Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'ye Afrika'da olun çağrısı

İngiliz haber kanalı BBC'nin Kenya'ya konuşlanmasına dikkat çeken uzun yıllarını Afrika'da geçirmiş İbrahim Tığlı Gerçek Hayat Dergisi'nde konunun önemine dair bir yazı yazdı.



En büyük rüyasını ''Afrika'da TRT'yi görebilmek.'' olarak tanımlayan uzun yıllarını Afrika'da geçirmiÅŸ Yeni ÅŸafak yazarı Ä°brahim Tığlı, BBCnin Kenya'da ofis açması sonrsı türk yetkililere seslenerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Konuyu Gerçek Hayat'taki köÅŸesine taşıyan Tığlı'nın yazısı ÅŸu ÅŸekilde:

Ä°ngiliz yayın kanalı BBC, geçen hafta pazartesi Kenya’nın baÅŸkenti Nairobi’de bir ofis açtı. Bu büro ÅŸimdiye kadar Afrika’da açılan en büyük yayın merkezi olup içinde yüzlerce kiÅŸinin çalıştığı Afrika’yı ikinci yayın merkezine dönüÅŸtürerek bir özellik gösteriyor.

BBC aynı zamanda Ä°ngiltere dışındaki en büyük merkezini buraya kuruyor. Bu Afrika’yı sözde önemseyen ama pratikte pek de bir ÅŸey yapmayan bizler için gereksiz görülebilir. Çünkü Afrika hala bizim zihnimizde fakirliÄŸin, yoksunluÄŸun, insani yardımların yapılması gerekli olan bir bölge. Yardım kuruluÅŸlarımızın bile çoÄŸunluÄŸu yardım bağışları için Afrikalı çocukları, kadınları göstermiyor mu?

BBC’nin bu seçimi Afrika’da açılım için ideal bir baÅŸlangıç. Ä°ngiltere sömürgelerine basın yayınla geri dönüyor. Daha önceleri bu köÅŸede zikretmeme raÄŸmen basın yayının Afrika’da ne kadar önemli olduÄŸunu anlamış deÄŸiliz. Basın yayınla yapacağınız etkiyi baÅŸka bir ÅŸeyle yapamazsınız. Basın yayının Afrika’daki gücü diÄŸer bölgelere göre daha çarpıcıdır. Ä°ÅŸte Ä°ngiltere bu gerçeÄŸi görüyor ve Afrika’daki sömürgeciliÄŸinin merkezine BBC’nin dünyadaki ikinci büyük bürosunu açıyor.

BBC, 1922’de kuruldu ve kurulduktan 6 ay sonra aralarında Kenya’nın olduÄŸu 8 Afrika ülkesine muhabir gönderdi. Åžu anda BBC’nin temas etmediÄŸi Afrika ülkesi yok gibi. Frankofon ülkelerde dahi BBC’nin muhabirleri bulunmakta ve bu muhabirler yaptıkları haberleri anında dünyaya ulaÅŸtırıyorlar.

Yazının devamını okumak için tıklayınız

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.