Sosyal Medya

Güncel

Taksi-uber rekabetinden sonra yeni perde: Motosiklet taksi

Uber ve taksici kavgasını geride bırakıyoruz derken şimdi de motosiklet-taksiler çıktı. Kısa mesafelerde tercih edilen ve taksi ücretinin yarısına çalışan motosikletçilerin hızla yayılmasıyla yeni bir tartışma başladı. Taksiciler ‘korsan’ diye karşı çıkıyor, onlar ise ‘paylaşım ekonomisi’ne işaret ediyor. Cezası da ağır: Taşıyana 10 bin, yolcuya 334 lira.



Uber kavgasını geride bırakıyoruz derken ÅŸimdi de motosiklet taksiler çıktı. Kısa mesafede tercih edilen ve taksi ücretinin yarısını ödediÄŸiniz mobil uygulamanın hızla yayılmasıyla yeni bir tartışma baÅŸladı. Kilometresi 1,25 lira olan bu yeni ulaşım araçlarına talep patlaması yaÅŸanıyor. Yeni yasayla yolcuya da 334 lira ceza kesilecek.
 
Uber ile mücadele eden taksici esnafının karşısına bu sefer, motor taksiciler çıktı. Kısa mesafeye meyletmeyen, bozuk para üstünü hiç eden ve davranışları vatandaşı bezdiren bazı ÅŸoförlerin de etkisiyle motosiklet taksi piyasası adeta gaza bastı. Acil iÅŸiniz mi var, fazla paranız mı yok, mesafede kısa ise, çağırın gelsin. Mobil uygulama sayesinde, konum atıyorsunuz, bulunduÄŸunuz yerden sizi alıp, gitmek istediÄŸiniz yere götürüyorlar. TrafiÄŸin tıkalı olması bile Ä°stanbullu için bu araçları bir tercih sebebi yapıyor.
 
MOTORU KAPAN TAKSÄ°CÄ° OLUYOR
 
Talebi ve rakamları duyan motor sahipleri, bu iÅŸi kazanca dökmüÅŸ durumda. Uygulamanın öncüllerinden Scotty uygulaması hakkındaki tartışmalar sürerken, korsan motor taksilerin çıkması üzerine iÅŸler daha da sarpa sardı.
 
Ä°nternette farklı fiyatlarla ulaşım ilanları mevcut. Taksimetre açılış ücreti, genelde 3 veya 4 lira. Kilometre başına 1.25 lira alınıyor. Bazı motorcularla pazarlık bile yapabilirsiniz. Özellikle gençler ve plaza çalışanlarının ÅŸimdilerde biraz özgürlükle süslenmiÅŸ moda hareketi: ‘Konum at, motor taksin kapıya gelsin. Kaskı tak, arka koltuÄŸa otur, akmayan trafikte yaÄŸ gibi ilerle.” Piyasada yüzlerce hatta binlerce çalışandan bahsediliyor. Ortalama 5 bin lira net gelir saÄŸlayan olduÄŸunu öÄŸreniyoruz. Belki çok daha azı veya fazlası. Asıl soruna gelince, bu araçların kimler tarafından nasıl kullanıldığının belli olmaması. Standartın bulunmadığı sektörde yolcunun can ve mal güvenliÄŸi de Allah’a emanet ÅŸekilde yola devam ediyor.
 
Ä°Åž MODELÄ°YDÄ° A.Åž. OLDU
 
Peki ama nasıl ticarileÅŸti ve nasıl bu noktaya geldi? Scotty, 2017’de Ä°stanbul’da motosiklet çağırma dönemini baÅŸlattı. Uygulamanın sürücü ve yolcu olmak üzere iki tarafı var. Sürücü kendi motosikleti ile müÅŸteri taşıyor, ücreti ondan alıyor. Paylaşıma dayalı iÅŸ modeli olma söylemine raÄŸmen, kısa sürede ciddi kazançların olduÄŸu ticari bir alana dönüÅŸtüÄŸü iddia ediliyor.
 
STANDART YOK
 
Daha önce sistemde yer almış kiÅŸiler, son dönemde birçok motor sahibinin standartlara dikkat edilmeden iÅŸe alındığını söylüyor. Bu ÅŸekilde bir taşımacılığın yasal olmadığını ve faaliyetlerine durdurma kararı çıktığını belirten taksici esnafı ise Uber’den sonra ÅŸimdi de motosikleti taksilerin peÅŸine düÅŸmüÅŸ durumda. Gözler önümüzdeki günlerdeki tartışmalarda.
 
ARACI KULLANANA 10 BÄ°N, YOLCUYA 334 LÄ°RA PARA CEZASI
 
Taksiciler bu taşıma yöntemine ‘Korsan’ diye karşı çıkarken, karşı taraf ‘Paylaşım ekonomisi’ne iÅŸaret ediyor. Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası (Ä°TEO) BaÅŸkanı Eyüp Aksu, motorlu taksi uygulamasının yasal olmadığını belirterek, “Korsan taşımacılık yapan Uber ve mahalle aralarında çalışan korsan araçların 30-60 gün baÄŸlanması söz konusu. 5 ila 10 bin lira cezası var. Uber ile aynı yaptırım uygulanıyor. Bu araçlara binen yolculara da 334 lira ceza kesilirken tekrarı halinde rakam iki katına çıkacak. Kanun 26 Ekim 2018 tarihli 30577 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. VatandaÅŸların can ve mal güveliklerinin tehlikede olduÄŸunun farkına varması gerekir” bilgisini veriyor.
 
KISA MESAFEYE DENETÄ°M
 
Taksicilerle ilgili artan ÅŸikayetlerin de bu durumu ortaya çıkardığını sorduÄŸumuzda Aksu, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı genelgesini hatırlatarak, “Artık denetimler daha da artacak. Para üstü vermeyen kısa mesafeye götürmeyen, dolandıran ve kaba davranan taksicinin aracı baÄŸlanacak ciddi para cezaları uygulanacak” diyor.
 
VATANDAÅžTAN YOÄžUN DESTEK
 
10 liralık kısa mesafeye 5 liraya ışınlanan vatandaÅŸların gönülden desteÄŸi sayesinde bu haberi yazdık. Kendilerine yer vermek lazım. Levent bölgesinde çalışan arkadaÅŸlarımızın, “Bak iÅŸ çıkışı bir motosiklet taksi keyfim var, fitnelik yapma” ÅŸeklinde motive edici dileklerine teÅŸekkür. “Kedinin kuyruÄŸuna teneke baÄŸlayan çocuklar gibisin orhanorhun. Senin yanında daha da bir iÅŸ kolundan bahsedenin...” biçimindeki ÅŸahsımı onare edici mesajlara ayrıca teÅŸekkür edip önümüzdeki piyasalara doÄŸru hızla yol alıyoruz. Düzeltiyorum kaçıyoruz.
 
Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.