Sosyal Medya

Güncel

Anayasa Mahkemesi içtüzüğü'nde değişiklik

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair içtüzük Resmi Gazete'de yayımlandı.



Buna göre, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu en az 12 yerine 10 üyeyle toplanacak. Bireysel baÅŸvurular için kurulan 2 bölüm baÅŸkanvekiliyle 7'ÅŸer yerine baÅŸkanvekiliyle 6'ÅŸar üyeden oluÅŸacak. Bu düzenlemeler, Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesinden seçilen üyenin görev süresinin sona erdiÄŸi tarihte yürürlüÄŸe girecek.

Bölüm toplantı yeter sayısı saÄŸlanamadığı takdirde bölüm içinden, bunun mümkün olmaması halinde bölüm baÅŸkanının önerisi üzerine baÅŸkan tarafından diÄŸer bölümden toplantılara katılmayan üyeler dönüÅŸümlü olarak sırayla toplantıya katılmakla görevlendirilecek.

Komisyonlar, kabul edilemezlik kararı verilen bireysel başvurularda gizlilik taleplerini karara bağlamayacak.

Bireysel baÅŸvuru formu da yeni yıldan itibaren deÄŸiÅŸecek. Bu kapsamda baÅŸvuru formunda müracaatçının T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, anne ve baba adı, doÄŸum tarihi, cinsiyeti, uyruÄŸu, mesleÄŸi, adresi, varsa telefon numaraları ile elektronik posta adresi yer alacak.

BaÅŸvurucunun tüzel kiÅŸi olması durumunda, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSÄ°S) numarası, unvanı, adresi ve tüzel kiÅŸiliÄŸi temsile yetkili kiÅŸinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası, MERSÄ°S numarasının bulunmaması halinde tüzel kiÅŸinin vergi numarası veya kayıtlı olduÄŸu sicil ve numarası ile varsa telefon numaraları ve kayıtlı elektronik posta adresine yer verilecek.

BaÅŸvuru formundaki deÄŸiÅŸikliklere yönelik düzenlemeler 1 Ocak 2019'da yürürlüÄŸe girecek.

BaÅŸvurucunun istismar edici, yanıltıcı ve benzeri nitelikteki davranışlarıyla bireysel müracaat hakkını açıkça kötüye kullandığının tespiti halinde incelemenin her aÅŸamasında baÅŸvuru reddedilecek ve yargılama gideri dışında, ilgilinin 2 bin lirasından fazla olmamak üzere disiplin para cezasına çarptırılmasına karar verilebilecek. Bu konuda daha önce doÄŸrudan disiplin para cezası verilmesi öngörülüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.