Sosyal Medya

Güncel

Hulusi Akar'dan Ege ve Akdeniz mesajı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Muhataplarımız; mavi vatan denizlerimizde hukuki ve tarihi hak ve menfaatlerimizin ihlal edilmesine asla müsaade etmeyeceğimizi bilmelidirler." dedi.



Akar, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da katıldığı,  MÄ°LGEM Projesi'nin üçüncü gemisi olan TCG Burgazada'nın Deniz Kuvvetleri  Komutanlığı'na teslim törenindeki konuÅŸmasında, savunma sanayisinde önemli  adımların atıldığını, büyük baÅŸarıların gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirtti.
 
Ülke güvenliÄŸi açısından kritik önemi olan milli gemi ve yeni tip  denizaltı projelerinin baÅŸarıyla sürdürüldüÄŸünü ifade eden Akar, siyasi,  ekonomik, teknolojik ve askeri alanlarda büyük geliÅŸmelere, yeniliklere ve  deÄŸiÅŸimlere sahne olan bir dönemden geçildiÄŸine dikkati çekti.
 
Belirsizlik, risk ve tehditlerle dolu coÄŸrafyada yerli ve milli  savunma sanayisinin geliÅŸtirilmesinin her zamankinden daha önemli hale geldiÄŸini  vurgulayan Akar, "Etkin, caydırıcı ve saygın nitelikleriyle ordumuzun her an  harekata hazır olabilmesinin ülkemizin ve asil milletimizin güvenliÄŸini  saÄŸlayabilmesinin ön önemli ÅŸartlarından biri de yerli ve milli savunma  sanayisine dayalı imkan ve kabiliyetlerinin artırılması, geliÅŸtirilmesi ve  çeÅŸitlendirilmesidir." diye konuÅŸtu.
 
18-11/04/hulusi-akaar.Jpeg
 
Akar, geçmiÅŸte parası ödenmesine raÄŸmen Sultan Osman ve ReÅŸadiye  gemilerinin teslim edilmediÄŸini hatırlatarak, "Aynı ÅŸekilde Kıbrıs Barış Harekatı  sırasında maruz kaldığımız ambargo da hala hafızalarımızdadır. Daha dün parasını  dahi ödediÄŸimiz Ä°HA'ları uçuramadığımızı unutmadık. GeçmiÅŸte karşılaÅŸtığımız bu  tutum ve yaklaşımın deÄŸiÅŸik ÅŸekil ve boyutlarda maalesef günümüzde de devam  ettiÄŸini görmekteyiz.  Muhatap olduÄŸumuz bu durum karşısında tarihten ders alarak  ülkemizde savunma sanayisinin millileÅŸmesine yönelik önemli adımlar atılmış ve bu  alanda büyük bir dönüÅŸüm gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bir zamanlar bizler için hayal  olan birçok konu, bugün gerçeÄŸe dönüÅŸmüÅŸtür." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
'462 BÄ°N KÄ°LOMETREKARE MAVÄ° VATAN'
 
Yerlilik ve millilik oranının yüzde 65'lere ulaÅŸtığını dile getiren  Akar, "Atılan kararlı adımların sonuçlarını bugün açık bir ÅŸekilde görmekteyiz."  dedi.
 
