Sosyal Medya

Güncel

Paris Barış Forumu'nda gündem Yemen

Almanya Başbakanı Angela Merkel "Yemen'de dünyadaki en büyük insani felaketi yaşanıyor" derken, BM Genel Sekreteri dünya genelinde yaşanan göç ve insani krizlere dikkat çekti



Paris'te Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliÄŸinde düzenlenen Paris Barış Forumu baÅŸladı. Macron, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres açılış konuÅŸmalarını yaptı. 
Macron, yaÅŸadıkları dünyada birçok krizle karşılaÅŸtıklarını belirterek, bu yüzden Barış Forumu’nu düzenlemek istediklerini söyledi.

Foruma katılan herkese teÅŸekkür eden Macron, forumun amacının barış adına somut adımlar atmak ve projeler üretmek olduÄŸunu kaydetti. 

Merkel ise forumda olmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi. Barış için uluslararası iÅŸ birliÄŸinin önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Merkel, milliyetçilik sorununun kendisini endiÅŸelendirdiÄŸinin altını çizdi. 

Merkel, dünyada bir milyar çocuÄŸun çaÄŸdaÅŸ sorunların kurbanı olduÄŸunu vurguladı. 
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Macron ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Ä°stanbul'da düzenledikleri zirvede Suriye sorununa iliÅŸkin çözüm bulmaya çalıştıklarını anımsatan Merkel, bu konuda siyasi bir çözüm gerektiÄŸini belirtti. 

Merkel, Yemen'deki duruma da deÄŸinerek, "Yemen'de dünyadaki en büyük insani felaket yaÅŸanıyor." dedi. 

Bu felaketin durdurulması için dünyanın harekete geçmesi gerektiÄŸini ifade eden Merkel, dünyada bugün yaÅŸanan sorunları ve tehditleri dayanışma içerisinde çözebileceklerini söyledi. 

BM olmadan bu sorunların çözülemeyeceÄŸini dile getiren Merkel, BM'nin yaptığı çalışmaları desteklediÄŸini ve desteklemeye devam edeceÄŸini ifade etti. 

"Dünya kaotik bir durumda"

Guterres de "Bir genç Afrikalı için çok taraflılık umut ve gerekliliktir. 65 milyon mülteci için de öyle." diye konuÅŸtu. 

Dünyadaki iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, terör, göç gibi birçok sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydeden Guterres, dünyanın kaotik bir durumda olduÄŸunu söyledi.

Guterres, BM'nin insanlara umut olması için en etkili ÅŸekilde çalışmalarını sürdürdüÄŸünü dile getirdi.

Uluslararası hukuk çerçevesinde dünyadaki sorunları çözmenin öncelikleri olduÄŸunu belirten Guterres, gelecek yıl iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi üzerine bir zirve düzenleyeceÄŸini duyurdu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.