Sosyal Medya

Güncel

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan konkordato açıklaması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konkordatoyla ilgili birimlerin detaylı çalışma yaptığını açıkladı. Bakan Pekcan, yeni hal yasası ve ürünlerdeki haksız fiyat artışlarıyla ilgili olarak da önemli açıklamalarad bulundu.



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çıkarılacak Hal Yasası ile üreticiyi ve tüketiciyi korumayı, sistemi kayıt altına almayı ve zayiatı azaltmayı amaçladıklarını belirterek, "Bu, hem saÄŸlıklı ürün hem gıda güvenliÄŸi hem de enflasyonla mücadele yolunda hizmet verecek bir paket." dedi.
 
Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı'nda bir araya geldiği ekonomi muhabirlerine Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
 
Pekcan, 5 bin 743 firmanın 81 bin 666 ürününün denetlendiÄŸini ve 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit edildiÄŸini de söyledi.
 
 
Ticaretin kolaylaÅŸtırılması için gümrüklerde yeni bir devir açacaklarını söyleyen Pekcan, ÅŸu anda yetkilendirilmiÅŸ yükümlü statüsünde 380 firma olduÄŸunu, 110 firmanın da inceleme aÅŸamasında bulunduÄŸunu ifade etti.
 
Pekcan, "yerinde gümrükleme" uygulamasını geliÅŸtirdiklerini, mevcut durumda 18 firmanın bundan yararlandığını bildirdi.
 
TekirdaÄŸ Limanı'nda buna iliÅŸkin bir pilot uygulama yürüttüklerini dile getiren Pekcan, ÅŸöyle devam etti:
 
"Gemi limana geldiÄŸi andan itibaren gümrük iÅŸlemleri tamamlanmış, boÅŸaltma iÅŸleri baÅŸlamış oluyor. Bu doÄŸrultuda gümrüklerin tamamen online sisteme geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Burada Türkiye'den kaynaklanmayan sıkıntılar olabiliyor. Avrupa BirliÄŸi bile bunlara hazır deÄŸil. Her ÅŸey online, her ÅŸey ÅŸeffaf olacak ama zamana ihtiyacımız bulunuyor. 'Tır Takip Sistemi'miz var, tırlarımızın yükleriyle beraber hangi aÅŸamada olduÄŸunu takip edebiliyoruz. Bütün gümrük kapılarını online olarak görebiliyoruz. Hatta benim makam odamda var, oradan da görebiliyorum."
 
E-Ä°HALE SÄ°STEMÄ°
 
Pekcan, tasfiyelik hale gelen araç ve eÅŸyaların gümrükten satışı için yeni bir sistem geliÅŸtirdiklerini belirterek, "e-Ä°hale ile gümrükten satışta yeni uygulamayla gün aşırı 50 araba satacağız. Bir gün araç, bir gün eÅŸya satılacak. Ayda 500-600 arabanın satılmasını öngörüyoruz. Son ihalede 2,5 milyon lira bedelle 37 araç satıldı. 81 milyona açık bir ihale. 18 yaşını doldurmuÅŸ, muhammen bedelin yüzde 10'u kadar teminat veren herkes katılabilecek. Herkes telefonundan aplikasyonu indirebilir. Arabayla ilgili her ÅŸeyi paylaşıyoruz, eksper raporu da var. Araçları yerinde gidip görebiliyorsunuz. Motosikletlere ilginin yüksek olması da dikkat çekici." diye konuÅŸtu.
 
Söz konusu ihalelere Ticaret Bakanlığı çalışanları ve birinci dereceden yakınlarının katılamayacağını ifade eden Pekcan, üniversite öÄŸrencilerini düÅŸünerek eÅŸya satışlarını da eylüle yetiÅŸtirmeye çalıştıklarını anlattı.
 
 
Pekcan, tasfiyelerde imha edilen eÅŸyalara iliÅŸkin de yönetmelik yayımladıklarını, bunların yok edilmesi yerine vakıflara, derneklere, sosyal kurumlara hibesini saÄŸladıklarını dile getirdi.
 
Çay, sigara, içki gibi imha edilecek ürünleri ise geri dönüÅŸüm tesislerine verdiklerini vurgulayan Pekcan, böylece, zaman, enerji ve paradan tasarruf ettiklerini belirtti.
 
Ä°HRACATÇILARA YÖNELÄ°K KORUMA ÖNLEMLERÄ°
 
Pekcan, "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi"ni geliÅŸtirdiklerine iÅŸaret ederek, ithalatı yapılan tüm ürünlerle ilgili testler ve analizler gerçekleÅŸtirdiklerini, insanların ithal ürün alırken danışabilecekleri bir hat oluÅŸturduklarını bildirdi.
 
