Sosyal Medya

Güncel

Snowden: Kaşıkçı, İsrail üretimi casus yazılımla takip edildi

İsrail'deki bir konferansa video bağlantısıyla seslenen ABD'li ifşaatçı Edward Snowden, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, İsrailli şirket NSO Group'un ürettiği Pegasus casusluk yazılımıyla takip edildiğini söyledi.



ABD'nin Ulusal Güvenlik TeÅŸkilatı'nın (NSA) dünya çapında yasadışı dinleme ve takip yaptığını 2013 yılında ifÅŸa eden ve o zamandan beri Rusya'da yaÅŸamak zorunda kalan Edward Snowden, bu kez video konferans yoluyla ABD'nin baÅŸ müttefiki Ä°srail'deki bir etkinliÄŸe hitap etti.

'OH! — Orenstein Hoshen Media and Strategy' ÅŸirketi tarafından düzenlenen konferansta Mossad'ın eski baÅŸkan yardımcısı Ram Ben Barak ve diÄŸer katılımcıların sorularını yanıtlayan Snowden, Ä°srailli bir ÅŸirketin ürettiÄŸi teknolojiyle Meksika'daki soruÅŸturmacılarla gazetecilerin ve diÄŸer sorunlu ülkelerde muhaliflerin takip edildiÄŸini, bunlar arasında Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın da olduÄŸunu söyledi.

Rusya'da "bilinmeyen bir yerden" Ä°srail'in baÅŸkenti Tel Aviv'de düzenlenen konferansa video konferans yoluyla katılan Snowden, Ä°srailli NSO Group gibi bazı yazılım firmalarının hükümetlere sattıkları casusluk programlarının muhalifleri takip etmek için kullanıldığını belirtti.

Kaşıkçı cinayetine de deÄŸinen Snowden, "Suudiler, Kaşıkçı'nın randevu alması nedeniyle konsolosluÄŸa gideceÄŸini elbette biliyordu ama nasıl onun niyetini ve planları bilebiliyorlardı?" diye sordu.

Cinayete iliÅŸkin daha önce de dile getirilen bir iddiayı tekrarlayan Snowden, Kaşıkçı'nın Kanada'da sürgünde olan bir arkadaşının telefonuna NGO'ya ait Pegasus isimli casus programının yüklendiÄŸini ileri sürdü.

Arkadaşının telefonuna yüklenen program sayesinde Suudilerin Kaşıkçı hakkında bilgi topladığı iddiasında bulunan Snowden, "Gerçek ÅŸu ki onlar (Suudiler), Ä°srailli ÅŸirket tarafından yazılan bir program sayesinde onun (Kaşıkçı) birkaç arkadaşını takibe aldı." ifadesini kullandı.

Kanada'daki The Citizen Lab isimli araÅŸtırma grubunun Kaşıkçı cinayetinden bir gün önce yayımladığı rapora göre, Cemal Kaşıkçı'nın arkadaşı olan ve Kanada'da yaÅŸayan Suudi Arabistan yönetimine muhalif aktivist Ömer Abdulaziz'in telefonuna geçen yaz Pegasus casusluk programının yüklendiÄŸi tespit edilmiÅŸti.

Cep telefonlarının neredeyse sınırsız gözetimine izin veren Pegasus programı "dünyanın en güçlü mobil casus yazılım uygulaması" olarak gösteriliyor.

'BÜYÜK PARALAR DÖNEN PERVASIZ BÄ°R Ä°Åž'

SA'nın gizli bilgilerini 2013'te basına sızdıran Edward Snowden, siber casusluk skandalına yol açmıştı. Snowden, ABD istihbaratının tüm dünyada milyonlarca kiÅŸinin internet ve telefon kayıtlarını izlediÄŸini ortaya çıkarmış, ülkesinde adil yargılanmayacağı inancıyla ABD'yi terk etmiÅŸti. Rusya'ya sığınan Snowden'a 2020'ye kadar bu ülkede oturum izni verilmiÅŸti.

Eski CIA ve NSA analisti, Kaşıkçı'nın, Apple'ın mobil iÅŸletim sistemi iOS'u kullanan iPhone, iPod touch ve iPad'e yerleÅŸtirilip çalıştırılan Pegasus ile takip edildiÄŸini belirtti.

Casus yazılımlarla dinleme ve takiplere "Sadece suçluların yakalanması ve terör saldırılarının durdurulması, hayatların kurtarılması için kullanılmıyor, aynı zamanda bunun üzerinden para kazanılıyor" eleÅŸtirisini getiren Snowden, "Bu iÅŸler öyle pervasızca yapılıyor ki, sıradan insanların canına mal oluyor" vurgusu yaptı.

Sıradan yurttaÅŸların telefon konuÅŸmaları ve e-postalarının isithbarat servisleri tarafından dinlenip takip edilmesinin güvenlik saÄŸlamakla ilgisinin olmadığını savunan Snowden, "Gözetleme güvenlikle ilgili deÄŸildir, kontrol etmekle ilgilidir" dedi.

Hükümetin güvenlik gerekçesiyle gözetleme faaliyetlerinde bulunmayı dayatmasının kabullenilmemesi çaÄŸrısı yapan 35 yaşındaki ünlü ifÅŸaatçı, ayrıca hükümetlerin dizginleyememesi halinde özel ÅŸirketlerin bir noktada sıradan yurttaÅŸların hayatları üzerine tahakküm kurabileceÄŸi uyarısında bulundu. "Bunlara izin verirsek yurttaÅŸ olmayı bırakıp teba oluruz" vurgusu yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.