Sosyal Medya

Güncel

MHP'den 'ceza indirimi' teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, abonelik sözleşmelerine ilişkin kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonunda, 'bazı suçların ceza süresinde indirim öngören' kanun tekliflerinin gündeme alınmasını talep etti.



TBMM Adalet Komisyonunda, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve milletvekili arkadaÅŸlarının imzasını taşıyan Abonelik SözleÅŸmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına Ä°liÅŸkin Takibin BaÅŸlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüÅŸmeler tamamlandı ve maddelerin görüÅŸülmesine geçildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, dosyaların çokluÄŸu ve kırtasiye iÅŸlemlerinin, icra iÅŸlemlerinin yavaÅŸ iÅŸlemesine neden olduÄŸunu belirterek, "Ä°ÅŸ yükünün hafifletilmesi ve iÅŸlerin hızlandırılması için Merkezi Takip Sistemi getirilmesinin faydalı olacağını düÅŸünüyorum. Teknolojiden yararlanılması masrafları ve harç miktarını azaltacaktır. Bu yönüyle borçlunun da lehine bir düzenlemedir." dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, iÅŸçi alacakları için getirilen arabuluculuk ÅŸartının ticari davalara da getirilmek istenildiÄŸini belirterek, arabuluculuk sisteminin her davaya getirilemeyeceÄŸini ifade etti. Köksal, "Avukatsız yargı hayalini gerçekleÅŸtirmeye çalıştığınızı düÅŸünüyorum. Bu çok tehlikeli bir süreç. ArabuluculuÄŸun ticari davalarda zorunlu olduÄŸu ifadesinin çıkarılması gerekiyor." görüÅŸünü savundu.

MHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Ä°stanbul Milletvekili Feti Yıldız, komisyon üyesi olmadığını hatırlatarak, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut'un Bazı Suçlarla Ä°lgili Ceza Sürelerinin Åžartlı Ä°ndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi'nin gündeme alınmasını istedi.

FETÖ'den açığa alınan hakim ve savcı sayısının 3 bin 908 olduÄŸunu, cezaevinde 352 hakim ve 204 savcının tutuklu ve hükümlü olarak bulunduÄŸunu anlatan Yıldız, bu kiÅŸilerin 14 yıl içinde verdikleri kararların halen infaz edildiÄŸini belirtti.

Yıldız, "FETÖ mensubu hakimler ve savcıların adalet sistemimiz içinde yaptığı tahribatı gidermek için sunduÄŸumuz kanun teklifimiz maalesef Adalet Komisyonunda beklemektedir. Aylardır af, ceza indirimi, cezaevlerinin durumuyla ilgili olarak televizyonlarda, basın organlarında, toplumun her kesiminde tartışmalar yapılmaktadır. Toplumda 'ÅŸartlı ceza indirimi' ile ilgili büyük bir beklenti oluÅŸmuÅŸtur. Bu sırada, birtakım çevreler teklifin yasalaÅŸmaması için olanca güçleriyle gayret göstermiÅŸler, bazı dramatik olayları gündeme getirerek toplumu etkilemeye çalışmışlardır." diye konuÅŸtu.

Cezaevlerinin durumunun içler acısı olduÄŸunu savunan Yıldız, tutuklu ve hükümlülerin insan haysiyetine ve onuruna aykırı ÅŸekilde koÄŸuÅŸlarda üst üste yattığını iddia etti.

Türkiye'de 385 ceza ve infaz kurumu bulunduÄŸunu dile getiren Yıldız, ÅŸunları kaydetti:

"Cezaevlerimizde 13 Kasım 2018 tarihi itibariyle 260 bin hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Cezaevlerinin kapasitesi 220 bin kiÅŸidir. Bu da ikili ranzaları üçlü ranza haline getirmektedir. Cezaevlerindeki sıkışıklık ve FETÖ'nün verdiÄŸi tahribatı gidermek için teklifimizin bir an önce gündeme alınması, yasalaÅŸması gerekir. EÄŸer teklifimiz yasalaşırsa 162 bin tutuklu, hükümlünün hukuki durumunda deÄŸiÅŸiklik olacaktır. Sayın BaÅŸkanım daha fazla bekletilmeden gündeme alınmasını rica ediyorum."

Bunun üzerine Adalet Komisyonu BaÅŸkanı AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, konunun çok hassas olduÄŸunu belirtti.

Konunun siyasi olduÄŸuna iÅŸaret eden Köylü, "Partilerin en azından birtakım istiÅŸareler yapması, belli bir yere gelmesi lazım. Böyle olmayınca, diÄŸer kanunlar gibi hemen burada görüÅŸmemizin çok fayda saÄŸlamayacağını düÅŸünüyorum. O bakımdan partiler bu konuda bir çalışma yapsınlar. Belki yapıyorlardır, bilmiyorum. Belli bir noktaya geldikten sonra, belirli bir kısımda, belki tamamında olmayabilir, anlaÅŸma saÄŸlanırsa elbette komisyonda görüÅŸürüz." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.