Sosyal Medya

'Sağlıkta Şiddet Yasası' Meclis Genel Kurulunda kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 22 maddesini kapsayan birinci bölümü kabul edildi. Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan personele yönelik suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve savcılığa sevk edilecek. Savcılık adli işlemleri yerine getirecek.



TBMM Genel Kurulu'nda, SaÄŸlıkla Ä°lgili Bazı Kanun ve KHK'lerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 22 maddesini kapsayan birinci bölümü kabul edildi.

Teklif, Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların, reçeteli olarak ÅŸahsi kullanım için SaÄŸlık Bakanlığının izniyle Türk Eczacıları BirliÄŸince (TEB) yurt dışından temininde yaÅŸanan sıkıntılara çözüm getiriyor.

Buna göre, TEB'in yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve SaÄŸlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kamu kurum/kuruluÅŸları aracılığıyla ÅŸahsi kullanım için yurt dışından ilaç saÄŸlanabilecek, doÄŸrudan hastalara verilebilecek.

Hastanelerin yurt dışından toplu olarak getirdiÄŸi ilaçların temini de bu ÅŸekilde saÄŸlanabilecek.

Bu ilaçlar için yurt dışı ilaç listesine girdiÄŸi tarihten itibaren 3 yıl içinde izin/ruhsat sahibi tarafından ruhsat baÅŸvurusunda bulunulacak, baÅŸvuru tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde ruhsat alınacak.

CumhurbaÅŸkanı, ruhsat baÅŸvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların bu ÅŸekilde teminine devam edilmesine karar verebilecek.

TÜRKÄ°YE Ä°LAÇ VE TIBBÄ° CÄ°HAZ KURUMU DA CEZA UYGULAYABÄ°LECEK

Teklifle; Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat Ä°ÅŸlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'da deÄŸiÅŸiklik yapılıyor. Cezaların zamanında ve gecikmeden tesis edilebilmesi için mahalli mülki idarelere göndermeden Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da ceza uygulayabilme yetkisi veriliyor, caydırıcılığı saÄŸlamak için fiilin niteliÄŸi ve önemine göre para cezalarının alt ve üst sınırı yeniden belirleniyor.

Kanunda belirtilen kurallara ve yasaklara uymayan eczane sahipleri veya mesul müdürü ile sanat ve ziraat iÅŸlerinde kullanılan zehirli ve müessir maddeler satıcılığı yapanlara, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu veya mahalli mülki amir tarafından 2 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde ceza bir kat artırılacak.

Yurt dışından saÄŸlanan ilaçlar için ruhsat baÅŸvurusunda bulunma süresi, maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte baÅŸlayacak.

Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceÄŸi kuralı ÅŸirketler için de uygulanacak, böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kaldırılacak. Diplomalı eczacı olmak ÅŸartıyla, ortaklardan birinin ticarethane iÅŸlerinden mesul müdür gösterilmesi ÅŸartı kaldırılacak.

450 GÜN SONUNDA MESLEKLERÄ°NÄ° YAPABÄ°LECEKLER

Terör örgütlerine üyeliÄŸi, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduÄŸu için kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruÅŸturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiÄŸi tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek. Teklifin mevcut halinde bu süre 600 gün idi.

Devlet yükümlülüÄŸünü yerine getirirken kamu görevinden çıkarılanların hizmet süreleri bu süreden düÅŸürülecek.

Düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce oral patoloji alanında doktora eÄŸitimi yapmış olan veya doktora eÄŸitimine baÅŸlamış olanlardan eÄŸitimlerini baÅŸarı ile bitiren diÅŸ hekimlerine, oral patoloji dalında uzmanlık belgesi verilecek.

