Sosyal Medya

ABD'nin Suriye özel temsilcisi Jeffrey: YPG'yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz

ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, YPG'yi PKK'nın aksine terör örgütü olarak tanımlamadıklarını ancak Türkiye'nin ikisi arasındaki bağa ilişkin güvenlik endişelerini anladıklarını söyledi. Jeffrey, "Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinden somut bir güvenlik tehdidi gelmemesi için her şeyi yapacağız" dedi.



ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG'yi PKK'nın aksine terör örgütü olarak tanımlamadıklarını ancak Türkiye'nin ikisi arasındaki baÄŸa iliÅŸkin güvenlik endiÅŸelerini anladıklarını söyledi. 
 
Jeffrey, telekonferans yoluyla düzenlediÄŸi basın toplantısında, ABD'nin Suriye politikasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu. 
 
Özel temsilci Jeffrey, "ABD'nin terör örgütü PKK elebaÅŸları hakkında bilgi verene ödül kararının YPG'ye verdikleri destekle çeliÅŸki teÅŸkil edip etmediÄŸi" sorusuna ÅŸöyle yanıt verdi:
 
"PKK'ya iliÅŸkin pozisyonumuz net. PKK'nın aksine YPG'yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz. Bunu hiçbir zaman yapmadık. Suriye'ye müdahale etmeden önce de yapmamıştık. Türkiye'nin güvenlik endiÅŸelerini anlıyoruz. YPG ve PKK arasındaki baÄŸlantılara iliÅŸkin endiÅŸelerini anlıyoruz. Bu yüzden çok çok dikkatli davranıyoruz. Öncelikle Türkiye'yi ne yaptığımız ve neden yaptığımız konusunda bilgilendiriyoruz."
 
Türkiye'nin en kaygılı olduÄŸu konuda, Münbiç'te ortak devriyeler yaptıklarını anımsatan Jeffrey, ÅŸöyle devam etti:
 
"Türkiye DAEÅž karşıtı koalisyonun bir üyesi. DAEÅž, Türkiye'ye Ä°stanbul havaalanı saldırısında olduÄŸu gibi birçok hasar verdi. Bunun tekrar tekrar olmasını istemiyoruz. Türkiye ile genel politikamızı çok yakından koordine ediyoruz. Türkiye siyasal çözüm konusunda bizimle aynı fikirde. Türkiye Ä°stanbul zirvesinin katılımcılarından biriydi. Zirvenin sonuçlarını destekliyoruz. Türkiye, Ä°ran'ın Suriye'deki varlığından memnun deÄŸil. Türkiye, Suriye hükümetinin doÄŸasından memnun deÄŸil. Yani Türkiye ile aramızda ortaklıklar çok." 
 
James Jeffrey Türkiye'ye iliÅŸkin baÅŸka bir soru üzerine de ÅŸunları kaydetti: 
 
"Türkiye'ye, Suriye'nin kuzeyinden somut bir güvenlik tehdidi gelmemesi için her ÅŸeyi yapacağız. Åžimdi Münbiç programını uyguluyoruz. Türkiye'nin endiÅŸeleri nedeniyle SDG'ye verdiÄŸimiz silahları çok çok dikkatli ÅŸekilde elimine ediyoruz. Türklere, 'Bu insanlara sadece hafif silahlar veriyoruz. Bu da DAEÅž'e karşı son dönemde baÅŸarılı olamamalarının sebeplerinden biri.' diyoruz."
 
ÖNCELÄ°K DAEÅž VE Ä°RAN'I SURÄ°YE'DEN ÇIKARMAK 
 
ABD'nin önceliÄŸinin terör örgütü DAEÅž'in varlığını sona erdirmek olduÄŸunu vurgulayan Jeffrey, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi çözümü desteklediklerini belirtti.
 
Jeffrey, ABD için diÄŸer önemli unsurun ise tüm Ä°ran güçlerinin Suriye'yi terk etmesi olduÄŸun altını çizerek, "ABD, Ä°ran'ı Suriye'de çözümün deÄŸil sorunun bir parçası olarak görüyor" dedi.
 
Özel temsilci, Donald Trump yönetiminin, nükleer anlaÅŸmanın Ä°ran'ın bölgedeki eylemlerine hız vermesine sebep olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü, bu nedenle finansal baskı ve Irak, Suriye ve Yemen'de Ä°ran'ın eylemlerine karşılık verme kararı aldığını ifade etti.
 
Jeffrey, BeÅŸÅŸar Esad rejiminin iktidarda kalıp kalmamasıyla ilgili pozisyonlarının sorulması üzerine, ÅŸahıslarla ilgilenmediklerini, kendi halkına zarar vermeyen bir hükümet ile çalışmak isteyeceklerini kaydetti. 
 
Deyrizor'da DAEÅž ile süren çatışmaları, "taktiksel bir tersine çevirme" olarak yorumlayan Jeffrey, DEAÅž'ın halen çevrelenmiÅŸ olduÄŸunu, yeni güçlerin takviye edilmesi üzerine durumun kontrol altına alınacağını düÅŸündüÄŸünü söyledi. 
 
Ä°STANBUL ZÄ°RVESÄ° KARARLARINA DESTEK 
 
Geçen ay Fransa, Almanya ve Rusya liderlerinin katılımıyla Ä°stanbul'da düzenlenen zirvenin sonuçlarına deÄŸinen Jeffrey, Ä°dlib'de uzun dönemli ateÅŸkes ve anayasa komitesinin yıl sonuna kadar oluÅŸturulması yönünde alınan kararları memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.
 
Jeffrey, Suriye'de ABD, Rusya, Ä°ran ve Ä°srail olmak üzere dört farklı ülkenin dahli olmasını oldukça tehlikeli bulduklarını belirtti.
 
Özel temsilci, DAEÅž'in dünyadaki varlığına iliÅŸkin bir soru üzerine, ABD'nin Fırat Nehri boyunca ve Suriye-Irak sınırında DEAÅž varlığını sona erdirmek için SDG ile iÅŸ birliÄŸinde mücadeleye devam ettiÄŸini, Ä°dlib'deki Heyet Tahrir Åžam varlığından duydukları endiÅŸeye iliÅŸkin de Türkiye ve Rusya ile görüÅŸmeleri sürdürdüÄŸünü dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.