Sosyal Medya

Diyanet imamların siyaset yapabileceği iddialarına cevap verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, personelinin siyaset yasağının kaldırılmasına yönelik kurum tarafından çalışma yürütüldüğüne dair haberleri gerçeği yansıtmadığını bildirdi.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, personelinin siyaset yasağının kaldırılmasına yönelik kurum tarafından çalışma yürütüldüÄŸüne dair haberlere iliÅŸkin açıklamada bulundu.

Diyanetten yapılan yazılı açıklamada, söz konusu haberlerin gerçeÄŸi yansıtmadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Anayasanın 136’ncı maddesine göre, bütün siyasi görüÅŸ ve düÅŸünüÅŸlerin dışında kalarak görevlerini yerine getirmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı personeli devlet memurudur ve aynı Kanunun devlet memurlarına getirdiÄŸi bütün siyasi yasaklara tabidir. Ayrıca, siyaset yasağı konusunda 633 sayılı Kanunun 25‘inci maddesi ile de BaÅŸkanlık personeli için özel bir düzenleme yapılmıştır. Anayasa ve TeÅŸkilat Kanunu ile getirilen siyaset yasağı, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının yürüttüÄŸü din hizmetlerinin bir gereÄŸidir. Ancak siyaset yasağı ile ilgili uygulamalarda bu yasağın geniÅŸ ve ayrıntılı bir ÅŸekilde tanımlanmamış olması sebebiyle hangi fiillerin bu kapsamda yer alacağı hususunda zaman zaman tereddütler yaÅŸanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

657 sayılı Kanunun memurlar için öngördüÄŸü siyaset yasağının müeyyidelerinin aynı Kanunun 125’inci maddesindeki disiplin cezaları arasında düzenlendiÄŸi hatırlatılan açıklamada, "Ancak 633 sayılı Kanunun 25’inci maddesindeki uygulama idari bir iÅŸlem olmasına raÄŸmen mahkemeler nezdinde disiplin cezaları gibi düÅŸünülmektedir. Suçta ve cezada kanunilik ilkesi çerçevesinde bu madde üzerinde yapılması düÅŸünülen çalışma ile 657 sayılı Kanunun 125’inci maddesindeki disiplin cezalarında olduÄŸu gibi burada da birtakım fiillerin sayılması suretiyle yasağın kapsamının tadat edilmesi ve uygulamada yaÅŸanan sıkıntı ve tereddütlerin giderilmesi amaçlanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

"Açıklama, Diyanet’te siyaset yasağının kalkması ÅŸeklinde anlaşılamaz"

Açıklamanın devamında ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Nitekim BaÅŸkanlığımız Hukuk MüÅŸavirliÄŸince 9-12 Ekim tarihlerinde yapılan I. Hukuk Çalıştayı’nda da bu konu deÄŸerlendirilmiÅŸ ve sonuç bildirgesinde '… siyaset yasağı kavramlarının yeniden tanımlanması amacıyla alakalı baÅŸkanlık birimlerinin de katılımı ile Hukuk MüÅŸavirliÄŸimiz koordinesinde bir çalışma baÅŸlatılacaktır' ÅŸeklinde yer almıştır. Bu açıklama, Diyanet’te siyaset yasağının kalkması ÅŸeklinde anlaşılamayacağı gibi siyaset yasağının kaldırılmasına yönelik bir çalışmanın Anayasa ve yasal düzenlemelere aykırı olacağı açıktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.