Sosyal Medya

Güncel

Beşir Ayvazoğlu / TÜYAP Kitap Fuarı’na ve Selim İleri’ye dair

BeÅŸir AyvazoÄŸlu - KARAR



Döviz kurlarında son aylardaki dalgalanma ve enflasyon yayıncılık sektörünü, dolayısıyla bu sektörde çalışanları, yazarları ve okuyucuları da derinden etkiledi. Gazete ve kitap kâğıdının yanı sıra boya ve tutkal gibi malzemelerin de ithal edildiÄŸi düÅŸünülecek olursa, faaliyetlerini zor ÅŸartlarda devam ettiren yayıncılık sektöründe yaÅŸanan sarsıntının boyutlarını tahmin etmek zor deÄŸildir. Bu kriz, yayınevlerinin özellikle az satan önemli edebî ve fikrî eserlere yatırım yapmaktan kaçınmalarına, dolayısıyla popülaritenin kaliteyi piyasadan büsbütün kovmasına, daha açık bir ifadeyle edebiyat, kültür ve düÅŸünce hayatımızın ciddi bir darbe yemesine yol açabilir.
 
Kâğıt stoklarına sahip olmayan küçük yayınevleri mevcut ÅŸartlara tahammül ederek ayakta kalabiliyorlarsa, bunu hiç ÅŸüphesiz sadık okuyucularına borçludurlar. Son on-on beÅŸ yılda yayıncılık sektöründe yaÅŸanan canlılık, kaliteli bir okuyucu kitlesi de yetiÅŸtirdi. Bunu Anadolu ÅŸehirlerinde düzenlenen kitap fuarlarında görüyoruz. Geçen ay katıldığım Kayseri ve Tokat fuarlarını bu bakımdan çok baÅŸarılı buldum. Sohbet programlarında ve imza günlerinde davetli yazarlara gösterilen ilgi, bende sektörün mevcut krizi atlatabileceÄŸi ümidini uyandırdı. Temennim, devletin kâğıtta dışa bağımlılığı mümkünse bütünüyle ortadan kaldırmak için bir an önce harekete geçmesidir.
 
***
 
Aziz okuyucularım, sözü Beylikdüzü’ndeki fuar alanında dün açılan TÜYAP Kitap Fuarı’na getireceÄŸimi tahmin etmiÅŸ olmalıdırlar. Bu fuar hakkında çeÅŸitli tarihlerde eleÅŸtirici yazılar yazdım; ama tam otuz yedi yıldır baÅŸarıyla sürdürülen bu fuarın her yıl kasım ayında dokuz gün boyunca kitabın, edebiyatın ve yayıncılığın konuÅŸulduÄŸu bir kültür atmosferi yaratmayı baÅŸardığı görmezden gelinemez. Fuar alanının uzaklığına raÄŸmen olaÄŸanüstü bir ilgi görmesi bu baÅŸarının en açık göstergesidir. Benim endiÅŸem, fuarın bu yıl da sosyal medya yazarlarının show alanına dönüÅŸtürülmesidir.
 
Yurt içinden ve dışından sekiz yüz yayınevinin katıldığı, 18 Kasım’a kadar açık kalacak olan 37. TÜYAP Kitap Fuarı’nın bu yılki ana teması “Hayatı Edebiyatla KuÅŸatmak”, onur yazarı ise Selim Ä°leri... 28. Ä°stanbul Sanat Fuarı ARTÄ°ST 2018’in de 7 ve 8 numaralı salonlarda kitap fuarıyla eÅŸzamanlı olarak açıldığını hatırlatmak isterim. Ä°stanbul Sanat Fuarı’nın, her yıl sanat alanındaki baÅŸarılı çalışmalarından dolayı verilen verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl Sanatçı Onur Ödülü’ne Alev Ebüzziya, Koleksiyoner Onur Ödülü’ne Erol Tabanca, Sanat ve Toplumbilim Kuramcısı Onur Ödülü’ne Prof. Dr. Meral Özbek, Sanatsever Kurum Ödülü’ne de Açık Radyo layık görüldüler.
 
***
 
TÜYAP Kitap Fuarı’nı ziyaret edenlere, önce ana giriÅŸ üst kat fuayedeki “Onur Yazarı” kitabından seçme metinler ve fotoÄŸraflardan oluÅŸan “Arkadaşım Selim” sergisine uÄŸramalarını tavsiye ederim. Fuarın ana teması aslında Selim Ä°leri’nin hayatını özetliyor: Ama belki daha doÄŸrusu Selim Ä°leri’nin hayatını edebiyatın kuÅŸattığıdır.
 
