Sosyal Medya

Güncel

Beril Dedeoğlu / Trump’ın ‘büyük zaferi’

Beril DedeoÄŸlu - Star



Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar sekiz yıl sonra ilk kez çoÄŸunluÄŸu ele geçirdi. Trump artık her istediÄŸi kararı meclisten geçiremeyecek, dolayısıyla zafer bunun neresinde diye sormak bile gerekmiyor. Seçim sonrası yaptığı basın toplantısında bundan böyle Demokratlarla da çalışmayı umduÄŸunu söylediÄŸine göre belki bu yeni durumu bir zafer olarak deÄŸerlendirmiÅŸtir. 

Ancak Demokratların Trump’la çalışmaya niyetleri var gibi gözükmüyor. Zira ara seçimlerde Demokratlara giden oylar, adayların vaatlerinden çok “Trump” karşıtlığına dayandı. Trump’ın ABD’yi güçlendireceÄŸim diye yaptıklarını ABD’yi en azından deÄŸerler düzeyinde gerilettiÄŸini savunan adaylar, Meclis’te çoÄŸunluÄŸun kazanılmasını saÄŸladı. 

Trump için “ideal Amerikalı”, beyaz, orta sınıf beyaz yakalı, iki üç çocuk bir köpek sahibi, bahçeli bir evde oturan, pazar günleri “beyazların” kilisesine ailesiyle giden bir erkek. Temsilciler meclisine giren Demokratlar arasında ise bu tanımın tam karşısında yer alan bir çeÅŸitlilik söz konusu. Öncelikle belirtelim, ilk kez çok sayıda kadın aday seçimi kazandı. BaÅŸörtülü, baÅŸörtüsüz Müslümanlar, beyaz ve beyaz olmayanlar çoÄŸunluÄŸu aldılar. Böylece Trump’a ABD’nin çeÅŸitliliÄŸin ülkesi olduÄŸunu hatırlattılar. 

 

Senato’ya sarılma

Kongre’nin diÄŸer kanadı olan Senato’da ise Trump’ın gücünü artırdığı gözüküyor. Bununla birlikte, Senato’nun 100, Temsilciler Meclisi’nin ise 435 kiÅŸiden oluÅŸtuÄŸu hatırlatılmalı. Ayrıca Senato seçimleri sonrasında Trump’ın nerelerden oy aldığına bakıldığında bazı deÄŸiÅŸimlerin yaÅŸandığı da görülebiliyor. 

ABD’nin orta kesimlerinden oy alan Trump’ın bu seçimlerde kırsal kesimdeki desteÄŸinin azaldığı görülüyor. Bu deÄŸiÅŸim, gelecek dönemlere dair önemli bir iÅŸaret sayılabilir. 

Seçimlere katılım oranının yüksek olması ise iki yıllık Trump dönemi için bir tür referandum niteliÄŸinde oldu. Ä°ktidara gelmesinden bugüne kadar geçen dönem içinde yaptıklarının halk tarafından test edilmesi söz konusu oldu ve görünen o ki halk o kadar da halinden memnun deÄŸil. 

ABD ekonomisinin gayet iyi gittiÄŸi bir dönemde bu sonucun alınması, ekonomik verilerin alt alta sıralanmasının kendi başına büyük anlamlar ifade etmediÄŸini de bir kez daha gösterdi. Zira ekonomik verilerin iyi olması, her kesimin yaÅŸam kalitesinde aynı oranda artış saÄŸlanacağı anlamına gelmiyor. Tam da bu nedenle Demokrat adaylar ABD’deki eÄŸitim ve saÄŸlık alanlarında reform gerektiÄŸi gerekçesiyle oy aldılar. 

 

Azil sürecinden kurtulma

ABD’de seçmenin dış politikaya bakarak oy kullanmadığı sıklıkla ifade edilir. Bununla birlikte, Trump’ın iki politikasının seçmen üzerinde dolaylı etkisi olduÄŸu ileri sürülebilir. Bunlardan biri, Suudi veliaht Prens Salman’la iliÅŸkisinin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle skandala dönüÅŸmesi. DiÄŸeri ise Rusya ile olan ve hali hazırda davalara konu olan iliÅŸkisi. 

Temsilciler Meclisi’nde çoÄŸunluÄŸu kaybetmesinin Trump açısından sıkıntı yaratacağı açık, zira bu iki konunun üzerine gidilmesi için uygun zemin var. Trump’ın yargılanması mümkün olabilecek, ancak görevden alma hayata geçemeyecek. Zira herhangi bir Temsilciler Meclisi üyesi, Trump’ı vatana ihanetle suçlayıp azil sürecini baÅŸlatabilir, Meclis Adalet Komitesi’nden oy çokluÄŸu ile karar çıkarsa, Temsilciler Meclisi bunu basit çoÄŸunlukla kabul edebiliyor. Ancak azil sürecinin tamamlanması için Senato onayı da lazım ve bu kompozisyona göre süreç Senato’da durdurulur. Dolayısıyla Trump, Senatörlere çok bağımlı hale gelmiÅŸ vaziyette.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.