Özel / Analiz Haber
O Fotoğrafın öyküsü: Muhammed Ali ile Saddam Hüseyin'in görüşmesi
Muhammed Ali’nin, 1981 yılına kadar dünyanın hemen her yerinde popüler bir kişiliği vardı.
Siyahi olması, Müslüman olması, her dinden insana eÅŸit yardım etmesi gibi pek çok özelliÄŸi barındırması suretiyle sevenleri de sayılamayacak kadar fazlaydı. Herkes ona bakarken onu sevmesi için bir neden bulabiliyordu. 1981 yılında boksu bıraktığını açıklayınca yavaÅŸ yavaÅŸ gündemdeki yoÄŸunluÄŸu azalmaya baÅŸladı. 1984 yılında yakalandığı parkinson hastalığı ona güçsüz bir imaj verse de 1990'lı yılların başında cesaretinden hiçbir ÅŸey kaybetmediÄŸini gösterdi. Kuveyt’in iÅŸgalinde baÅŸarısız olan Saddam Hüseyin, ülkesindeki 700’ü Amerikalı, 2000 yabancı uyruklu kiÅŸiyi tutuklamıştı. ABD’nin bütün ihtarlarına raÄŸmen Saddam Hüseyin tutukluları serbest bırakmamıştı. Süper güç Amerika’nın yapamadığını yapmak Muhammed Ali’ye düÅŸmüÅŸtü.
O, hala güçlü, hala cesaretli olduÄŸunu ispatlarcasına evinden yaklaşık 11.000 km uzaÄŸa ,BaÄŸdat’a gitmiÅŸti. Irak’da birçok tesis ve üst düzey yönetici ile görüÅŸen Muhammed Ali’nin amacı Saddam Hüseyin ile görüÅŸmekti. Bu talebine olumlu cevap alınca Irak liderinin sarayında görüÅŸmeye katıldı. Saddam Hüseyin tarafından dostane karşılanan Ali, Saddam Hüseyin ile 50 dakikalık bir görüÅŸme yaptı. ABD’nin bütün ihtarlarına raÄŸmen rehineleri serbest bırakmayan Saddam Hüseyin “Senin hiçbir sözünü ikiletmem” diyerek serbest bıraktığı 15 rehineyi Muhammed Ali ile ABD’ye gönderdi. Bu fotoÄŸraf, o toplantının sonunda çekildi. Saygı ve sevginin pek çok sorunu halledebileceÄŸini gösteren bir hikayeye ait olan bu fotoÄŸrafta güçlü ama ayrı dünyalara sahip iki insanın birbirlerine hayran bakışları hemen anlaşılıyor.
Bir süper gücün tehditlerine raÄŸmen yaptıramadığı bir iÅŸi bir insan kendisine gösterilen saygı üzerinden yaptırabiliyor.. Asrın en büyük sporcusu olan Ali daha sonra gidiÅŸini ÅŸu ÅŸekilde ifade ediyor: "Ben Irak'a ÅŸampiyon bir boksör olarak deÄŸil Müslüman olarak gittim".
Henüz yorum yapılmamış.