Ä°lk kitabı 1968 yılında yayımlanan ve tam yarım asırdır hiç durmadan yazan Selim Ä°leri’nin yazarlığının 40. yılı vesilesiyle 2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi oditoryumunda düzenlenen “Bir Cumartesi Yalnızı” baÅŸlıklı sempozyumu hatırlıyorum. Sempozyum süresince ilk kitap Cumartesi Yalnızlığı’ndan o tarihteki son kitabı olan Hepsi Alev’e kadar, bütün kitaplarının kapak görüntüleri perdeye yansıtılmıştı. Altmışın üzerinde kitap saymıştım. Roman, hikâye, deneme, eleÅŸtiri… Geçen on yılda bunların üzerine kaç kitap eklendi, bilmiyorum, ama toplam sayının yetmiÅŸi geçtiÄŸinden eminim. Bu, her türlü takdirin üzerinde bir emektir. Ancak bütün hayatınızı yazmaya adarsanız bunları yazabilirsiniz.
 
***
 
Çok velut bir yazar olan Selim Ä°leri’yi edebiyatımızın hâfızası olarak gördüÄŸümü ve çok boyutlu bir zamanda yaÅŸadığına dair kanaatimi yıllar önce yazmıştım. Evet, onun odasına gerçekten Tanzimat’tan günümüze, Türk edebiyatının çeÅŸitli dönemlerine açılan yüzlerce kapı vardır. Bir gün gider, Maçka Palas’ta Abdülhak Hâmid’le ahbaplık eder; ertesi gün çok sevdiÄŸi Ahmet HâÅŸim’e Kadıköyü’ndeki mütevazı dairesinde misafir olur; baÅŸka bir gün Refik Hâlid yahut ReÅŸat Nuri’yle buluÅŸup hoÅŸbeÅŸ eder; zaman zaman Fatih-Harbiye tramvayına binip Server Bedi’nin evinde oturan Peyami Safa’ya uÄŸramayı ihmal etmez. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar ve Abdülhak Åžinasi Hisar’la buluÅŸup geçmiÅŸ zamanlardan söz etmeye bayılır. Geçen ay çıkan Kumkuma isimli “anlatı”sında Åžair-i Azam’la yeniden buluÅŸtuÄŸunu görüyoruz.
 
Edebiyat tarihlerinde kendilerine yer bulamayan Kerime Nadir, Esat Mahmut Karakurt, M. Turhan Tanlar gibi yazarlar da Selim Ä°leri’nin yakın ahbaplarıdır. Bana sorarsanız, unutulmuÅŸ yazarları keÅŸfetmede Ä°leri’yle kimse boy ölçüÅŸemez. Onun 229 romanı deÄŸerlendirdiÄŸi Edebiyatımızda SevdiÄŸim Romanlar Kılavuzu çok önemlidir.
 
Selim Ä°leri’nin çok önemsediÄŸim bir tarafı da çok yönlü oluÅŸudur. Åžiir, hikâye, roman ve denemeyle yetinmemiÅŸ, sinema ve tiyatroyla ilgilenmiÅŸ, köÅŸe yazarlığı ve televizyon programcılığı yapmış, dergiler çıkarmış, resimle ilgilenmiÅŸ, yemek yazıları bile yazmıştır. Refik Hâlid Karay gibi, o da yemeÄŸin lezzetine edebiyatın ve Türkçenin tadlarını ilâve eden yazarlardandır. Hatırat niteliÄŸi taşıyan kitaplarıyla Ä°stanbul’a dair yazdıkları ayrı bir bir bahis…
 
YetmiÅŸine merdiven dayayan, fakat duygularıyla hep genç kalan Selim Ä°leri’yi tebrik ediyor, daha çok yazması için uzun bir ömür diliyorum.
 
KÜLTÜR-SANAT DÜNYASINDAN KISA NOTLAR
 
- Çok deÄŸerli bir sanat tarihçisi ve arkeolog olan Prof. Dr. Hakkı Acun’un 14 AÄŸustos’ta hayata veda ettiÄŸini tesadüfen öÄŸrendim. Kendisiyle 1980’lerde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne görev yaptığı sırada tanışmış ve dost olmuÅŸtum. Son yolculuÄŸuna memleketi Yozgat’ta uÄŸurlanan aziz dostuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve dostlarına baÅŸ saÄŸlığı diliyorum.
 
- Ä°BB Atatürk Kitaplığı, ilkini 2012 yılında düzenlediÄŸi Havâdis sergilerinin yedincisini 14 Kasım 2018 ÇarÅŸamba günü açıyor: “Havâdis 1917-1918 Yüz yıl Önce”. Dönemin Tasvîr-i Efkâr, Tanin, Ä°kdam, Sabah, Tercüman-ı Hakikat gibi gazeteleriyle önemli mecmualar taranarak seçilen önemli haber ve fotoÄŸraflardan oluÅŸan sergiyi okuyucularımın dikkatini özellikle çekmek istiyorum. Yer Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi (Maksem).
 
- Sanatsever okuyucularımın Süleyman Saim Tekcan’ın Divanyolu’nda, eski Eminönü Belediye binasının altındaki Åžerefiye Sarınıcı’nda devam eden nefis sergisini, “Atlar, Hatlar ve Süleymanname”yi kaçırmayacaklarından eminim. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.