Osmangazi Köprüsü’ndeki HGS çilesinin amacı ne?
![](resimler/detay/171320.jpg?1542020575)
Osmangazi Köprüsü’nü araç sahipleri, HGS bakiyeleri yeterli olmasına rağmen gişelerde kendilerinden nakit ücret talep edilmesinden şikayet ediyor. Bu yolla hem vatandaşların, hem de devletin dolandırıldığı ve işletmecinin taahhüt edilen araç geçiş sayısını düşürerek devletten para aldığı öne sürüldü.
Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında hayata geçirdiÄŸi dev projelerden biri olan Ä°zmit Körfezi’nin gerdanlığı Osmangazi Köprüsü’nde ÅŸikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Ä°ddiaya göre, “sistem çalışmıyor” denilerek alınan nakit kayıtlara girmiyor. Böylece devletin taahhüt ettiÄŸi araç kotası düÅŸük gösteriliyor. Hızlı GeçiÅŸ Sistemi (HGS) ya da Otomatik GeçiÅŸ Sistemi’nde (OGS) bakiye yoksa “sonra ödersiniz” denilerek 5 kat ceza kesilmesinin yolu açılıyor. HGS’den geçtikten sonra ise “bakiye yetersiz” denilerek bir de nakit ücret alınıyor. Otoyol AÅž’nin iÅŸlettiÄŸi köprüde nakit ödemeler, ÅŸirketin hesabına direkt geçerken, HGS ödemeleri karayolları aracılığıyla bir süre sonra ÅŸirketin hesabına yatırılıyor.
Teknik arıza gerçek mi oyun mu ?
Daha önce HGS sistemlerinin çalışmadığı için kendilerinden nakit para istendiÄŸinden yakınan vatandaÅŸlara bu defa lüks araç sahipleri de katıldı. Köprüyü kullanan bu sürücüler, HGS bakiyeleri dolu olmasına raÄŸmen bariyerlerin açılmadığını, kendilerine giÅŸe görevlilerince nakit para karşılığında geçiÅŸ izni verildiÄŸini savundu.
GeçmiÅŸ dönemde, Osmangazi Köprüsü’nde sistem arızası gerekçesiyle kendilerinden nakit para ya da kredi kartı istendiÄŸini belirten sürücüler, sosyal medya aracılığıyla, “HGS olmasına raÄŸmen bizden nakit para isteniyor” diyerek uygulamayı eleÅŸtirmiÅŸti. Tepkiler üzerine Osmangazi Köprüsü’nü iÅŸleten Otoyol A.Åž. yetkilileri ise her ÅŸeyi tespit eden sistemin, insan hatasına asla izin vermeyecek bir donanımda olduÄŸunu açıklamıştı. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı yetkilileri de sürücülerin banka provizyonundan kaynaklı bir problem yaÅŸadığı bilgisini paylaÅŸmıştı.
Otoyol A.Åž. ÅŸikayetleri sadece dinliyor mu ?
Sadece kendilerinden nakit ücret istendiÄŸini öÄŸrenen bazı lüks araç sahipleri, Otoyol A.Åž. iletiÅŸim merkezine ulaÅŸarak uygulamadan duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Sürücüler, giÅŸelere belirli bir hızın üzerinde girildiÄŸinde HGS’lerin okunmadığı yanıtını aldı. Ancak, sadece lüks araçlardan “bakiyeniz yetersiz” denilerek nakit para talep edilmesi kafalarda soru iÅŸaretleri oluÅŸturdu.Otoyol A.Åž.'den konuya çözüm ile ilgili ÅŸimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Otoyol AÅž’nin iÅŸlettiÄŸi köprüde nakit ödemeler, ÅŸirketin hesabına direkt geçerken, HGS ödemeleri karayolları aracılığıyla bir süre sonra ÅŸirketin hesabına yatırılıyor.
Otoyol AÅž CEO’su Yavuz Batum, Haziran ayında aynı ÅŸikayetler hakkında, iddiaların doÄŸru olmadığını savunarak, ÅŸöyle konuÅŸmuÅŸtu:
“Sistemi öyle bir kurduk ki uçanı kaçanı tespit ediyoruz. Milyonlarca aracın video görüntüleri var. Kimin hangi saatte geçtiÄŸinin, ödemesini nasıl yaptığının kaydı var. Sözünü ettiÄŸiniz isimlerden video kaydını çıkaramayız; ancak bir sorun yaÅŸamışlar ve bize araç plakalarıyla bildirmiÅŸlerse, o görüntüleri de çıkarırız. YaÅŸadıkları sorunu tespit eder, varsa hata gereÄŸini yaparız. Ama sistemimiz insan hatasına izin vermeyecek bir sistem. Yine de iletiÅŸime açığız. ÇaÄŸrı merkezimiz, mobil uygulamamız var. Tüm müÅŸterilere sorunun kaynağını inceledikten sonra dönüÅŸ yapıyoruz.”
Makbuzsuz ödeme yapmayın, ispat edemezsiniz
GiÅŸe görevlilerinin, sürücülerin HGS cihazlarından çekim yapılsa bile bariyerin açılmasına engel olup nakit para aldığı ve karşılığında makbuz vermeyerek dolandırıcılık yaptığı öne sürüldü. Bir baÅŸka iddia ise, HGS cihazlarından çekim yapılmayan sürücülerin nakit ödediÄŸi geçiÅŸ ücretinin arka planda köprü geçiÅŸi olarak görünmediÄŸi yönünde. Bu yolla köprüyü iÅŸleten özel ÅŸirketin, sürücüden geçiÅŸ ücreti aldığı halde köprüden geçmemiÅŸ gibi göstererek, taahhüt edilen araç geçiÅŸ sayısını düÅŸürerek devletten para aldığı öne sürüldü.
Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.