Sosyal Medya

Kürsü

Taha Kılınç- Başucu kaynağı

Taha Kılınç- Yeni Şafak



Bugünleri anlamanın ve anlamlandırmanın yegâne yolunun, bugünlere nasıl gelindiÄŸini anlamaktan geçtiÄŸine inandığımız için, meraklı ve ilgili arkadaÅŸlarla uzun yıllardır tarih okumaları yapmaya çalışıyoruz. Ä°slâm’ın ilk yıllarından günümüze, doÄŸudan-batıya, Müslümanların ahvâline dair temel kaynaklar, kronolojiler, biyografiler, hatıratlar, seyahatnameler ilgi ve dikkat alanımızda. Belli periyotlarla bir araya gelip, okunan metinlerin tahlil ve tartışmalarını yaptığımız toplantılarsa, keyifli ve akılda kalıcı birer paylaşıma dönüÅŸüyor. Ä°stanbul içinde ve dışında, çeÅŸitli yaÅŸ gruplarından, bu uzun ve sabır gerektiren iÅŸe alaka duyanların artışı da, hamd vesilesi.
 
Okunacak eserleri seçerken temel kıstaslarımız ÅŸunlar: Duygu yerine bilgi vermeli. Hamaset ve coÅŸku uyandırmak yerine, soru sordurmalı ve tefekküre sevk etmeli. KoÅŸuyorsak bizi durdurup soluklandırmalı; ayaktaysak oturtmalı. Tarihî olayları sebep-sonuç zincirinden koparmadan aktarmalı, arka plan ve geniÅŸ çerçeveye dair malumat da sunmalı. Mümkün olduÄŸunca objektif biçimde kaleme alınmış olmalı. Kaynak bakımından ÅŸüphe barındırmamalı. Duru ve yalın bir dille yazılmalı; her yere çekilebilecek elastik bir üslup kullanılmamalı. Okunup bitirildiÄŸinde, ufuk açmalı ve vakit kaybı hissi uyandırmamalı. Öncesi ve sonrası kıyaslandığında, kitabı okumuÅŸ olmak, zihinde ciddi bir hareketliliÄŸe ve inÅŸiraha sebep olmalı…
 
Maalesef kaydını düÅŸerek ifade edeyim ki, tüm bu kıstasları bir arada ve iki kapak arasında barındıran eserlere ulaÅŸmak, oldukça zahmet istiyor. “Her anlamda bizden isimler kaleme almış olsun, yazarları Ä°slâm coÄŸrafyasının içinden çıksın, hassasiyetlerimizi taşısın” ÅŸartlarını da eklersek hele, gönül rahatlığıyla okuyacak metin bulmak tümden zorlaşıyor. Bu nedenle, kitap okuma listelerimizde yabancı yazarların eserleri ciddi bir yekûn teÅŸkil ediyor; yerli ve bizden kaynaklar, istisna olarak kalıyor. Daha çok dünyanın çeÅŸitli üniversite ve akademilerinde kaleme alınmış “bize dair” kitapları okuyarak, “bizi” anlamaya çalışıyoruz velhasıl. Neresinden bakarsanız, trajik bir durum. Neresinden bakarsanız, daha yolun ne kadar başında olduÄŸumuzu hatırlatan acı bir gerçeklik.
 
Daha önce de bu köÅŸede sözünü etmiÅŸtim: Modern dönemde Kudüs’ün en kapsamlı biyografisinin ve tarihinin -üstelik oldukça tarafgir ve önyargılı- bir Yahudi (Simon Sebag Montefiore) tarafından yazılmış olması, temel meselelerimize bakışımız ve gayretimizin seviyesi bakımından ibret vericidir.
 
***
 
Onursal baÅŸkanlığını Muhammed Emin Yıldırım’ın yaptığı Ä°stanbul merkezli Siyer Vakfı, geçtiÄŸimiz pazar günü harika bir kaynak eserin tanıtımını yaptı. Vakıf bünyesindeki Siyer Yayınları tarafından yayımlanan “Ä°slâm Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı”ydı tanıtılan eser. Aynı anda TÜYAP Kitap Fuarı’nda imza günüm de olduÄŸu için toplantıya katılamasam da, tanıtımı sosyal medya üzerinden heyecanla izledim. Eserin içeriÄŸine dair yapılan konuÅŸmalardan istifade ettim. Ä°mzadan sonra fuardan ayrılmadan, Siyer Yayınları’nın standında külliyatı ayrıntılı bir ÅŸekilde inceleme imkânı da buldum.
 
Prof. Dr. Mehmet Åžeker’in genel koordinatörlüÄŸünde yayımlanan “Ä°slâm Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı”, 15 cilt ve yaklaşık 10 bin sayfadan oluÅŸuyor. Hepsi de alanında uzman 200’den fazla akademisyenin kaleme aldığı 250’ye yakın baÅŸlık, baÅŸlangıcından günümüze Ä°slâm tarihinin bütün safahatını gözler önüne seriyor. Küçük devletlerden büyük imparatorluklara, doÄŸudan batıya, Müslümanların her bir coÄŸrafyada bıraktığı siyasî, askerî, sosyal ve kültürel iz, külliyatın sayfalarında yerini almış. Anlatımı destekleyen fotoÄŸraf, kroki, kronoloji ve kaynakça bölümleri, daha fazlasını isteyen okurlar için gerçek bir hazine deÄŸerinde.
 
“Ä°slâm Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı”nın yayımlanmasıyla birlikte, artık tarih okumalarımız için gerçek bir baÅŸucu kaynağına da kavuÅŸmuÅŸ olduk. Rahatlıkla referans verebileceÄŸimiz, ÅŸahit gösterebileceÄŸimiz ve soru sahiplerini yönlendirebileceÄŸimiz bir kaynak… Yukarıda bahsettiÄŸim kıstasları tamamen karşılayan, tümüyle yerli ve bizden bir kaynak…
 
***
 
Bu tür çok sayfalı ve çok ciltli külliyatlar, her zaman bir handikapla karşı karşıyadır: Yayımlandığında herkes avuçları patlarcasına alkışlar ve tebrik yaÄŸdırır. Ancak gerçekten meraklı ve ilgili okurlar, genellikle bu eserleri satın alacak maddî imkâna sahip olmazlar. Kolaylıkla satın alıp kütüphanelerine yerleÅŸtirenler veya eÅŸantiyon yoluyla elde edenlerse, genellikle oturup okumazlar; ÅŸöyle bir karıştırıp raflarda tozlanmaya terk ederler. Dolayısıyla, eser de yayımlandığıyla ve basıldığıyla kalır; yayımlayana prestij olur, daha öteye geçilmez.
 
Ümit edelim ki, “Ä°slâm Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı” bu yaygın akıbetle karşı karşıya kalmasın. GeniÅŸ kitlelere ulaÅŸsın, meraklısı ve ilgilisi kolaylıkla eriÅŸip okuyabilsin, bilgi ve hikmetin ziyadeleÅŸmesine hizmet etsin.
 
Projenin fikir bazında ortaya çıkış aÅŸamasından matbaadaki iÅŸçisine, elimize ulaÅŸmasına kadar her bir anına emek veren herkesin sa’yleri meÅŸkûr, amelleri makbul, akıbetleri hayr olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.