Sosyal Medya

Güncel

CIA'dan çarpıcı sonuç: Kaşıkçı'nın ölüm emrini Prens Selman verdi

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edildi



Washington Post gazetesinin konuyla ilgili kiÅŸilere dayandırdığı  haberinde, "CIA, Prens Bin Selman'ın Kaşıkçı'nın suikast emrini verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtı." ifadesine yer verildi.
 
Yetkililerin, "yüksek güvenilirliÄŸi" bulunduÄŸunu söylediÄŸi CIA deÄŸerlendirmelerinde, bunun bugüne kadar Muhammed bin Selman'ı cinayetle iliÅŸkilendiren en belirgin tespit olduÄŸu ve Trump yönetiminin Bin Selman'ın iliÅŸkilerini koruma çabalarını zora düÅŸürdüÄŸü kaydedildi.
 
"KardeÅŸi, Prens'in yönlendirmesiyle Kaşıkçı'ya konsolosluktan  belgelerini alabileceÄŸini söyledi"
 
CIA'in bu sonuca ulaşırken, Veliaht Prens'in kardeÅŸi Suudi  Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Halid bin Selman'ın, Kaşıkçı ile yaptığı bir telefon görüÅŸmesinin de olduÄŸu birçok istihbarat kaynağını incelediÄŸi aktarıldı.
 
Ä°ddialara göre, ABD istihbaratının dinlemelerine takılan görüÅŸmede  Halid bin Selman, Kaşıkçı'ya Ä°stanbul'daki BaÅŸkonsolosluÄŸa gidip belgelerini  almasını, bunun güvenli olacağını söyledi.
 
Yetkililer, Halid'in cinayetten haberdar olup olmadığını  bilmediklerini ancak bu konuÅŸmayı Muhammed bin Selman'ın yönlendirmesiyle  yaptığının kesin olduÄŸunu ifade etti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Suudi Arabistan'ın Washington  BüyükelçiliÄŸi Sözcüsü Fatimah Baeshen, Halid'in Kaşıkçı ile konsolosluÄŸa gitmesi  konusunda herhangi bir görüÅŸme yapmadığını, CIA'in sonuçlarının "yanlış" olduÄŸunu  ileri sürdü.
 
Öte yandan CIA'in incelemesinde, Veliaht Prens'in ülkedeki konumunu da  göz önünde bulundurduÄŸuna dikkati çeken ABD'li yetkililer, "Suudi Prens'in  konumu, Bin Selman bu konunun farkında olmadan ya da bu konuya karışmadan, bu  cinayetin iÅŸlenmesine imkan olmadığını gösteriyor." tespitini yaptı.
 
CIA analistleri, Kaşıkçı skandalına raÄŸmen Muhammed bin Selman'ın  tahtını kaybetme tehlikesinin olmadığına inandıklarını dile getirdi.
 
“ABD BAÅžKANI TRUMP’A GÄ°ZLÄ°CE GÖSTERÄ°LDÄ°”
 
ABD Merkezi Haberalma TeÅŸkilatının (CIA), gazeteci  Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin  Selman'ın verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtığı iddia eden Washington Post gazetesi aynı  haberinde, "ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a Muhammed bin Selman'ın bu iÅŸin içinde  olduÄŸunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammed'in bu cinayetin emrini  vereceÄŸi konusunda Trump'ın hala ÅŸüpheleri vardı." ifadesine yer verdi.
 
Haberde, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in Muhammed  bin Selman ile yakın iliÅŸkisine iÅŸaret edildi.
 
Gazetenin haberinde, "Trump'a gizlice Muhammed bin Selman'ın bu iÅŸin  içinde olduÄŸunun kanıtı gizlice gösterildi ancak Muhammed'in bu cinayetin emrini  vereceÄŸi konusunda Trump'ın hala ÅŸüpheleri vardı." bilgisi paylaşıldı.
 
Öte yandan CIA'in deÄŸerlendirmesini bilen kaynaklar, CIA'in  Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduÄŸunu bilmediÄŸini kaydederek, "BaÅŸkan Trump, CIA  ve DışiÅŸleri Bakanlığı yetkililerine Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduÄŸunu sordu,  kendisine cevap verilmedikçe de büyük bir hayal kırıklığına uÄŸradı." dedi.
 
Türklerin elindeki ses kaydının bir kopyasını CIA Direktörü Gina  Haspel'e verdiÄŸine ve Haspel'in bunu dinlediÄŸine deÄŸinilen haberde, ses  kayıtlarının Kaşıkçı'nın konsolosluÄŸa girmesinden kısa süre sonra öldürüldüÄŸünü  gösterdiÄŸini aktardı.
 
