Sosyal Medya

Güncel

Ahmet Taşgetiren / ABD'nin oyun planı sürdürülebilir mi?

Ahmet TaÅŸgetiren - Karar



James Jeffrey 2016 yılında Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’e verdiÄŸi mülakatta ““ErdoÄŸan sevilmiyor Batı’da, çünkü yaltaklanmıyor ve hataları yüzümüze söylüyor ” diyen adamdı. Türkiye’de eski bir Amerikan Büyükelçisi idi.
 
Åžimdilerde Türkiye – Amerika iliÅŸkilerindeki gerilimi gidermek için bölgede temaslar yürütüyor. Türkiye ile gerilimi gidermek, bütün bir OrtadoÄŸu’daki geliÅŸmelerle baÄŸlantılı olduÄŸu için de bölgeyi turluyor.
 
Meselenin en sıcak yanı PKK - PYD ile ilişkiler.
 
Åžöyle bir sorunun cevabı önemli:
 
-Acaba Amerika, PYD’nin Fırat’ın doÄŸusundaki varlığına Türkiye’nin razı olabileceÄŸine dair bir ümit taşıyor olabilir mi?
 
Türkiye’den bakıldığında buna yönelik hiçbir ihtimal bulunmadığını söylemek mümkün. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bu konuda duruÅŸu da nettir, diÄŸer devlet yetkililerinin tavrı da. DışiÅŸleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, CumhurbaÅŸkanlığı sözcüsü en net biçimde “Bizim için PYD’nin PKK’dan farkı yok, Türkiye onun orada yapılanmasına göz yummaz” dediler. 
 
Soruyu tekrarlayalım:
 
-Acaba Amerika, bakmayın siz Türklerin böyle söylediÄŸine, biz ne yapar eder onları PYD’ye razı ederiz, gibi bir umut içinde midirler?
 
***
 
Jeffrey, Türkiye, PYD ile ilgili görüÅŸünü bin kere açıkladıktan sonra bile daha dün “Biz PYD’yi terör örgütü olarak görmüyoruz” deyiverdi. 
 
Garipsiyoruz çünkü Jeffrey bunları bir baÅŸka Amerikalı’nın (ABD’nin Avrupa ve Avrasya iÅŸlerinden sorumlu müsteÅŸar yardımcısı Matthew Palmer) PKK’nın üç tepe isminin başına (Karayılan, Bayık, Kalkan) ödül koyduÄŸunu açıkladığı günün ertesinde söylüyor.
 
Jeffrey Tayyip ErdoÄŸan’ı tanıyor, onun “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünü Fırat Kalkanı’ndan sonra bir kere de Fırat’ın doÄŸusu için söylediÄŸini biliyor ve ekranlarda adeta PYD’ye saÄŸlanan Amerikan silah ve mühimmat görüntüleri ve ortak devriye  fotoÄŸrafları üzerine düÅŸercesine PYD’ye meÅŸruiyyet saÄŸlamaya yöneliyor.
 
Amerika ne yapıyor?
 
Amerika ile “Suriye’de Esed devrildikten sonra iktidara kim gelecek?” sorusu sorulduÄŸundan beri ayrı yerlerdeyiz.
 
Suriye bataklığı Amerika’nın yan çizmesinin ürünü oldu. Yan çizme, PYD’ye Kobani’de kanton oluÅŸturma hesabını getirdi. Suriye’de kantonlaÅŸma ümidi, Türkiye’de çözüm sürecini torpilledi. Çünkü PKK’ya “Siz de orada kantonlaÅŸabilirsiniz” ümidi verdi. Hendek çılgınlığı oradan türedi. Türkiye ister istemez terörü fiili güçle yok etme yolunu seçti.
 
Amerika, PYD oyununu sürdürüyor. Suriye hesabı allak bullak oldu. Türkiye, Amerika’yı hizaya getirmek için uzuunca bir yolu yürümek zorunda kaldı.
 
Amerika iÅŸi nasıl toparlarım arayışı içinde takla atıp duruyor. Bölge ülkelerinde ümüÄŸünü sıkabildiÄŸi kadrolarla Ä°srail güvenliÄŸi ekseninde bir yapılanma oluÅŸturmaya çalışıyor.
 
Ama Türkiye’yi ne yapacak?
 
Türkiye de Amerika’nın ihmal edilemeyecek bir güç odağı olduÄŸunu görmezden gelmiyor.
 
Buna raÄŸmen, kendi güvenliÄŸini ÅŸu veya bu takvimde tehlikeye atacak bir sürece göz yummaya razı deÄŸil.
 
Amerika Suriye’de Türkiye ile sıcak ortamda karşılaÅŸmak ister mi? Sanmıyorum.
 
Türkiye de Amerika ile sıcak bir teması arzu etmez.
 
Åžu anda iletiÅŸim bu hassas ama gerilimin günden güne yükseldiÄŸi bir dengede sürüyor.
 
Amerika, Türkiye’nin kararlılığını nasıl anlar?
 
Şu anın hayati sorusu bu.
 
Amerika “Biz burada iken Türkiye Fırat’ın doÄŸusuna harekatı göze alamaz” gibi bir hesap hatasına düÅŸmemeli. Türkiye’nin “Beka kaygısı”nı besleyen her türlü tavrın düÅŸmanca görüleceÄŸi gayet açıktır.
 
***
 
TEÅžEKKÜR: Her türlü vasıta ile ulaÅŸan tebrik ve dilekler için kalbi ÅŸükranlarımı arzediyorum. Rabbim yollarımızı açık etsin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.