DiÅŸ hekimlerinden, maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce tıbbı patoloji ve tümör patolojisi alanlarında doktora eÄŸitimi yapmış olup, yurt içinde veya yurt dışında en az 2 yılı eÄŸitim kurumlarında olmak üzere 3 yıl süreyle oral patoloji alanında araÅŸtırma, uygulama ve inceleme yapmış bulunanlar, yaptıkları araÅŸtırma, uygulama ve incelemeler ile aldıkları eÄŸitimlere ait belgelerini ve bu alanda yurt içi ve yurt dışında yayımlanmış bilimsel yayınlarını ibraz ederek, maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren üç ay içerisinde uzmanlık belgesi almak için SaÄŸlık Bakanlığına baÅŸvurabilecek.

Tıpta Uzmanlık Kurulu, baÅŸvuru süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde baÅŸvuruları deÄŸerlendirecek. Çalışmaları yeterli görülenlere oral patoloji dalında uzmanlık belgesi verilecek.

DiÅŸ HekimliÄŸinde Uzmanlık Ana Dalları ve EÄŸitim Sürelerine Dair Çizelge'ye, oral patoloji, diÅŸ hekimliÄŸinde uzmanlık ana dalı olarak ekleniyor.

Tıbbi cihazların ruhsatlandırma süreçlerinin daha kısa sürede yapılabilmesini saÄŸlamak amacıyla ruhsatlandırmaya esas tahliller, SaÄŸlık Bakanlığının yanı sıra bakanlıkça yetkilendirilen laboratuvarlarda da yaptırılabilecek.

Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teÅŸhis veya tedavi ettiÄŸi beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

TABÄ°P ODASINDAN Ä°ZÄ°N ALMAYACAKLAR

Tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları ÅŸartı kaldırılacak.

SaÄŸlık Bakanlığı merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı, her bütçe yılında CumhurbaÅŸkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilecek. Bakanlık merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak.

SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı döner sermaye iÅŸletmelerinin muhasebe hizmetleri bakanlıkça yürütülecek ancak bakanlık tarafından teklif edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen döner sermaye iÅŸletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.

EMBRÄ°YO VE ÜREME HÜCRESÄ° BAÄžIÅžLAYANA CEZA

Kanuna aykırı ÅŸekilde embriyo ve üreme hücresi bağışlayan, aşılayan, bulunduran, kullanan, saklayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya komisyonculuÄŸunu yapanlar veya bu fiilleri özendiren, bunlara yönlendiren, bunlara yönelik ilan, reklam veren, yayımlayan kiÅŸiler hakkında, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç teÅŸkil etmediÄŸi takdirde 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin günden 2 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

Bakanlıktan izin almadan organ nakli ve üremeye yardımcı tedavi merkezi açılamayacak. Kanuna ve bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı ÅŸekilde faaliyet gösteren saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarının, fiilin niteliÄŸi ve tekerrürü halinde faaliyeti durdurulacak veya faaliyet izni iptal edilecek.

Teklif, üremeye yardımcı tedavi uygulamalarına iliÅŸkin düzenlemeler içeriyor.

Teklife göre, doÄŸal yollarla çocuk sahibi olunamadığı veya tıbbi gereklilik bulunduÄŸu hallerde, kadın veya erkeÄŸin üreme hücrelerini tıbbi yöntemlerle döllenmeye elveriÅŸli hale getirilmek ve vücut içinde veya dışında döllenmesini saÄŸlamak suretiyle üreme hücreleri veya embriyo anne adayına uygulanabilecek. Bu yöntem sadece evli olan eÅŸler arasında gerçekleÅŸtirilecek.

Bu tedavi uygulamaları, Bakanlıkça belirlenen tıbbi esaslar çerçevesinde yalnızca Bakanlıkça yetkilendirilmiÅŸ hekimler tarafından ve Bakanlıkça ruhsatlandırılan üremeye yardımcı tedavi uygulama merkezlerinde yapılabilecek.

EÅŸlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun, baÅŸka kiÅŸilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak yasak olacak.

