

PRENS SELMAN'IN AZLEDÄ°LMESÄ°NÄ° Ä°STÄ°YORLAR

Dünyanın gözü Riyad'da, Muhammed bin Selman'ın azledilmesi isteniyor. En azından son bir yıldır olduÄŸu gibi “artık tüm ipler onun elinde kalmasın” diyenlerin sayısı bir hayli fazla.

Kral Selman öncelikle Suudi BaÅŸsavcılığının yürüttüÄŸü ve Muhammed bin Selman'ı aklayan soruÅŸturmaya itibar edecekleri mesajını verdi. Kaşıkçı lafı etmeden “adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve baÅŸsavcılığını alkışlıyorum” dedi.

Ä°NSAN KAYNAKLARINI GELÄ°ÅžTÄ°RMEYE ODAKLANSIN

Hemen arkasından da ÅŸöyle bir laf etti, “Muhammed bin Selman'dan insan kaynaklarını geliÅŸtirmeye odaklanmasını istiyorum” dedi.

Kral o sözleri söylerken Suudi Arabistan'ın vizyon projesi olan 2030'dan bahsediyordu. Bu projenin insan kaynaklarıyla ilgilenme görevini oÄŸluna verdi.

O cümleler, “bu veliahda verilen ekstra bir görev” olarak deÄŸil de, daha çok “sen siyaset yerine insan kaynaklarına bak” gibi bir mesaj olarak yorumlandı.

Bu konuyla ilgili yapılan yorumlarda “Kral Selman oÄŸlu Muhammed bin Selman'ın yetkilerini kısıtlıyor” sonucu ağırlıktaydı.

ILIMLI Ä°SLAM MODELÄ°!

Muhammed bin Selman'ın son bir yıldır izlediÄŸi politikada reformlar dikkat çekiyordu. Daha ılımlı, hoÅŸgörüye dayalı bir islam modeli talebi vardı.

Kral Selman oÄŸlunun çok eleÅŸtirilen ABD-Ä°srail eksenli bu siyasi deÄŸiÅŸikliÄŸe de nokta koyan cinsten de bir açıklama yaptı ve “Suudi Arabistan ÅŸeriata baÄŸlıdır” dedi.

Muhammed bin Selman'ın ABD-Ä°srail eksenli siyasetinin sonuçlarından biri Kudüs'ün hukuk dışı ÅŸekilde Ä°srail'in baÅŸkenti ilan edilmesi ve Filistin topraklarındaki Filistinlilerin sürülmesini içeren yüzyılın anlaÅŸması projesiydi.

KRALDAN OÄžLUNA SERT MESAJ: ÖNCELİĞİMÄ°Z FÄ°LÄ°STÄ°N

Kral oÄŸlunun yine çok tepki alan bu politik duruÅŸuna da üstü kapalı ÅŸekilde sert yanıt verdi.

“Birinci önceliÄŸimiz Filistin meselesidir ve Filistinliler haklarını geri alana kadar da öyle kalacaktır” dedi.

Bu sözler de çok dikkat çekiciydi. Ä°srail bir süredir Muhammed bin Selman'ı kullanarak Filistin toprakları üzerinde dilediÄŸini yapma cüretine giriÅŸmiÅŸti. Ancak Kral Selman “Filistin önceliÄŸimiz” diyerek oÄŸlunun Ä°srail eksenli politikalarına set çekti.

SELMAN'A TENZÄ°L-Ä° RÜTBE OLACAK

Kral Selman'ın sözlerinden anlaşılanların özetlersek, ÅŸöyle bir sonuç ortaya çıkıyor.

-Kaşıkçı krizinde Suudi yargısının dediÄŸi olacak.

-Ancak buna raÄŸmen Muhammed bin Selman'a tenzil-i rütbe uygulanacak.

-Muhammed bin Selman'ın onayladığı gibi Filistin politikasında İsrail-ABD'nin dediği olmayacak.

-Yine Muhammed bin Selman'ın hayata geçirdiÄŸi ve Suudi Arabistan'ı dizayn etmeye yönelik Ä°srail tarzı reformlar reddedilecek.

Taha Dağlı - Haber7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.