Sosyal Medya

AB'den samimi açıklama: Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin bitirilmesi daha dürüstçe olur

Die Welt gazatesine demeç veren AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılmasını istedi.



AB Komisyonu'nun Avusturyalı üyesi Hahn, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un AB üyelik müzakerelerinde ilerleme saÄŸlanma ÅŸansına ÅŸüpheyle yaklaÅŸan açıklamalarına atıfta bulunarak, "Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron'un açıklamalarına ve AB üyesi diÄŸer ülkelerdeki havaya baktığımda Türkiye'nin öngörülen bir zamanda AB'ye üye olması gerçekçi deÄŸil" diye konuÅŸtu.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Türkiye ile 2005 yılından bu yana devam eden üyelik müzakerelerine baÄŸlı kalınmasının 'gerçekçi stratejik partnerlik yolunu kapattığını' ifade eden Hahn, "AB ve Türkiye her iki tarafın da çıkarlarına uygun olarak yeni, stratejik bir partnerlik için çabalamalı" dedi.

'SURÄ°YE'NÄ°N YENÄ°DEN Ä°NÅžASI VE GÜMRÜK BÄ°RLİĞİ'NDE Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ YAPILABÄ°LÄ°R'

Hahn tarafların enerji, göç, Suriye'nin yeniden inÅŸası ve Gümrük BirliÄŸi gibi alanlarda iÅŸbirliÄŸi yapabileceÄŸini belirtti.

AB üyesi ülkeler Haziran ayında Türkiye ile Gümrük BirliÄŸi'nin geniÅŸletilmesine yönelik müzakerelere baÅŸlamama kararı almıştı.

Türkiye'de 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra muhalefete yönelik kitlesel gözaltı ve tutuklama kararları nedeniyle AB üyesi ülkeler 2016 sonunda, Türkiye ile üyelik müzakerelerini geniÅŸletmeme kararı almıştı. 2017 Kasım ayında ise AB Türkiye'ye üyelik süreciyle baÄŸlantılı mali yardımları kıstı. Ancak üye ülkeler Türkiye ile müzakerelerin askıya alındığına dair resmi bir karar almadı. Böylesi bir adım için AB üyesi en az 16 ülkenin karar alması zorunluluÄŸu bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.