Sosyal Medya

Güncel

KKTC'den cuma namazına izin vermeyen BM'nin Kıbrıs Barış Gücü'ne nota

KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıslı Türklerin ara bölgedeki Denya köyünde kılmak istedikleri cuma namazına izin vermeyen BM'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü'nü notayla protesto etti.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) BaÅŸbakan Yardımcılığı ve DışiÅŸleri Bakanlığı, Kıbrıslı Türklerin ara bölgedeki Denya köyünde kılmak istedikleri cuma namazına izin vermeyen BM'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü'nü notayla protesto etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Denya köyünün eski sakinleri Kıbrıslı Türklerin, ara bölgede kalan köylerindeki camide cuma namazı kılmak istediklerini BM Barış Gücü yetkililerine yazılı olarak illettiÄŸini belirterek, etkinliÄŸin keyfi ve dayanağı olmayan gerekçelerle iptal edildiÄŸini bildirdi.

Açıklamada, "YaÅŸanan son örnekle adada görev yapan BM Barış Gücü'nün iki tarafa adil ve eÅŸit davranmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Ara bölgedeki etkinliÄŸin yapılmasına 12 saat kala böylesi keyfi ve dayanağı olmayan gerekçelerle iptaline sebebiyet verilmesi Denya'nın Kıbrıslı Türk köylüleri üzerinde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıslı Rumların, benzer ÅŸekilde ara bölgenin dört farklı yerinde herhangi bir izin ve kontrole tabi olmadan ayin gerçekleÅŸtirdiklerinin vurgulandığı açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"KKTC hükümeti, gerek ülkemizde gerekse ara bölgede yapılan bu türden etkinliklere mümkün olduÄŸunca gerekli desteÄŸi her zaman göstermiÅŸtir ancak Kıbrıslı Türklerin ilk kez yapılan benzeri talebine yapay ve dayanaksız bahanelerle böyle bir tavır alan BM Barış Gücü'nün bu etkinliÄŸin iptaline sebep olması tarafımızca kabul edilebilir bir durum deÄŸildir. BM Barış Gücü bu tavrıyla hem Kıbrıslı Türkleri hayal kırıklığına uÄŸratmış hem de kendi görev yönergesine aykırı hareket etmiÅŸtir. Bu yaÅŸananlar ayrıca BM Barış Gücü'nün yürüttüÄŸü misyona da gölge düÅŸürmüÅŸtür. Kendi görev yönergesi ve talimatlarına dahi uymayan böylesi bir yaklaşım iki toplum arasında deÄŸil güveni tesis etmek, BM Barış Gücü'ne olan güveni de maalesef zedelemektedir. BM Barış Gücü bu konudaki anlaşılmaz ve rahatsız edici tutumu nedeniyle bakanlığımız tarafından bugün gönderilen bir nota ile protesto edilmiÅŸtir."

BM'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique açıklamasında ise Denya'daki camide bugün yapılması planlanan ibadetin gerçekleÅŸememesinden duyduÄŸu üzüntüyü dile getirdi.

Siddique, BM Barış Gücü'nün, Denya camisinde gelecekte planlanacak bir ibadet de dahil dini yükümlülüklerin yerine getirilmesine yardımcı olmaya kararlı olduÄŸunu belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.