BaÅŸkasına ait üreme hücresi veya embriyonun kullanılması suretiyle donasyon iÅŸlemi yapılması ve bu amaçla üreme hücresi veya embriyo bağışlanması, satılması, bulundurulması, kullanılması, saklanması, taşınması, ithalatı, ihracatı ve bu iÅŸlemlere aracılık edilmesi de yasaklanacak.

ORGAN NAKLÄ° KÄ°MLERDEN YAPILABÄ°LECEK?

Canlıdan organ nakli; alıcının en az 2 yıldan beri evli olduÄŸu eÅŸi ile 4'üncü dereceye kadar (4'üncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek. Organ nakli gereken hastalığın evlilikten sonra teÅŸhis edildiÄŸi durumlarda, eÅŸlerin en az 2 yıllık evli olması ÅŸartı aranmayacak.

Organ nakli hizmeti sunan hastanelerin bulunduÄŸu her ilde, Organ Nakli DeÄŸerlendirme Etik Komisyonu kurulacak.

SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilecek öÄŸretim elemanı kadroları, temel bilimler hariç olmak üzere, birlikte kullanılan eÄŸitim ve araÅŸtırma hastanesinin eÄŸitim birimleri, ihtiyacı ve nitelikleri dikkate alınarak, SaÄŸlık Bakanlığının talebiyle, Rektörün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından il bazında belirlenecek ve öÄŸretim üyesi atamaları bu kadrolara yapılacak.

DiÅŸ hekimlerinin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almalarına iliÅŸkin düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

Teklifle; SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı saÄŸlık tesisleri ile üniversitelerin tıp ve diÅŸ hekimliÄŸi alanında lisans, uzmanlık eÄŸitimi veren kurulların birlikte kullanımı hususunda uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik düzenleme yapılıyor.

Buna göre, birlikte kullanıma konu saÄŸlık tesisleri için birden fazla üniversiteyle protokol imzalanabilecek.

SAÄžLIKTA ŞİDDETÄ°N ÖNLENMESÄ°

Teklifle; saÄŸlık çalışanlarına karşı ÅŸiddetin önlenmesi amaçlanıyor, saÄŸlık hizmetlerinin daha iyi, etkili ve verimli yürütülebilmesi ve kesintiye uÄŸramaması saÄŸlanıyor.

SaÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten iÅŸlenen suçlardan ÅŸüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve gerekli iÅŸlemleri yapılarak Cumhuriyet baÅŸsavcılığına sevk edilecek.

Cumhuriyet savcısı adli iÅŸlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruÅŸturmasında, kolluk tarafından müÅŸteki, maÄŸdur veya tanık olan saÄŸlık personelinin ifadeleri iÅŸ yerlerinde alınacak. Bu hükümler, özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten iÅŸlenen suçlar hakkında da uygulanacak.

SaÄŸlık Hizmetleri Temel Kanunu'na göre birlikte kullanım protokolü yapılmış saÄŸlık tesislerinde çalışacak üniversite personeli ile maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay içinde bu kanun kapsamında sözleÅŸme yapılacak.

AK Parti, teklifin 20. maddesi üzerinde önerge verdi.

Kabul edilen önergeye göre, tabipler devlet hizmeti yükümlülüklerine baÅŸlamadan veya tamamlamadan ana dallarda uzmanlık eÄŸitimi yapmak için asistanlık sınavına katılabilecek ve uzmanlık eÄŸitimine baÅŸlayabilecek.

Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eÄŸitim yapmak üzere asistanlık sınavına girebilmek için; devlet hizmeti yükümlülüÄŸünün tamamlanmasına 9 aydan daha az süre kalmış olması ve uzmanlık eÄŸitimine baÅŸlanabilmesi için de devlet hizmeti yükümlülüÄŸünün tamamlaması ÅŸart olacak.

TBMM BaÅŸkanvekili Mithat Sancar, teklifin birinci bölümünde yer alan maddelerin kabul edilmesinin ardından, birleÅŸimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.