Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de Brexit anlaşmasına onay

İngiltere'de Bakanlar Kurulu, ülkenin AB ile vardığı Brexit anlaşmasını onayladı. Sıra Başbakan May'in parlamentoda vereceği sınavda. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin önde gelen Brexit yanlısı milletvekillerinden taslak metinle ilgili eleştiri sesleri yükseliyor.



BirleÅŸik Krallık BaÅŸbakanı Theresa May, kabinesinin Avrupa BirliÄŸi'nden çıkış (Brexit) anlaÅŸmasını onayladığını duyurdu.
 
Kabine toplantısı sonrasında kısa bir açıklama yapan May, “Taslak çekilme anlaÅŸması müzakere edilebilecek en iyi anlaÅŸmaydı. YüreÄŸim ve aklımla kesin olarak BirleÅŸik Krallık’ın yararına olduÄŸuna inanıyorum” dedi. SeçeneÄŸin anlaÅŸma olmaması ya da Brexit olmaması olduÄŸunu belirten May, “Ä°lerlememize ve önümüzdeki günlerde anlaÅŸmayı nihaileÅŸtirmemize olanak saÄŸlayacak belirleyici bir adım” ifadelerini kullandı. May, kabinedeki tartışmayı ‘ateÅŸli’ olarak tanımlarken kararın ‘kolektif’ olarak alındığını söylemesi kararın oybirliÄŸi ile alınıp alınmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi.
 
Londra’dan gelen haber üzerine Brüksel de hareketlendi. AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker, AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk’u ‘düzenli çıkış’ konusunda belirgin ilerleme saÄŸlandığı konusunda bilgilendirdi. Basının karşısına çıkan AB’nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier, anlaÅŸma gereÄŸi Brexit’in 29 Mart’ta gerçekleÅŸeceÄŸini ve 21 aylık geçiÅŸ süreci olacağını söyledi. AB liderlerinin 25 Kasım’da özel bir Brexit Zirvesi için Brüksel’de bir araya gelmeleri bekleniyor.
 
 
 
Ä°ngiltere ve Avrupa BirliÄŸi (AB) müzakerecileri bugün taslak bir metin üzerinde anlaÅŸmaya varmıştı. 
Metinde Brexit anlaÅŸmasının önündeki en büyük engel olan Ä°rlanda sınırı konusunda AB'nin öne sürdüÄŸü çerçeve kabul görmüÅŸtü.
 
Ä°rlanda ulusal yayın kurumu RTE'ye bilgi veren kaynaklar metni "olabildiÄŸince saÄŸlam" olarak tanımladı, ancak bu geliÅŸmenin müzakerelerin sonlandığı anlamına gelmediÄŸine dikkat çekti.
 
Yaklaşık 5 yüz sayfalık ve ağır hukuk dilinin hakim olduÄŸu metni inceleyeyen bakanların imzası ile Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılması resmileÅŸmiÅŸ oldu. 
 
TASLAK METÄ°NE Ä°RLANDA SINIRINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N SORUN NASIL ÇÖZÜLDÜ?
 
Kaynaklara göre metinde BirleÅŸik Krallık'a baÄŸlı Kuzey Ä°rlanda ile AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır kontrollerinin yeniden baÅŸlamasının önüne geçecek bir güvence getiriliyor.
 
AB ile Ä°ngiltere arasında geçici bir gümrük düzenlemesi ÅŸeklinde hazırlanan bu güvence, BirleÅŸik Krallık'ın geri kalanından farklı olarak tek pazar kuralları açısından gümrük ve uyum konularında Kuzey Ä°rlanda'ya özel hükümler getiriyor.
 
Ä°rlanda Cumhuriyeti, ayrılık anlaÅŸmasında hukuki açıdan uygulanabilir bir çözüm için son tarih belirlenmesini ya da tek taraflı olarak feshini kabul etmeyeceklerini yineliyor.
 
Ancak Ä°ngiltere, BirleÅŸik Krallık'ın bir parçası olan Kuzey Ä°rlanda'ya verilecek özel bir konuma ülkenin bütünlüÄŸünü bozacağı gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Bir Brexit anlaÅŸmasına varabilmek için böyle bir özel konumu kabul etse dahi, bunun Ä°ngiltere'nin uygun gördüÄŸü tarihte ve kendi kararıyla sonlandırabilme serbestisi istiyor.
 
Brexit yanlılarına göre Ä°ngiltere'ye bu serbestinin tanınmaması halinde ülke AB üyeliÄŸinden hiç bir zaman tam olarak çıkmamış olacak.
 
Öte yandan hükümete dışarıdan destek veren Kuzey Ä°rlanda Demokratik Birlik Partisi de süresiz bir özel konuma karşı çıkıyor ve Kuzey Ä°rlanda'nın BirleÅŸik Krallık'ın bir parçası olduÄŸuna vurgu yapıyor.
 
Bu konuda atılacak yanlış bir adımın adadaki eski gerilimleri tetikleyebileceÄŸine ve barış anlaÅŸmasının zora girebileceÄŸine dair kaygılar Brexit sürecini zora sokan en öncelikli sorunu oluÅŸturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.