Sosyal Medya

Güncel

Vietnam'da topraktaki kimyasallar temizlendi ama etkilediği çocuklar aynı kaldı

Vietnam savaşında ABD'nin kitle imha silahı olarak kullandığı dioksit içeren Agent Orange kimyasal saldırısında zarar gören toprak arazi temizlendi ancak o kimyasaldan etkilenen insanlar ve çocukları hala etkisini yaşamaya devam ediyor



Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD)'nin 1962-1971 yılları arasında yaÅŸanan Vietnam Savaşısırasında Danang havaalanında mutojen dioksin içeren ve Agent Orange denilen kitle imha silahının taşınması ve depolanması nedeniyle bulunan dioksin atıklarının temizlenmesi iÅŸlemi bitirildi. ABD hükümeti tarafından yapılan temizlik iÅŸlemi 07 Kasım tarihinde tamamlanarak Vietnam hükümetine teslim edildi.

Vietnam Savunma Bakanı Nguyen Chi Vinh, ÇarÅŸamba günü düzenlenen bir törende ABD hükümeti tarafından zehirli kimyasallardan arındırılan 30 hektarlık (74 dönüm) arazinin Vietnam'a teslim edildiÄŸini açıkladı.

Büyük miktarda Dioksin içeren Ajan Orange, Vietnam savaşı sırasında Danang havaalanında depolandı ve ABD güçleri tarafından kırsal kesimde yaÅŸayan sivil halkı katletmek ve komünist savaÅŸçıları yok etmek için kullanılmıştı. Vietnam hala ABD'nin o yıllardaki kimyasal saldırılarının etkilerinden muzdarip.

ABD Büyükelçisi Daniel Kritenbrink, iki ülke arasındaki kimyasal bölgenin temizlenmesi ortak operasyonunu, iki ülke arasındaki geniÅŸleyen ortaklıkta önemli bir kilometre taşı olarak nitelendirdi. "Bu proje, ülkemizin geçmiÅŸine karşı dürüst olduÄŸumuzun kalan eski meselelerle sorumlu bir ÅŸekilde ilgilendiÄŸimizin ve bir iÅŸbirliÄŸi konusunda ortak vizyonun bir göstergesidir" dedi.

1962-1971 yılları arasında ABD ordusu, güney Vietnam'ın geniÅŸ arazileri boyunca yaklaşık 11 milyon galon kimyasal Agent Orange saldırısı düzenlemiÅŸti. Dioksin, nehirlerde, topraklarda ve göllerin dibindeki tortularda nesiller boyunca kaldı. Balık ve diÄŸer hayvanlar üzerinden gıda maddelerine de nüfuz etmiÅŸti.

Vietnam, vatandaÅŸlarının 4 milyon kadarının kimyasala maruz kaldığını, savaÅŸ sırasında maruz kalan insanların çocukları da dahil olmak üzere bunun sonucunda 3 milyon kadar insanın, hala savaşın etkilerinden muzadarip olduÄŸunu açıkladı.

ABD hükümeti, etkilenen kiÅŸilerin gerçek sayısının çok daha düÅŸük olduÄŸunu ve Vietnamlıların kötü beslenme veya diÄŸer faktörlerin neden olabileceÄŸi doÄŸum kusurları için kimyasal Ajan Orange'ı suçlamakta çok acele edildiÄŸini söylüyor.

GeçtiÄŸimiz ay, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Ho Chi Minh Åžehri'nin kuzeyindeki Bien Hoa hava üssünü ziyaret etti.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı yakında birkaç yıl süreceÄŸi tahmin edilen ve 390 milyon dolara mal olan bir toprak restorasyon projesine baÅŸlayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.