Haberde, "Ses kaydını bilen kiÅŸiler, Kaşıkçı'nın Suudi BaÅŸkonsolos'un  odasında öldürüldüÄŸünü, sonra BaÅŸkonsolos'un Kaşıkçı'nın cesedinden bir an önce  kurtulunması ve konsolosluktaki delillerin temizlenmesi gerektiÄŸini söylediÄŸini  aktardı." ifadesi kullanıldı.
 
"SUİKAST EKİBİNDEKİ BAZI KİŞİLER DE VELİAHT PRENS'LE DOĞRUDAN İLİŞKİLİ"
 
CIA ayrıca Kaşıkçı'nın konsolosluktan yapılan bir konuÅŸmayı da  incelediÄŸini ve bu konuÅŸmada cinayeti için Suudi Arabistan'dan gelen 15 kiÅŸilik  suikast ekibinin bir parçası olduÄŸuna inanılan Mahir Abdulaziz Mutreb'in  Muhammed'in en yakın danışmanlarından Suud el-Kahtani ile görüÅŸtüÄŸü kaydedildi.
 
Haberde CIA'in Prens Muhammed'in cinayetteki rolüne iliÅŸkin  incelemelerinde yabancı ülkelerin elindeki bilgilerden de yararlandığını  vurgulandı.
 
Ayrıca CIA'in, telefon görüÅŸmeleri ve ses kayıtlarının yanı sıra  Ä°stanbul'a giden 15 kiÅŸilik ekipteki bazı kiÅŸileri de Muhammed bin Selman ile  doÄŸrudan iliÅŸkilendirdiÄŸi belirtildi.
 
"ABD Ä°STÄ°HBARATI KAÅžIKÇI'NIN TEHLÄ°KEDE OLDUÄžU SONUCUNA 2 EKÄ°M'DEN  SONRA ULAÅžTI"
 
Haberde ABD'nin Kaşıkçı'nın tehlikede olabileceÄŸine dair istihbarat  aldığını ancak bu bilgilere Kaşıkçı'nın ortadan kaybolduÄŸu 2 Ekim'den sonra  arÅŸivdeki dinlemelerin incelemelerine bakarak ulaÅŸtığı aktarılarak, "Ä°ki  istihbarat yetkilisi, Kaşıkçı ortadan kaybolmadan önce istihbarat yetkililerinin  böyle bir durumdan haberi olduÄŸuna ya da onu uyarma ÅŸansını kaçırdıklarına dair  bir gösterge yok." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
 
"TRUMP, BÄ°N SELMAN'IN GÖREVDE KALMASINI Ä°STEDÄ°"
 
Gazetenin haberinde, "Trump üst düzey Beyaz Saray yetkililerine  Muhammed'in görevde kalması gerektiÄŸini çünkü Suudi Arabistan'ın Ä°ran'ın kontrol  edilmesinde yardımcı olduÄŸunu söyledi. Trump, Kaşıkçı'nın ölümü konusunda Suudi  Arabistan'ın petrol üretimini engelleyecek bir tartışma istemediÄŸini belirtti."  bilgisine de yer verildi.
 
Prens Muhammed'in neden Kaşıkçı'yı öldürtmeye karar verdiÄŸine dair  sorular olduÄŸuna dikkat çekilen haberde, bu konuda CIA'in inandığı bir teorinin  de Muhammed'in Kaşıkçı'nın "Müslüman KardeÅŸler'e yakınlık duyan tehlikeli bir  Ä°slamcı" olduÄŸuna inanması olduÄŸu kaydedilen haberde, Muhammed'in bu düÅŸüncesini  Kushner ve John Bolton ile paylaÅŸtığına da deÄŸinildi.
 
AP'YE KONUÅžAN YETKÄ°LÄ° DE Ä°DDÄ°ALARI DOÄžRULADI
 
Bu arada, Amerikan Associated Press (AP) ajansına konuÅŸan ABD'li  bir yetkili de "ABD'li istihbarat yetkilileri, Veliaht Muhammed bin Selman'ın  Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürme emri verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtı." ifadesini  kullandı.
 
Suudi Arabistan BaÅŸsavcı Sözcüsü Åželan eÅŸ-Åželan, önceki gün yaptığı  açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında 5 kiÅŸinin idamının istendiÄŸini  belirtmiÅŸti.
 
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın cinayetteki rolüne ve bilgisine  iliÅŸkin sorulan bir soru üzerine Åželan, Prens'in görevlendirmeyle hiçbir  ilgisinin olmadığını, konsolosluk içinde yaÅŸananlara dair kendisine yanlış rapor  iletildiÄŸini söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.