Sosyal Medya

Güncel

Nazarbayev'den sonra Kazakistan'ı kim yönetecek ?

Nazarbayev'den sonra Kazakistan'ı kim yönetecek sorusu üzerine çalışma yapan analistler potansiyel adayların listesini hazırladı



Kazakistan'ın 27 yıl önce bağımsızlığını kazanmasından bu yana cumhurbaÅŸkanlığı görevini yürüten Nursultan ÄbiÅŸulı Nazarbayev 78 yaşına girdi. Nazarbayev'in, yurtdışında tıbbi tedavi görmek için sık sık “ortadan kaybolması” nın ardından, son zamanlarda bölge gözlemcileri arasında onun yerine kimin geleceÄŸi tartışma konusu haline geldi.

The Diplomat haber sitesinin iddiasına göre, Nazarbayev'den sonra cumhurbaÅŸkanlığı için potansiyel adaylar Senato BaÅŸkanı Kasym-Zhomart Tokayev, Ulusal Güvenlik Komitesi (KNB) BaÅŸkanı Karim Massimov, Rusya'nın Kazakistan Büyükelçisi Ä°mangali Tasmagambetov, kızı Dariga Nazarbayev ve damadı Timur Kulibayev.

Kasym-Zhomart Tokayev liste içinde Nazarbayev'in yerini almaya en yakın olan aday. Meclis Senatosu baÅŸkanı olan Tokaev, iktidar piramidinde ikinci sırada yer alıyor. Anayasaya göre, devlet baÅŸkanına bir ÅŸey olursa mevcut baÅŸkanın yerini alması gerekiyor.

Tokayev, 1992 yılında Nazarbayev'in ofisinde çalışmaya baÅŸladı ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında etkileyici bir kamu hizmetlerinde bulundu. Ancak Tokaev'in baÅŸa çıkamamasının sebebi olarak iç politika gösteriliyor. Kazakistan'ın iç politika giriÅŸimlerini uygulama konusunda deneyimsiz ve bu onun liderlik potansiyelini ve uzun vadeli baÅŸkanlığını sorgulatıyor. Dahası 65 yaşında olması uzun vadeli bir baÅŸkanlık için fazla umut verici deÄŸil.

DiÄŸer bir potansiyel aday olarak KNB baÅŸkanı Karim Masimov öne çıkıyor. Massimov, Nazarbayev ailesine sadakati ve Kazakistan'ın gelecekteki geliÅŸimi için en önemli kabul edilen alanlarda geniÅŸ bilgi birikimine sahip. Masimov'un, ülkede liderlik görevini almasını engelleyebilecek tek unsur Uygur olması.

Bir sonraki potansiyel halefi olan Imangali Tasmagambetov'un da baÅŸkan olma ÅŸansı çok yüksek. 2002-2003 yılları arasında baÅŸbakan ve daha sonra devlet sekreteri olarak görev yaptı. 2004 yılında CumhurbaÅŸkanlığı Ä°daresi baÅŸkanlığına atandı. Tasmagambetov'un Nazarbayev ailesine her zaman çok yakın idi ve hükümette her zaman önemli bir rol oynadı. Ancak, 2016 yılında Rusya'nın Kazakistan Büyükelçisi görevine ani olarak atanması, Nazarbayev'in kendisinin tehdit altında olduÄŸunu düÅŸündüÄŸü ve büyükelçi görevine atadığı ÅŸüphelerine yol açmıştı, çünkü son 15 yıl boyunca Kazakistan'da yaÅŸamayanların, cumhurbaÅŸkanlığı yapması yasaklandı.

Kazakistan CumhurbaÅŸkanı Dariga Nazarbayeva'nın en büyük kızının baÅŸkanı olma ÅŸansı düÅŸük. Ä°lk olarak, deneyim eksikliÄŸi. Dariga Senato'nun baÅŸkanlığını üstlendi, ancak baÅŸarısız oldu ve belki de bu baÅŸkan olamayacağının bir iÅŸaretiydi. Ä°kincisi, o bir kadın. Roza Otunbayeva komÅŸu ülke Kırgızistan'ın 3'ncü CumhurbaÅŸkanı oldu ancak Nazarbayev'in kızının babasının daimi desteÄŸine raÄŸmen aynı ÅŸeyi yapması mümkün görünmüyor. 

Son aday CumhurbaÅŸkanı Nazarbayev Dinara'nın ortanca kızının kocası Timur Askaroviç Kulibayev. Ä°yi bir eÄŸitim ve yönetim tecrübesine sahip olmasına raÄŸmen, Kulibayev'in kiÅŸisel yaÅŸamındaki belirsizlik kariyerini engelleyebilir. Kendisi zengin bir Kazak iÅŸ kadını ve sosyetik güzel Goga Ashkenazi ile iliÅŸkisi olduÄŸu iddialarıyla epey bir gündem olmuÅŸtu.

Kazak siyasi analisti Dosym Satpayev, Nazarbayev'in büyük olasılıkla 2020'deki cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine katılmayacağını ve bu kararın Kazakistan baÅŸkanının yönetimi ile kararlaÅŸtırıldığını söylemiÅŸti.

Kaynak: www.dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.