Sosyal Medya

Depremler yılda 50 bin can alıyor

ABD merkezli Deprem Riskleri Araştırma Programı ise tüm dünyada gerçekleşen depremlerle ilgili verilere tek elden ulaşmanın mümkün olduğu bir kaynak. Kaynağa göre, tarihte kayıt altına alınan en büyük deprem 22 Mayıs 1960 yılında Şili'nin Bio-Bio bölgesinde gerçeklemiş.



7.000 insanın hayatını kaybettiÄŸi tahmin edilen Büyük Åžili Depremi 9,5 ÅŸiddetindeydi ve yaklaşık 10 dakika sürmüÅŸtü. Ä°stanbul'un da önemli ölçüde etkilendiÄŸi 1999 Gölcük depreminin sadece 45 saniye sürdüÄŸü düÅŸünüldüÄŸünde Büyük Åžili Depremi'nin kıyametten farksız olduÄŸunu hayal etmemek mümkün deÄŸil. Neyse ki bunun gibi 8 ve üzerindeki ÅŸiddete sahip depremler 2000-2017 yılları arasında yılda ortalama 1,3 kez gerçekleÅŸirken, 7 ve üzerindeki yıllık ortalama deprem sayısı ise 15,2 olmuÅŸ. 2000-2015 yılları arasında depremler nedeniyle yılda ortalama 50.100 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ.

İstanbul Olası Bir Depreme Ne Kadar Hazır?
 
Bu sorunun cevabı Ä°stanbul'da yaÅŸayan ve ÅŸehre baktığında iç içe girmiÅŸ bina yığınından fazla bir ÅŸey göremeyen birçok insan için son derece ürkütücü. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından belirlenen, deprem sonrası kurulacak çadır kentler için tahsis edilen alanların birçoÄŸunda bugün maalesef AVM, toplu konut ve rezidanslar yükseliyor. Türk Mühendisler ve Mimar Odalar BirliÄŸi (TMMOB) tarafından yayınlanan "Ä°stanbul Depreme Hazır mı?" raporunda da, Ä°stanbul'da 470 tane olan deprem toplanma alanı sayısının 77'ye düÅŸürüldüÄŸü bilgisine yer veriliyor. Rapora göre Ä°stanbul'da 7,7 ÅŸiddetinde bir deprem olması durumunda 625 bin insan hayatını kaybedecek. Yukarıdaki tabloda görüleceÄŸi üzere son 17 yılda dünya genelinde yaÅŸanan depremlerde bir yılda hayatını kaybeden kiÅŸi sayısının en fazla olduÄŸu 2004 senesinde dahi ölüm sayısı 298 bin civarındaydı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.