Sosyal Medya

Güncel

279 bin genç öğrenim ve katkı kredilerini ödeyemediği için icralık

Öğrenim ve katkı kredisini ödeyemeyen kişi sayısının 279 bin 897 kişi olduğu ortaya çıktı.



CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yönelttiÄŸi soruya gelen yanıt, ÖÄŸrenim ve katkı kredisini ödeyemeyen kiÅŸi sayısının 279 bin 897 kiÅŸi olduÄŸu ortaya çıkardı.
Hakverdi, öÄŸrenim ve katkı kredisi borçlarına dair 2017 yılında edindiÄŸi bilgileri kamuoyu ile paylaÅŸmış ve kredi ve öÄŸrenim borcunu ödeyemeyen öÄŸrenci sayısının 342 bin 282, borcun ise 2 milyar 95 milyon 228 bin 502 lira olduÄŸunu belirtmiÅŸti.
 
Bu verileri geçtiÄŸimiz sene "Yüzbinlerce genç icra tehdidi ile karşı karşıya" açıklaması ile paylaÅŸan Hakverdi'nin 27 Eylül 2018'de Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yönelttiÄŸi "ÖÄŸrenim kredilerinden dolayı haciz iÅŸlemi baÅŸlatılan kaç kiÅŸi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?" sorusuna Kredi ve Yurtlar Genel MüdürlüÄŸü tarafından yanıt verildi.
 
Birgün'ün haberine göre KYK Genel MüdürlüÄŸü, Hakverdi'nin sorusuna verdiÄŸi yanıtta, "ÖÄŸrenim/katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediÄŸi için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279.897 kiÅŸi" ifadeleri kullanıldı.
 
Son günlerde birçok kiÅŸinin öÄŸrenim kredileri yüzünden icralık olduÄŸuna dair birçok üniversite mezunu tarafından kendisine çok sayıda ÅŸikayet geldiÄŸini belirten Hakverdi yaptığı açıklamada, ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
‘GENÇ NÜFUSTA Ä°ÅžZÄ°SLÄ°K ORANI YÜZDE 19.9'
 
"Ülkemizde iÅŸsizlik her geçen gün artmakta ve hükümetin yanlış politikaları yüzünden yaÅŸanan kriz daha da derinleÅŸmekte. Son açıklanan Temmuz ayı verilerine göre Genç nüfusta (15-24 yaÅŸ) iÅŸsizlik oranı %19,9 olarak açıklandı. (Krizin daha ağır hissedilmeye baÅŸlandığı AÄŸustos, Eylül ve Ekim aylarına ait veriler henüz gelmedi) Yani her 5 gencimizden biri iÅŸsizken bir de üzerlerine haciz yükü binmiÅŸ durumda. Ä°cra takibi yapılan kiÅŸi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarında. Birçok büyük ÅŸirketin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken bu ülkenin eÄŸitimli fakat iÅŸsiz bırakılan gençlerinden verilen öÄŸrenim kredilerinin icra yolu ile alınmaya çalışılması kabul edilir gibi deÄŸil. Milletimize hakaret etmesine raÄŸmen vergi borcu silinen sözde iÅŸadamları, milyarlarca liralık saraylarda badem sütü ile beslenen tek adamlar, devlet garantisi verilerek yaptırılan sözde yatırımlardan edilen zararlar düÅŸünüldüÄŸünde bu rakam birilerinin içtiÄŸi 'ejder suyu' parası kalır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak öÄŸrenim kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra verilecek kredilerin karşılıksız olarak verilmesine dair geçtiÄŸimiz dönem verilen kanun teklifleri gündeme dahi alınmadı. Bu veriler ışığında kanun teklifimizi yenileyerek TBMM baÅŸkanlığına göndermiÅŸ bulunmaktayım. Tüm partilerden bu sorunun çözümüne dair katkı bekliyorum."
 
‘KREDÄ° DEĞİL, BURS VERÄ°LSÄ°N'
 
Hakverdi, ÖÄŸrenim ve Katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öÄŸrencilere kurum tarafından ‘kredi deÄŸil burs' verilmesine dair kanun teklifini Meclis BaÅŸkanlığına sundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.