Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımayacağız

Başkan Erdoğan, ''Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Tabii ülkemiz, ister Kırım'da yaşayan isterse işgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarları'nın hak ve menfaatlerini korumaya devam edecek'' dedi.



BaÅŸkan Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Ukrayna Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, Mabeyn KöÅŸkü'nde baÅŸ baÅŸa görüÅŸme ve Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸ BirliÄŸi Konseyi Oturumu'nun ardından toplantı sonuçlarına iliÅŸkin ortak bildiriyi imzaladı. 

'Toplantı son derece verimli geçti'

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Petro PoroÅŸenko ve heyetini Türkiye'de misafir etmekten duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, içinde bulunulan yılın, Ukrayna ile aynı zamanda köklü geçmiÅŸe sahip iliÅŸkilerin 100. yıl dönümü olduÄŸunu söyledi. 

Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸ BirliÄŸi Konseyi'nin 7. toplantısının bu vizyonun farklı bir yansıması olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°liÅŸkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardığımız 2011'den bu yana her sene düzenli olarak bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bu sayede iliÅŸkilerimizi her geçen yıl daha da güçlendirdik, güçlendirmeye devam edeceÄŸiz. VatandaÅŸlarımız bildiÄŸiniz gibi, artık seyahatlerini karşılıklı olarak kimlikleriyle yapabiliyorlar. Ukrayna'dan ülkemize gelen turist sayısı 2018'de bir milyonu aÅŸmıştır ve bugün yaptığımız toplantıda Serbest Ticaret AnlaÅŸması'nı da yıl sonuna kadar bitirme kararlılığındayız. Bu anlaÅŸmayla beraber ikili ticaret hacmimizin 10 milyar doları yakalayacağına inanıyorum."

"Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık"

Savunma sanayi alanında da iÅŸ birliklerinin her geçen gün güçlenerek devam ettiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, iki ülkedeki ÅŸirketlerin ortak projelere imza atar hale geldiÄŸini, konsey toplantılarının iliÅŸkilerin saÄŸlamlaÅŸtırılmasına vesile hazırladığını söyledi. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı PoroÅŸenko ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey sonuçlarına iliÅŸkin ortak bildiriyi imzaladıklarını anımsatarak, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu belge bir sonraki Ukrayna'da yapacağımız zirveye kadar bizim bir yol haritamızdır. Tabii bu ikili ve heyetler arası görüÅŸmelerimizde bölgesel sorunları da ele elma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliÄŸinin, toprak bütünlüÄŸünün ve siyasi birliÄŸinin korunmasına dair tutumu güçlü bir ÅŸekilde yineledik. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Tabii ülkemiz, ister Kırım'da yaÅŸayan isterse iÅŸgal sonrasında bölgeden ayrılmak zorunda kalan Kırım Tatarları'nın hak ve menfaatlerini korumaya devam edecek. Kırım Tatarı kardeÅŸlerimize sahip çıktıkları için kıymetli dostuma da bir kez daha teÅŸekkür etmek istiyorum."

"Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iÅŸ birliÄŸimiz devam edecek"

ErdoÄŸan, Ukrayna'nın doÄŸusundaki çatışmaların da bir an evvel uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuÅŸmasını temenni ettiÄŸini dile getirerek, Büyükelçi ErtuÄŸrul Apakan'ın baÅŸkanlık ettiÄŸi Ukrayna AGÄ°T Özel Gözlem Misyonu'nun çalışmalarını takdirle izlediklerini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna'daki reform sürecini de gönülden desteklediÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Tabii reformların baÅŸarıya ulaÅŸması sadece Ukrayna'nın deÄŸil, aynı zamanda tüm bölgenin de yararına olacaktır. Tabii son olarak Ukrayna ile ikili iliÅŸkilerimizin önemli bir veçhesi olan FETÖ konusuna deÄŸinmek istiyorum. 15 Temmuz'un ardından Ukrayna makamları dostluÄŸumuzun gereÄŸini yaparak desteklerini göstermiÅŸlerdir. Önümüzdeki dönemde de Ukrayna'daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iÅŸ birliÄŸimizin devam edeceÄŸine inanıyorum. Bu konuda Maarif Vakfı ile Ukrayna Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın iÅŸ birliÄŸine vurgu yaptık. Bu vesileyle dostum PoroÅŸenko'ya iliÅŸkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde sergilediÄŸi irade için teÅŸekkür ediyorum. Toplantı sonuçlarının ve imzaladığımız anlaÅŸmaların ülkelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Rusya'da tutuklu bulunan siyasi mahkumlar

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Daha önce iki Kırımlı kardeÅŸimiz bize söylenmiÅŸti, bunu Rusya tarafına Sayın Putin'e iletmiÅŸtik ve serbest bırakılmışlardı. Åžimdi daha geniÅŸ bir liste verildi ve listeyi de biz yine hemen Rusya tarafına ilettik." ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz Münbiç'ten terör örgütleri PYD/YPG'nin çıkmasıdır"
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Hedefimiz bir an önce Münbiç'ten bu terör örgütleri PYD/YPG'nin çıkmasıdır. Bunların orayı terk etmesidir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Trump ile yaptığı telefon görüÅŸmesi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Malum finans meselesi ile alakalı Halk Bankası'na yönelik adımlardı. Bu konuları kendisiyle görüÅŸtük. Bu konularla ilgili de 'Ä°lgili bakan arkadaÅŸlarıma hemen talimatı vereceÄŸim' dedi."  dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.