Sosyal Medya

Güncel

Avusturya'da 'göç anlaşması' tartışması

Avusturya'da iktidardaki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin, Birleşmiş Milletler'in (BM) göç anlaşmasına katılmayacağını açıklaması, hükümet ve Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen arasında tartışmaya neden oldu.



YeÅŸiller Partisi'nin adayı olarak seçilen CumhurbaÅŸkanı Van der Bellen, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, BM'nin "Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt" baÅŸlıklı anlaÅŸmaya imza atmamasına tepki gösterdi.

Van der Bellen, anlaÅŸmanın imzalanmamasının, ülkenin uluslararası imajını zedeleyeceÄŸini ifade etti.

Avusturya'nın BM baÅŸta olmak üzere birçok uluslararası kuruma ev sahipliÄŸi yaptığına iÅŸaret eden Van der Bellen, bu nedenle ülkenin itibarının riske atılmaması gerektiÄŸini vurguladı.

Van der Bellen, ülkesinin Avrupa BirliÄŸi (AB) Konseyi Dönem BaÅŸkanlığını yürüttüÄŸünü hatırlatarak, "Federal hükümetin, Avusturya'nın uluslararası düzeyde güvenilirliÄŸi ve saygınlığını kaybetmesi tehdidi karşısında bütün imkanlarını kullanacağı inancı içindeyim." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

Başbakandan cumhurbaşkanına cevap

Avusturya BaÅŸbakanı Sebastian Kurz ise yaptığı açıklamada, hükümetin, uluslararası birçok konuda çok taraflılık ilkesine sadık kalarak hareket ettiÄŸini söyledi.

Kurz, BM göç anlaÅŸmasının, "yardıma muhtaç göçmen ile daha iyi bir yaÅŸam isteyen göçmen arasında bir ayırım yapmadığını" ileri sürerek, "Bu ayrımın yapılmadığı bir paktı onaylayamam." ifadelerini kullandı.

Söz konusu anlaÅŸmanın, ileriye dönük kimi hukuki yaptırımlarının olabileceÄŸini belirten Kurz, bundan dolayı ülkenin egemenliÄŸinin sınırlanabileceÄŸini savundu.

Hükümetin kararına tepkiler

BaÅŸta ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) olmak üzere mecliste bulunan diÄŸer muhalefet partileri ve uzmanlar, aşırı saÄŸcı koalisyon hükümetinin kararına tepki göstermiÅŸ, bu kararın Avusturya'nın uluslararası arenada saygınlığını zedeleyeceÄŸi eleÅŸtirisinde bulunmuÅŸtu.

AB Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de hükümetin kararını "üzücü bir karar" olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

Merkez saÄŸ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) oluÅŸturduÄŸu koalisyon hükümeti, çarÅŸamba günü, BM'nin göç anlaÅŸmasına imza atmayacağını açıklamıştı.

Avusturya bu kararla ABD, Macaristan ve Avusturalya'dan sonra göçmen sorununu küresel ölçüde çözmeyi hedefleyen anlaÅŸmaya imza atmayacağını duyuran 4. ülke oldu.

BM Göç AnlaÅŸması'nın maddeleri, Fas'ın MarakeÅŸ kentinde, 10-11 Aralık'ta düzenlenecek bir konferansla kabul edilecek. AnlaÅŸma daha sonra Eylül 2019'da düzenlenecek BM Genel Kurulu'nda oylanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.