Sosyal Medya

Güncel

Siyasi krizde ikinci perde: Yeni baÅŸbakan istifa etti

Sri Lanka'da Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın göreve getirdiği yeni Başbakan Mahinda Rajapaksa, partisinden istifa etti



Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da, Devlet BaÅŸkanı Maithripala Sirisena'nın görevden aldığı Ranil Wickremesinghe'nin yerine baÅŸbakanlık koltuÄŸuna getirdiÄŸi eski Devlet BaÅŸkanı Mahinda Rajapaksa partisinden istifa etti.

Ülkenin mevcut BaÅŸbakanı Rajapaksa, uzun yıllardır mensubu olduÄŸu Sri Lanka Özgürlük Partisinden (SLFP) istifa ederek, yeni kurulan Sri Lanka Halk Cephesine (SLPP) geçti.

Rajapaksa'nın parti deÄŸiÅŸikliÄŸi ile 5 Ocak'ta gerçekleÅŸtirileceÄŸi duyurulan erken seçimlerde, Sirisena'nın partisi SLFP'nin deÄŸil, kendi taraftarları tarafından kurulan SLPP'nin bayrağı altında yarışacağının sinyallerini verdiÄŸi ÅŸeklinde yorumlandı. SLFP'nin pek çok üyesinin, Rajapaksa'ya katılmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Sirisena, cuma günü geç saatlerde yayımlanan bir bildiriyle, dün yerel saatle 12.00 itibarıyla parlamentonun feshedildiÄŸini ve 5 Ocak'ta erken seçim yapılacağını duyurmuÅŸtu. 

Bildiride, adaylık başvurularının 19-26 Kasım tarihlerinde yapılacağı ve yeni parlamentonun 17 Ocak'ta toplanacağı belirtilmişti.

Kararın ardından, geçen ay baÅŸbakanlık görevinden alınan Ranil Wickremesinghe'nin lideri olduÄŸu BirleÅŸik Ulusal Partisi (UNP), Sirisena'nın parlamentoyu feshetmesinin "yasa dışı" olduÄŸunu savunarak, gelecek haftanın başında konuya iliÅŸkin Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunacaklarını belirtmiÅŸti.

Siyasi kriz 

Devlet BaÅŸkanı Sirisena, anlaÅŸmazlık yaÅŸadığı BaÅŸbakan Wickremesinghe'yi 26 Ekim'de görevden alarak yerine eski Devlet BaÅŸkanı Rajapaksa'yı getirmiÅŸ ve 27 Ekim'de de parlamento çalışmalarının 16 Kasım'a kadar askıya alındığını açıklamıştı. 

Görevden alınan Ranil Wickremesinghe hükümetinde petrol bakanı olan Arjuna Ranatunga'nın geçen hafta bakanlığa girdiÄŸi esnada etrafında toplanan ve kendisini protesto eden Rajapaksa destekçilerine bir koruması tarafından açılan ateÅŸ sonucu 1 kiÅŸi ölmüÅŸ, 2 kiÅŸi de yaralanmıştı. 

Meclis BaÅŸkanı Karu Jayasuriya, Devlet BaÅŸkanı Sirisena'nın BaÅŸbakan Wickremesinghe'yi görevden alması üzerine baÅŸlayan siyasi krizin çözümü için parlamentonun derhal toplanmaması halinde çıkabilecek ÅŸiddet olaylarına karşı uyarıda bulunarak, "Bazıları bu meseleyi sokaklarda çözmeye çalışıyor. EÄŸer böyle giderse katliam yaÅŸanabilir." demiÅŸti. 

Jayasuriya, hafta içinde yaptığı yazılı açıklamada, Meclisteki eski hükümet üyelerinin, haklarının gasbedildiÄŸine dair taleplerini kendisine aktardıklarını kaydederek, "Åžu durumda göreve getirilen Rajapaksa Mecliste çoÄŸunluÄŸu saÄŸlayana kadar eski hükümeti tanımak zorundayım. Yeni parti (Halkın BirleÅŸik Özgürlük Ä°ttifakı) Mecliste çoÄŸunluÄŸu saÄŸlayamadığı sürece Rajapaksa'yı baÅŸbakan olarak tanıyamam." ifadelerini kullanmıştı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.