Kürsü
Taha Kılınç- Bar fedaisi
Follow @dusuncemektebi2
Taha Kılınç- Yeni Şafak
Ä°srail iÅŸgali altındaki Batı Åžeria’da, Beytullahim ÅŸehrinin hemen güneybatısında küçük bir Yahudi yerleÅŸim birimi yer alır: Nokdim. Yaklaşık 2 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı, 408 dönüm büyüklüÄŸündeki Nokdim, 1982’de Filistinlilere ait Taku ve Cenata köylerinin iÅŸgal edilmesi suretiyle kurulmuÅŸtur. Sadece Yahudilere tahsis edilen yollar sayesinde, Nokdim’den Kudüs’e 20 dakikada ulaşılabilmektedir. Bütün yerleÅŸim birimlerinde olduÄŸu gibi, buranın da çevresi askeri kontrol noktalarıyla, duvarlarla ve dikenli tellerle çevrilidir.
Nokdim’i Batı Åžeria’daki diÄŸer 130 iÅŸgal yerleÅŸiminden ayıran ÅŸey, burada Ä°srail yakın tarihinin en ırkçı, en öngörülemez, en dengesiz ve en kayıtsız (“kayıt altına almak”taki anlamıyla) adamlarından birinin yaşıyor olmasıdır: Avigdor Liberman. Araplara ve Müslümanlara düÅŸmanlığıyla ün salmış olan bu adamın, iÅŸgal edilmiÅŸ bir Arap toprağına kurulan yasadışı yerleÅŸim biriminde oturması da, kendi açısından bir tür “tutarlılık” olarak görülebilir.
Avigdor Liberman, 5 Haziran 1958’de, o dönemde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler BirliÄŸi (SSCB) içinde yer alan Moldova’nın baÅŸkenti KiÅŸinev’de doÄŸdu. Yüzde 25’i Yahudilerden oluÅŸan KiÅŸinev’in hareketli ortamında yetiÅŸen Liberman, küçük yaÅŸlardan itibaren Siyonist akımın içinde yer aldı. 1978’de Ä°srail’e göç ederek askerlik görevini yapan Liberman, daha sonra Kudüs Ä°brani Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler bölümüne kaydoldu. Üniversitede okuduÄŸu yıllarda, Batı Kudüs’teki barlarda fedailik ve bodyguardlık yaptığı biliniyor. Liberman’ın fiziksel güç kullanımı eÄŸilimini tatmin ettiÄŸi bir yer daha vardır: Okuldaki Arap arkadaÅŸları. O yılları hatırlayan birçok akranı, Liberman’ın Araplarla sık sık kavga ettiÄŸini anlatıyor.
Sovyetler BirliÄŸi’nin dağılmasından sonra Ä°srail’e akın eden Rus Yahudileri, Avigdor Liberman gibi politik ihtirasları da olan birinin elbette ilgi alanındaydı. Önce Sovyet Yahudileri Siyonist Forumu’nun kurucuları arasında yer aldı, daha sonra da arkasındaki bu destekle politikaya atıldı. 1993-96 arasında, Likud Hareketi’nin genel sekreterliÄŸi görevini yürüten Liberman, Benyamin Netanyahu’nun ilk baÅŸbakanlığı döneminde, baÅŸbakanlık ofisinin yönetimini üstlendi (1996-97). Ardından, 1999’da kendi partisi Yisrael Beyteynu’yu (“Ä°srail Evimiz”) kurarak, siyasete müstakil olarak devam etti.
2001’den itibaren ulusal altyapı bakanlığı, ulaÅŸtırma bakanlığı, baÅŸbakan yardımcılığı, stratejik iÅŸler bakanlığı, dışiÅŸleri bakanlığı gibi vazifeler üstlenen Avigdor Liberman, son olarak, geçtiÄŸimiz 14 Kasım ÇarÅŸamba günü istifasını sunana kadar, Benyamin Netanyahu kabinesinde savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Zehir-zemberek bir basın toplantısıyla istifasını açıklayan Liberman’ı bu kararı almaya sevk eden ÅŸey, Ä°srail ordusunun Gazze’yi “yeterince” bombalamamasıydı. Liberman’ın bütün ısrarına raÄŸmen, BaÅŸbakan Netanyahu’nun Gazze’de gerilimi devam ettirmemeyi seçmesi, savunma bakanının kabineden ayrılmasına yol açmıştı. Bu durum, Liberman’ın, 2005’te dönemin Ä°srail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron’la yaÅŸadığı ihtilafa benziyordu. Åžaron, Gazze’de yaÅŸayan yaklaşık 8 bin 500 Yahudi yerleÅŸimciyi bölgeden tahliye etme kararını aldığında, Liberman öylesine büyük bir tepki göstermiÅŸti ki, ulaÅŸtırma bakanı olarak görev yaptığı kabineden, Åžaron tarafından atılmıştı.
Avigdor Liberman böylece, Ä°srail tarihinin Filistinlilere karşı en gaddar ve en sert iki baÅŸbakanıyla (Åžaron ve Netanyahu) bile kavga etmeyi becermiÅŸ, bunu yaparken de -iki ihtilafın sebebinin de Gazze politikası olması ilginçtir- onları “tavizkârlıkla ve yumuÅŸaklıkla” suçlamıştı.
Çalkantılı siyasi kariyeri boyunca aÄŸzına geleni söylemesiyle tanınan Liberman (“Mısır’ın Asvan Barajı’nı bombalayalım” - 2001, “Mahmud Abbas, diplomatik bir teröristtir” - 2014, “Ä°srail vatandaşı Filistinlilerden bize sadakat göstermeyenler, kafalarının baltayla kesilmesini hak ediyor” - 2015, “Netanyahu yalancı, sahtekâr ve düzenbazın tekidir” - 2015), Moldova’dan bagajında getirdikleriyle yerleÅŸimci terörünün saldırganlığını kendi bünyesinde birleÅŸtirmiÅŸ görünüyor. Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’te sayıları 1 milyona yaklaÅŸan yerleÅŸimcilerin karakter yapısı, Avigdor Liberman’ın ÅŸahsında, adeta müÅŸahhas hale gelmiÅŸ durumda. 1995’te Ä°srail BaÅŸbakanı Yitzhak Rabin’i “Filistinlilere karşı tavizkâr” olduÄŸu gerekçesiyle öldüren Yigal Amir’in de bir yerleÅŸimci Yahudi olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüzde, Liberman’ın neye ve hangi tabana oynadığı daha da netleÅŸir.
Kasım ayı, Filistin tarihi açısından birbirinden önemli olayların yıldönümleriyle doludur: Balfour Deklarasyonu’nun yayımlanması (2 Kasım 1917), Yitzhak Rabin suikastı (4 Kasım 1995), Yaser Arafat’ın ölümü (11 Kasım 2004), Filistin devletinin kuruluÅŸunun ilânı (15 Kasım 1988), BM’de Filistin topraklarının taksimiyle ilgili ünlü oylama (29 Kasım 1947)… Avigdor Liberman’ın istifası bu listeye eklenecek kadar önemli bir dönüm noktası teÅŸkil etmese de, Ä°srail toplumsal yapısı içindeki kanser hücrelerini oluÅŸturan ve iç çözülmeyi hızlandırıcı etki taşıyan yerleÅŸimci gerçeÄŸini bir kez daha göz önüne getirmesi açısından dikkate deÄŸer.
Henüz yorum yapılmamış.