Sosyal Medya

Güncel

AK Partili vekilin gözyaşlarıyla anlattığı konuda 5 parti birleşti

TBMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergeleriyle down sendromlu, otistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel yaptığı konuşma sırasında duygusal anlar yaşadı.



TBMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergeleriyle down sendromlu, otistik ve diÄŸer geliÅŸim bozukluklarına sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü amacıyla Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kuruldu.
 
CHP Grubu adına söz alan Kayseri Milletvekili Çetin Arık, otizmli ve down sendromlular ile ailelerinin sıkıntılarına dikkati çekti.
 
Kendisinin de otizm tanısı konulmuÅŸ bir çocuÄŸu olduÄŸunu dile getiren Arık, "Bugün otizmin sıklığı giderek artmaktadır ve en son yapılan çalışmalarda her 58 çocuktan birinde otizm görülüyor. Yapılan araÅŸtırmalar 2023 yılında her 2 çocuktan birinin otizmli doÄŸabileceÄŸini ortaya koyuyor." diye konuÅŸtu.
 
Otizmli çocukların ve ailelerinin ciddi zorluklar yaÅŸadığına dikkati çeken Arık, bu sorunların en aza inmesinde eÄŸitimin çok büyük bir rol üstleneceÄŸini belirtti. Arık, "EÄŸitim daha kreÅŸte, anaokulunda baÅŸlamalı, otizmi bilen kreÅŸ öÄŸretmenleri ve anaokulu öÄŸretmenleri olmalı çünkü bu çocukların en büyük ilaçları kendi doÄŸal geliÅŸen akranlarıyla bir arada olup onların davranışlarını rol model olarak alabilmeleri." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Otizmin bilinmediÄŸi için hasta ve ailelerin toplumda yargılandığını, hatta bu çocukların "aileleri tarafından iyi terbiye edilmemiÅŸ çocuklar" olarak görüldüÄŸünü belirten Arık, eÄŸitim sürecinin çok kapsamlı ve toplumu kapsayıcı bir ÅŸekilde ele alınması gerektiÄŸini söyledi. Beethoven ve Albert Einstein'ın da otizm hastası olduÄŸunu aktaran Arık, eÄŸitimin baÅŸarılı olması için erken baÅŸlanması, kesintisiz olması ve haftada en az 30 saat olması gerektiÄŸini kaydetti.
 
POZÄ°TÄ°F AYRIMCILIÄžI TEÅžVÄ°K EDÄ°CÄ° YASAL DÜZENLEMELER
 
AK Parti Grubu adına söz alan Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ise AK Parti hükümetleri döneminde engelli bireylerin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için pozitif ayrımcılığı teÅŸvik edici yasal düzenlemelerin yapıldığını vurguladı. Nergis, engellilerin eÄŸitim ve rehabilitasyonunun ücretsiz yapıldığını, 18 yaşından büyük bireylere ve 18 yaşından küçük engelli çocuk sahibi ailelere aylık baÄŸlandığını söyledi.
 
Nergis, AK Parti olarak otizm ve down sendromuyla ilgili olarak, Türkiye'de yaygınlığının incelenmesi ve bu konuda yürütülen çalışmaların deÄŸerlendirilmesi amacıyla araÅŸtırma komisyonun kurulmasını istediklerini belirtti.
 
Otizmin en etkili tedavi yönteminin eÄŸitim olduÄŸuna dikkati çeken Nergis, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Uygulanan erken müdahale programlarıyla erken yaÅŸta tanı konulup beyin geliÅŸiminin hızlı olduÄŸu erken çocukluk döneminde özel eÄŸitime eriÅŸiminin saÄŸlanması, potansiyelinin en yüksek düzeyde deÄŸerlendirilebilmesi ve toplumsal hayata katılımının desteklenmesi oldukça önemlidir. EÄŸitim çocuÄŸun dil geliÅŸimi, sosyal geliÅŸimi, kendine bakabilme becerilerini kazanması ve yaşıtlarıyla birlikte okula devam edilebilmesi için gereklidir. Bu çocuklar mutlaka yoÄŸun, kesintisiz ve özel olarak hazırlanmış eÄŸitim programlarına dahil edilmelidir."
 
Åžahsı adına söz alan CHP Ä°zmir Milletvekili Mahir Polat ise otizmin bir ruh hastalığı deÄŸil, nörolojik bir hastalık olduÄŸunu belirtti. Otizm ile ilgili eÄŸitimcilerin yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını dile getiren Polat, Türkiye'de 550 bin otizm hastası olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini, uygun eÄŸitimle bu hastaların yaÅŸamlarının kolaylaÅŸtırılabileceÄŸini söyledi. Her 20 dakikada bir otizmli çocuÄŸun doÄŸduÄŸunu dile getiren Polat, SaÄŸlık Bakanlığının elde edeceÄŸi veri tabanına göre Milli EÄŸitim Bakanlığının eÄŸitim çalışmaları baÅŸlatması gerektiÄŸini vurguladı.
 
GÖZYAÅžLARINA HAKÄ°M OLAMADI
 
AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, çocuÄŸunun havale geçirdiÄŸi anları anlatırken gözyaÅŸlarına hakim olamadı. Ä°ki ayı yoÄŸun bakım kapısında geçirdiklerini, hayatının yeniden kurulduÄŸunu ifade eden Gürel, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Böylece annelik vasfıma bir lütuf daha eklenmiÅŸ oldu. Hamdüsenalar olsun kızım, Berram yaşıyor. Ne var ki diÄŸer kardeÅŸleri büyüdüler, kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar, gülüp oynuyorlar, koÅŸturuyorlar ama Berram artık benden en sevdiÄŸi ev köftesi ve kızartmayı isteyemiyor, 6 yıldır tadını unuttu, yarım kalan bale kursunu bırakın; ayakları üzerinde duramıyor, yatıyor. ÇocuÄŸu öyle ya da böyle, teÅŸhis adı ne olursa olsun nörolojik hastalıklardan ötürü özel birey olarak adlandıran ve özel eÄŸitim gerektiren evlatlarımızın anneleriyle aynı kaderi yaÅŸayan, yani damdan düÅŸen bir anneyim. Onlar bizim bebek kalan evlatlarımız, huzurumuz, ÅŸükrümüz. Amenna deyip kabullenen ama mücadelesi hiç bitmeyen bizleriz."
 
KonuÅŸmaların ardından yapılan oylamada TBMM Genel Kurulunda, down sendromu ve otizm ile diÄŸer geliÅŸim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ve bunlara sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümünde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kuruldu.
 
Komisyon geçen dönem 22 Mart 2018'de kurulmuÅŸtu. Komisyona üye bildirim aÅŸamasında erken seçim kararı alındığı için komisyon çalışmalarına baÅŸlayamamıştı.
 
TBMM BaÅŸkanvekili Levent Gök, kendilerini duygu fırtınası içinde sarsan, bu konuda çok daha fazla ÅŸey yapılması için kendi yaÅŸadıklarını anlatan milletvekillerine teÅŸekkür etti.
 
Türkiye'nin ağır sorunları altında, herkesin ortaklaÅŸa paylaÅŸacağı konuları saptamanın, öne çıkarmanın, Meclisin baÅŸlıca görevi olması gerektiÄŸini belirten Gök, "Toplumumuzun böylesine birbiriyle dayanışma içinde olan milletvekillerine, siyasi parti gruplarına ihtiyacı var. " dedi.
 
Gök, daha sonra birleÅŸimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.