Sosyal Medya

Güncel

'Suudi Arabistan tutuklu prensi serbest bıraktı'

Wall Street Journal gazetesi, Suudi Arabistan'da geçen yıl başlatılan "yolsuzluk soruşturmaları" eleştirdiği için gözaltına alınan prens Halid bin Talal'ın serbest bırakıldığını iddia etti.



ABD'li Wall Street Journal gazetesinin, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan'da birçok prens, bakan ve iÅŸ adamının tutuklandığı "yolsuzluk soruÅŸturmasını" eleÅŸtirdiÄŸi için ocak ayında gözaltına alınan ve Kral Selman bin Abdülaziz'in yeÄŸeni olan Prens Halid bin Talal dün serbest bırakıldı.

Prens Halid'in "yolsuzluk soruÅŸturması" kapsamında serbest bırakılan ilk prens olduÄŸunu belirten kaynaklar, bunun Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan'a yöneltilen eleÅŸtiri ve baskıların hafifletilmesi çabası olduÄŸunu kaydetti.

Suudi kraliyet ailesinden bir kaynak, "Suudi yönetimi deÄŸiÅŸmek istediÄŸini ve bu konuda da ciddi adımlar attığını göstermek istiyor. Prens Halid'in serbest bırakılması çok sembolik, zira Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a karşı çıktığı için tutuklanmıştı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu soruÅŸturma kapsamında tutuklanan baÅŸka kiÅŸilerin de serbest bırakılmasının beklendiÄŸini vurgulayan kaynaklar, Prens Turki bin Abdullah, Prens Abdülaziz bin Fahd ve milyarder iÅŸ adamı Muhammed Hüseyin el Amoud'nin yakın zamanda serbest bırakılacağının tahmin edildiÄŸini aktardı.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN'DAKÄ° "YOLSUZLUK" GÖZALTILARI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından 4 Kasım 2017'de yayımlanan kraliyet kararnameleriyle Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulması kararlaÅŸtırılmıştı. Söz konusu komisyon tutuklama, mal varlığına el koyma ve gerekli diÄŸer iÅŸlemleri yapmakla yetkilendirilmiÅŸ, baÅŸkanlığına da Kral Selman'ın oÄŸlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmiÅŸti.

Komisyonun kurulmasının hemen ardından baÅŸlatılan "yolsuzluk soruÅŸturmaları" çerçevesinde baÅŸta Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ve milyarder iÅŸ adamı Prens Velid bin Talal olmak üzere çok sayıda prens, bakan ve iÅŸ adamı gözaltına alınmış, daha sonra bu kiÅŸilerin çoÄŸu serbest bırakılmıştı.

CEMAL KAÅžIKÇI CÄ°NAYETÄ°

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'na girdikten sonra haber alınamamıştı. Suudi Arabistan yönetimi 18 gün sonra gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüÄŸünü kabul etmek zorunda kalmıştı.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığından yapılan açıklamada ise "Maktul Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik iÅŸlemleri için girdiÄŸi Suudi Arabistan Krallığı Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda, daha önceden yapılan planlama doÄŸrultusunda, baÅŸkonsolosluk binasına girer girmez boÄŸularak öldürülmüÅŸtür. Cesedi, boÄŸularak yine önceden yapılan planlama doÄŸrultusunda parçalanarak yok edilmiÅŸtir." ifadeleri kullanılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.