Yeşilçam filmlerinde işlenen dindar karakterler ahlaksız, menfaatçi ve düzenbaz tipler olmuştur
Toplumumuz için kıymetli bir hazine değeri taşıyan birçok İslami figür, gerek günümüzde gerekse bugüne kadar sinema dünyamız içinde gerektiği kadar yer alamadı. Bu topraklarda bütün kavramlardan daha eski bir mazi ile yaşayan İslam faktörü ne para ne şan ve şöhret ne de sözüm ona gelişmiş olduğunu ispatlamaya çalışan düşünce yoksulu insanlar kadar değer görmedi. Bu ne Allah’ın yüce dini için ne de onu yaşayan hakiki Müslümanlar için bir problem değeri taşımıyor aslında, fakat yüreğimizi yaralayan bir tarafı var bu işin: İslami yozlaşma/İslam’ı yozlaştırma.
Ele almaya çalıştığımız meselenin temelini özellikle YeÅŸilçam diye tabir ettiÄŸimiz Türk sinema dünyasının temeli sayabileceÄŸimiz dönemde tohumları atılmış olan Ä°slam karşıtı film politikası oluÅŸturuyor. Birçok filme baktığımızda bu hususun hiç de hayali olmadığını rahatlıkla görürüz. EÄŸer ki gerçekten tarafsız bir gözle bakacak olursak birçok filmde Ä°slami unsurların ayaklar altında ezildiÄŸini ve Ä°slam’ın yok sayılmaya çalışıldığını görürüz. Örnek mi? Elbette...
Bu örnekleri bir hedef oluÅŸturmaktan çok konuyu anlatmamızı desteklemek açısından görürsek asıl meseleyi daha iyi anlamış oluruz.
Bu problemi birçok filmden farklı kesitler anlatarak ifade edebiliriz elbette fakat meselenin önemi açısından aÅŸağıdaki örneklerin doÄŸru olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Filmlerin tamamına bakacak olursak ne Ä°slam’a ne namaza ne oruca ne hacca ne de diÄŸer Ä°slami kavramlara yer verilmediÄŸini çok rahatlıkla görebiliriz. Mesele sadece bununla kalsa çok da kulak asmayabiliriz fakat Ä°slam’ın iÅŸlenmesi bir yana dursun filmlerde ne kadar sahtekâr, düzenbaz ve fırıldak adam varsa birer Ä°slam temsilcisi olarak gösterilmekte ve dolayısı ile bu da Ä°slam’ın özüne zarar vermektedir.
Arif Efendi karakteri
Bunun en bariz örneÄŸini Kemal Sunal’ın “Üçkâğıtçı” filminde bulunan Arif Efendi karakteri ile açıklayabiliriz. Bizim bildiÄŸimiz anlamıyla “Hoca” insanlara doÄŸruyu gösteren, Ä°slam’ı öÄŸreten bir kiÅŸi olması gerekir. Oysa filmi içeriÄŸine baktığımızda sürekli insanları aldatan bir ÅŸarlatan olarak görmekteyiz bu karakteri. Yine aynı filmde Kemal Sunal’ın canlandırdığı kiÅŸinin de sözde bazı üstün özelliklere sahip olduÄŸu vurgulanıp adeta bir dürüstlük abidesi hoca olarak karşımıza çıkartıldığını görürüz.
DiÄŸer bir örnek olarak “Kibar Feyzo” filminden “Topal Hoca” adıyla bilinen ve bir sahnesinde abdest aldığını gördüÄŸümüz çeÅŸme başındaki anı alabiliriz. Hoca olarak bilinen bu ÅŸahıs ve Kibar Feyzo karakterinin abdest alırken bir konu üzerine pazarlık yaptıklarına ÅŸahit olmaktayız. Bitti mi? Hayır elbette, bu ÅŸahsın sözde hocalık adı altında makamını kullanarak para karşılığında neler yaptığını ayan beyan görürüz.
DiÄŸer bir örnek olarak Åžener Åžen’in baÅŸrolünü oynadığı “ZüÄŸürt AÄŸa” filmini söyleyebiliriz. Şıh[*] karakteri olarak karşımıza çıkan karakterin ZüÄŸürt AÄŸa ile bazı sahnelerde yaptığı gayri ahlaki sahneleri alabiliriz.
Yüzlerce örneÄŸi var
Yüzlerce örnek ve binlerce sahne yazabiliriz bu konu üzerine. Bir tek Ä°slam öÄŸesinin bulunmadığı yine yüzlerce film ismi verebiliriz. Bu topraklarda bin yıllardır varlığını sürdüren Ä°slam, yabancı topraklarda görmediÄŸi zulmü filizlendiÄŸi bu topraklarda en aÅŸağılık biçimde görmüÅŸtür. Bunun sebebi dine olan düÅŸmanlığını topluma ifade etmekten korkan, Ä°slam’ın ruhunu anlamaktan aciz ruhu çürümüÅŸ senaryo yazarlarının sahip olduÄŸu ucuz zihniyettir.
Dün nasılsa bugün de bazı istisnaları olmak üzere arpası belli kesimler tarafından saÄŸlanan kanallarda çeÅŸitli dizilerde ve sinemalarda oynatılan filmlerde artık gırtlaÄŸa kadar gelmiÅŸ ahlaki çürümüÅŸlüÄŸü yine görmekteyiz. Bizler Ä°slam’ın ruhunu yansıtmayan bu dizi ve filmlere gereken tepkiyi vermedikçe bu ahlaksız davranışlar artarak devam edecektir. Ve bizler bu konunun sorumluluÄŸu karşısında kafamızı kuma gömmekten artık vazgeçmek zorundayız. Çünkü iman etmenin özü aynı zamanda haksızlığa karşı dik durabilmektir. Ve Müslümanlar ancak dik durmasını bilenlerdir.
Burhan ErdoÄŸan
Henüz yorum yapılmamış.