Sosyal Medya

Kurun 5.40'ın altına gitmesi ihracatçılar açısından ciddi bir sıkıntı yaratır

'Design Week Turkey' öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, kurdaki oynaklığın ihracatların aleyhine olduğu vurgulayarak, "Kurun 5.40'ın altına gitmesi ciddi bir sıkıntı yaratır. Bizim şirketlerimiz yüksek kârlılıkla çalışmıyor, bir eli yağda bir eli balda üretim yapmıyor" açıklamasında bulundu.



Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, kur çıkış ve iniÅŸlerinin zarar ettirdiÄŸini ve ÅŸu anki seviyelerden daha aÅŸağısının ciddi bir 'yanık ses' getireceÄŸini vurguladı. Gülle "Ä°hracatını daha önceki kurlardan yaptığı yüksek maliyetlerin ardından, kurun 5.40'ın altına gitmesi ciddi bir sıkıntı yaratır. Bizim ÅŸirketlerimiz yüksek kârlılıkla çalışmıyor, bir eli yaÄŸda bir eli balda üretim yapmıyor" dedi.
'ELEKTRÄ°KTE VE DOÄžALGAZDA CÄ°DDÄ° MALÄ°YET ARTIÅžLARI OLDU'
 
Cumhuriyet'ten Åžehriban Kıraç'ın haberine göre Gülle, "Ä°hracatçılara bu dönemde gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Kurun maliyetlerin aÅŸağısına inmesini ihracatçı taşıyamaz. Elektrikte doÄŸalgazda ciddi maliyet artışları oldu" ifadesini kullandı.
 
Gülle, hammadde girdileri döviz olan bir malı TL ile satmanın maliyet enflasyonu yarattığını anlatarak, bu tür ürünlerin düzenlemelerde kapsam dışı bırakılması gerektiÄŸini söyledi.
 
'Ä°THALAT VE Ä°HRACAT ARASINDAKÄ° DENGE BOZUKLUÄžU Ä°LK OLARAK LOJÄ°STÄ°K ALANINDA KENDÄ°NÄ° HÄ°SSETTÄ°RDÄ°'
 
Gülle, "Avro 7.50 iken alınan hammaddeler var. ÅŸimdi bunların hepsi kayıp hanesine yazılıyor. Bu dönemde çok destek de açıklandı. Ama çok da fazla bürokrasi var.
 
Desteklerden yararlanmalar kolaylaÅŸtırılmalı. Åžu anki sıkıntılardan biri de uzun vadeli çalışanların kurdan etkilenmesi ellerindeki çeklerin düÅŸen kurdan etkilenmesi" diye konuÅŸtu.
 
Ä°thalat ve ihracat dengesindeki bozulmasının ilk etapta lojistik alanında görüldüÄŸünü de belirten Gülle Ä°ngiltere'ye 3 bin sterline giden TIR'ın 6 bin sterline gittiÄŸini söyledi. TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, burada dengenin nasıl saÄŸlandığını anlayamadıklarını belirtti.
DESÄ°GN WEEK TURKEY BAÅžLADI
 
Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile TÄ°M tarafından düzenlenen Design Week Turkey 2018 dün baÅŸladı. Etkinlikte 22 konferans, 50'den fazla konuÅŸmacı, 19 sergi ve enstalasyon, 16 atölye çalışmasında 100'ün üzerinde tasarımcı bir araya getirecek.
 
Kilogram başına ortalama ihracatın Türkiye'de 1.4 dolar, Almanya'da ise 4 dolar olduÄŸunu hatırlatan Ä°smail Gülle, tasarımın burada kilit nokta olduÄŸunu açıkladı. Geçen yılki haftada 40 bin kiÅŸiyi ağırlarken bu rakamın NewYork ve Londra'da 250 bine ulaÅŸtığını dile getiren Gülle, bu ortalamalara ulaÅŸmak için devlet ve sivil toplum örgütleri iÅŸbirliÄŸi ile baÅŸarı hikâyeleri oluÅŸturmaya çalıştıklarını anlattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.