Birkaç gün önce TÜBÄ°TAK Savunma Sanayii AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme  Enstitüsü ve paydaÅŸları tarafından üretilen milli silah sistemlerinin  tanıtıldığını, bu gurur tablosunun savunma sanayinin geleceÄŸi açısından herkesi  daha da umutlandırdığını ifade eden Akar, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Türk Deniz Kuvvetleri, bölgesel ve küresel dinamiklerin  ÅŸekillendirdiÄŸi deniz güvenlik ortamında, toplam 462 bin kilometrekare olan mavi  vatanımızdan baÅŸlamak üzere ana vatanımızı savunmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin  denizlerdeki hükümranlık haklarını, deniz alaka ve menfaatlerini korumak misyonu  doÄŸrultusunda faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Bunun yanı sıra, çevre  denizlerimizde ve baÄŸlantılı deniz alanlarında deniz güvenliÄŸinin saÄŸlanmasına,  bu suretle etki ve ilgi alanımıza giren tüm denizlerdeki ekonomik çıkarlarımızın  korunmasına katkı saÄŸlamaktadır. Ayrıca bayrağımızı, barış, dostluk ve iÅŸ birliÄŸi  mesajlarımızı, insani yardımlarımızı dünyanın deÄŸiÅŸik coÄŸrafyalarına taşımak  suretiyle dış politika hedeflerimizi desteklemekte, savunma sanayimizin eriÅŸtiÄŸi  gücün tanıtımına aracılık etmekte, BM, NATO ve diÄŸer çok uluslu oluÅŸumlar  bünyesinde bölgesel, küresel barış ve istikrarın saÄŸlanmasında da önemli roller  üstlenmektedir."
 
18-11/04/hulsi-akar.jpg
 
'BÖLGEDE GÄ°DEREK GERGÄ°NLİĞİ ARTIRMAKTADIR'
 
Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının Afganistan, Bosna  Hersek, Lübnan, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu dahil birçok bölgede  uluslararası harekatlara katıldığını ve katılmaya devam ettiÄŸini belirterek, bu  tür faaliyetlerin baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirilmesi için güçlü bir deniz kuvvetlerine  sahip olmanın önemine deÄŸindi.
 
Burgazada korveti ve Aydınreis denizaltısının Deniz Kuvvetleri  Komutanlığı'na katılmasıyla "Mavi Vatan"daki gücün ve uluslararası görevlerdeki  etkinliÄŸin önemli ölçüde artacağını vurgulayan Akar, ÅŸöyle devam etti:
 
"Ä°çimizdeki hainler temizlendikçe sayısal bir azalma olmakla beraber  vatanına, milletine, bayrağına baÄŸlı silah arkadaÅŸlarımızın fedakarlık ve  kahramanlığıyla gücümüz daha da artmıştır. Tarih boyunca uluslararası ticaretin  en önemli kavÅŸaklarından birisi olan DoÄŸu Akdeniz, deniz ulaÅŸtırma yollarının  odak noktasındadır. Aynı zamanda enerji kaynaklarının varlığı da bölgede bir  cazibe unsurudur. Bu kapsamda, DoÄŸu Akdeniz’deki güvenlik ortamını belirleyecek  en önemli uyuÅŸmazlık konusu, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması  meselesidir. Bu meselenin giderek derinleÅŸmekte olduÄŸu, yakın zamanda sismik  araÅŸtırma gemimiz Barbaros Hayrettin PaÅŸa’nın Yunanlar tarafından taciz edilmesi  olayında bir kez daha görülmüÅŸtür.  Bütün olumlu, barışçı, yapıcı  yaklaşımlarımıza raÄŸmen uluslararası hukuka dayanan haklarımızın kısıtlanmasına  yönelik bu tür uygulamalar, bölgede giderek gerginliÄŸi artırmaktadır."
 
Akar, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve  menfaatlerini korumadaki kararlılıklarının açık olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları  kaydetti:
 
"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve Deniz Kuvvetleri unsurlarımızın  hepimizin, bir bütün halinde bu tür provokasyonların tekrarına müsaade  etmeyeceÄŸimiz, hak ve menfaatlerimizin korunması için gereken her türlü adımı  atacağımız da herkes tarafından bilinmelidir. Bu çerçevede Barbaros Hayrettin  PaÅŸa ve Fatih gemileri, deniz yetki alanlarımızdaki faaliyetlerine Deniz  Kuvvetleri unsurlarımızın refakatinde devam etmektedir.  Muhataplarımız; mavi  vatan denizlerimizde hukuki ve tarihi hak ve menfaatlerimizin ihlal edilmesine  asla müsaade etmeyeceÄŸimizi, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhuriyeti’nin yer almadığı hiçbir projenin yaÅŸama ÅŸansı olmadığını  bilmelidirler."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.