Ä°hracatçıları korumaya yönelik aldıkları önlemlere de deÄŸinen Pekcan, "Türkiye, uluslararası antidamping uygulayan ülkeler arasında 3'üncü, korumacılık, ilave gümrük vergileri uygulayan ülkeler arasında 6'ıncı sırada yer alıyor. Firmalarımızın haklarını Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde korumaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
 
YENÄ° HAL YASASI
 
Hal Yasası'na deÄŸinen Pekcan, Türkiye'de yıllık üretilen 50 milyon ton yaÅŸ sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 30'unun zayi olduÄŸuna dikkati çekti.
 
 
Pekcan, çıkarılacak yasayla üreticiyi ve tüketiciyi korumaya, sistemi kayıt altına almaya ve zayiatı azaltmaya çalıştıklarını vurgulayarak, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
 
"Bu, hem saÄŸlıklı ürün hem gıda güvenliÄŸi hem de enflasyonla mücadele yolunda hizmet veren bir paket. Üzerinde çalıştığımız taslak bir çerçeve. Bunun içini paydaÅŸlarıyla beraber dolduracağız. STK'lerle her konuda beraber hareket ediyoruz. Bir eyleme geçerken çalışma grupları kuruyoruz. O gruptan çıkacak ortak akılla hareket ediyoruz. Bunun da üretici bölgesi hal tarafı, tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. Ä°ki tarafta da soÄŸuk hava depoları, soÄŸuk zincir, ambalaj standardı konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Bunların uygulamasına hallerin devreye giriÅŸiyle baÅŸlayabileceÄŸiz. Altyapımızı, çalışmalarımızı hazırladık. Buralarda sadece sebze meyve deÄŸil, et ve süt ürünleri, kanatlı hayvan, çiçek ve gerektiÄŸinde diÄŸer gıda ürünleri de yer alacak."
 
Kuzey Avrupa ülkelerinde ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerde üretici birliklerinin tüketici hallerindeki satış oranlarının yüzde 90'lar seviyesinde olduÄŸunu söyleyen Pekcan, Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin ortalamasının yüzde 50'yi bulduÄŸunu, Türkiye'de ise bu rakamın binde 6'da kaldığını aktardı.
 
 
Pekcan, üretici birliklerinin kooperatifleÅŸmesi için destek vereceklerini de belirterek, "Tüketici toptancı halinde üretici birlikleri için kiralar çok daha düÅŸük olacak. Onlara yüzde 75 indirim saÄŸlayacağız. Hal rüsumunu kaldıracağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise üretici birliklerine yüzde 2 olarak uygulayacağız. Herhangi bir ticaret erbabının, esnafın zarar görmesini kesinlikle istemeyiz. Åžu anki durumda her ÅŸey üreticinin sırtında. Mevcut sistemin ne üreticiye faydası var ne tüketiciye. Biz bunu düzgün kurguladığımız zaman herkesin memnun olacağı bir sistem olacak." dedi.
 
Hal Yasası'nın çıkmasının uzun sürmeyeceÄŸini ifade eden Pekcan, tüm paydaÅŸlarla ortak çalışma yürüttüklerini vurguladı.
 
Bakan Pekcan, üretici toptancı hali ile tüketici toptancı halinin iç yapısını yönetmelikle belirleyeceklerini dile getirerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Tüm engelleri aÅŸacağız. Siyasi destek arkamızda. Buralar, yap-iÅŸlet-devret modeliyle profesyonel bir ÅŸirket tarafından yönetilsin, gurur duyacağımız, pırıl pırıl bir proje olsun istiyoruz. Yer konusunu belirlemeye çalışıyoruz. Hal Yasası'nın çıkmasında sorun yaÅŸanmasını beklemiyorum. Pilot proje üzerinde çalışıyoruz. Öncelikle Ankara ve Ä°stanbul'u pilot bölgeler olarak düÅŸünüyoruz. Bir de bunun üretici bölgesi toptancı hali ayağı var. Akdeniz havzasında bunun karşılığı olmalı. Hangisine öncelik veririz bilemiyorum. Uygulamada pozitif yansımalarını göreceÄŸiz."
 
 
"ŞİRKETLERİ YALNIZ BIRAKMIYORUZ"
 
Pekcan, konkordato ilanlarına iliÅŸkin soru üzerine, bu konuda Adalet Bakanlığı bünyesinde hem borçluyu hem alacaklıyı koruyacak detaylı bir çalışma yapıldığını, bu çalışmaya Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının destek verdiklerini bildirdi.
 
Ortada gerçekçi olmayan rakamların dolaÅŸtığına iÅŸaret eden Pekcan, gerekli tedbirlerin alındığını dile getirdi.
 
Pekcan, Türkiye'nin zor bir süreç atlattığına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
 
"Gerekli önlemler alınmasaydı, kurulan senaryo çok daha farklıydı. Piyasa hareketlendi ama hala bankaların kredi verirken nazlandığını duyuyoruz. Biz de konuyu takip ediyoruz. Firmalarımıza, 'Teminat mektubunda sizden bu fahiÅŸ komisyonu kim istedi, kim limitin varken kredi vermedi, bunları bize firma bazında bildirin, çalışalım.' diyoruz. Onları yalnız bırakmıyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.