Sosyal Medya

Güncel

Deprem uzmanı uyardı: Enerji birikti, hazır olmak lazım

Düzce Üniversitesi (DÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Ateş, Batı Karadeniz'de kısa vadede deprem beklemediklerini belirterek, "Bundan sonra deprem olacaksa bu bölgede doğuya doğru kayacaktır, Bolu Dağı Tüneli çıkışındaki bölgeye kayacaktır. Bundan sonraki depremleri o tarafta bekliyoruz" dedi.



DÜ'de 2 yıl önce kurulan merkezin müdürü AteÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaÅŸanan büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.
 
Ateş, bu fay hattında yaşanan depremlerin de batıdan doğuya doğru seyrettiğini kaydetti.
 
Deprem araÅŸtırmaları alanında 12 yıldır çalışma yaptığını, merkezin ise Batı Karadeniz özelinde çalışarak tüm Türkiye'ye hizmet verdiÄŸini anlatan AteÅŸ, "Bu bölgeden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmektedir. Bu hat, Marmara açıklarından baÅŸlayıp Van'dan Ä°ran'a uzanır, geniÅŸ ve uzun bir hattır. Arada parçacıklar vardır, bir bütün içerisinde bazı noktalara ayrılır, ana hat üzerindedir. Türkiye'deki depremlerin çoÄŸunluÄŸu da bu hat üzerinde meydana gelmektedir." diye konuÅŸtu.
 
Batı Karadeniz'in de aktif bir bölgenin üzerinde olduÄŸuna dikkati çeken AteÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
 
"Ä°bn-i Haldun'un dediÄŸi gibi 'CoÄŸrafya kaderdir.' Maalesef bu bölge, dünyanın en aktif kuÅŸağı üzerindedir. Genelde Türkiye'de oluÅŸan depremlerin çoÄŸunluÄŸu Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda olmuÅŸtur. 1967'de Adapazarı ve Akyazı depremi, 1944'te Burdur depremi, 1957'de Abant depremi, 1944'te Gerede depremi, 1944 ve 1999'da Düzce depremi, 1943'te Adapazarı-Hendek depremi olmuÅŸ. Demek ki bu bölge deprem etkisinde olan bir bölgedir. Bunun sebebi de bölgenin tektonik yapısıdır. Bu hareketlilik devam edecektir."
 
'FAY HATTINDA HAREKETLÄ°LÄ°K DEVAM EDÄ°YOR'
 
Fay hattında hareketliliÄŸin devam ettiÄŸini dile getiren AteÅŸ, "Bölgede hareketlilik devam ettiÄŸi sürece bu sarsıntı ve depremleri yaÅŸayacağız. Bazen merkezimizde, bazen saÄŸ ve solumuzda olacak ama hep bu bölgede olacak. Åžöyle bir ÅŸey düÅŸünülmesin; 'Bir yerde deprem oldu, bitti. Bir daha oraya deprem gelmeyecek.' Bu izlenim çok yanlış. Bir yerde deprem olmuÅŸsa o bölgede kesinlikle bir daha deprem olacaktır. Bunun bir dönüÅŸüm periyodu var. Bu enerji biriktiÄŸi zaman o bölgede aynı ÅŸekilde deprem olacaktır." ifadelerini kullandı.
 
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Düzce kesiminde çatallaÅŸtığının izlendiÄŸini aktaran AteÅŸ, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"12 Kasım 1999 depremi, Düzce fay hattı üzerinde oluÅŸtu. Dolayısıyla bu fay hattının uzunluÄŸu önemli bir belirleyicidir. Bu fay, takriben 70 kilometre uzunluÄŸundadır. Bir önceki depremde 35-40 kilometre uzunluÄŸundaki parçası kırıldı. Demek ki tek parçadan oluÅŸmuyor, bundan sonraki parçada birikmiÅŸ bir potansiyel enerji var. Bu enerji belli bir zaman sonra boÅŸalacak, boÅŸalmak zorunda. Bunun sürecini bilmiyoruz ancak ÅŸunu biliyoruz; bundan sonra deprem olacaksa bu bölgede doÄŸuya doÄŸru kayacaktır, yani Bolu kesimine doÄŸru kayıp o civarda olacaktır, Bolu Dağı Tüneli çıkışındaki bölgeye kayacaktır. Bundan sonraki depremleri o tarafta bekliyoruz. Orada birikmiÅŸ bir enerji var. Kısa vadede bir enerji boÅŸalması olacağını düÅŸünmüyorum ama olursa hazır olan, birikmiÅŸ olan enerji doÄŸuya doÄŸru kayacaktır."
 
'KURALLARA UYMALIYIZ'
 
Doç. Dr. Ali AteÅŸ, insanların depremle yaÅŸamayı öÄŸrenmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, "Problemden kaçmak çözüm deÄŸil, deprem bilincinin oluÅŸması, deprem eÄŸitimlerinin alınması, güvenliÄŸin önce evden baÅŸlaması lazım. Mühendislik hizmeti almış, yönetmeliÄŸe ve projesi depreme uygun yapılmış binalar gibi kurallara uymalıyız. Depremle yaÅŸamayı ve depreme dayanıklı yapılar tasarlamayı öÄŸrenmemiz ve bu iÅŸi sürdürmemiz lazım." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.