Sosyal Medya

Ankara bu iddia ile sarsıldı: Melih Gökçek oğlu için pazarlık yapıyor

24 Haziran seçimleriyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçen Türkiye’de, gözler mart ayında yapılacak yerel seçimlere çevrildi. CHP'nin belediye başkanları adayları tartışılırken, AK Parti’de görevden alınan Belediye Başkanı Melih Gökçek’in MHP tarafından aday gösterilmek istemesi kulisleri hareketlendirdi.



GÖKÇEK'Ä°N ADAY OLMASI BEKLENMÄ°YOR

Bu konuda hâlâ belirsizlik sürse de kulislere göre Gökçek’in gerçekten aday olması beklenmiyor. Siyaset koridorları Melih Gökçek’in oÄŸlu Osman Gökçek’i Keçören Belediyesi için hem AK Parti’ye hem MHP’ ye pazarlık unsuru olarak sunduÄŸu konuÅŸuluyor. Öte yandan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaÅŸtırılan CHP’li AtaÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Battal Ä°lgezdi’nin yeniden aday olacağı konuÅŸuluyor. CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun bu hamle ile hem AK Parti’ye hem de kamuoyuna bu usulsüzlüÄŸe inanmadığını göstereceÄŸi ifade ediliyor.

ANKARA KORÄ°DORLARI HAREKETLÄ°

Evrensel'den ÇaÄŸrı Sarı'nın kulis haberine göre Ankara siyasi koridorları hareketli. Tüm siyasi partiler üst üste toplantılar yaparak adaylıklar ve nasıl bir yol haritası izleyecekleri konusunda deÄŸerlendirmeler yapıyor. Resmi olarak ittifak konusunda görüÅŸmeler olmasa da partiler arası gayriresmi görüÅŸmeler olduÄŸu biliniyor.

Ä°stanbul ve Ankara için kıyasıya bir yarışa girecek olan AK Parti ve CHP’de detaylı bir çalışma mevcut. AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde ittifakı bozması, siyaset sahnesini hareketlendirmiÅŸ olsa da, önümüzdeki dönem açısından net bir tablo ortaya koymak zor.

Edinilen bilgilere göre, CHP genel olarak mevcut belediye baÅŸkanları ile hareket etmeye devam edecek. AK Parti’de ise sürpriz isimler öne çıkabilir. Åžimdi kısa kısa merak edilen illere bakalım.

Ä°STANBUL'DA ÅžENER Ä°SMÄ°

CHP’de Ä°stanbul için Abdullatif Åžener’in adı geçiyor. CHP Genel Merkezi ile yaÅŸadığı problemlere raÄŸmen Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi BaÅŸkanlığı için Muharrem Ä°nce de adı geçen isimlerden. Ä°nce her ne kadar ön seçim istese de Ä°stanbul adaylığına sıcak baktığını söylemek mümkün. Ayrıca CHP’nin, kurultay için imza toplayanlara da illerde kontenjan vereceÄŸi gelen bilgiler arasında. Günler önceden adaylığını açıklayan Gürsel Tekin, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesine talip fakat kulislere yansıyan bilgilere göre Tekin’in adı Kadıköy Belediyesi için geçiyor.

En çok merak edilen konulardan birisi de CHP’nin AtaÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı için kimi aday göstereceÄŸi. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaÅŸtırılan CHP’li AtaÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Battal Ä°lgezdi’nin yeniden aday olacağı konuÅŸuluyor. CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun bu hamle ile hem AK Parti’ye hem de kamuoyuna bu usulsüzlüÄŸe inanmadığını göstereceÄŸi ifade ediliyor.

YILDIRIM: BÄ°R TALEBÄ°M YOK

AK Parti ise Ä°stanbul’u kaybetmemek için sıkı çalışıyor. Sürpriz bir isim arayışı gündemde olmasına raÄŸmen ikna edilebilirse Eski BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın adı parti kulislerinde konuÅŸuluyor. Üstelik Babacan’ın aday olması yönünde büyük bir ağırlık söz konusu. Ancak Babacan’ın bu teklife nasıl bakacağı henüz bilinmiyor. Zayıf bir ihtimal olarak BaÅŸbakan Yardımcısı Emrullah Ä°ÅŸler’in de adı büyükÅŸehir için listede. Ä°zmir için daha önce büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığına aday olan Meclis BaÅŸkanı Binali Yıldırım’ın adı geçse de Yıldırım’dan “Görevimin başındayım” açıklaması gelmiÅŸti.

Ankara en çok tartışılan illerin başında geliyor. 2014 yerel seçimlerinde Ankara adayı olan Mansur YavaÅŸ ismi mart seçimlerinde için de gündemde. YavaÅŸ’ın adı Ä°yi Parti adaylığı için de geçiyor ancak, ağırlıklı ibrenin CHP’den yana olduÄŸu konuÅŸuluyor. Bu konuda belirsizlik sürse de YavaÅŸ’a parti tabanından bir itiraz da söz konusu. Bu nedenle CHP hâlâ YavaÅŸ konusunda yoklama yapıyor.

AK Parti’de görevden alınan Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in MHP’den adayı olacağı yönündeki iddialar kulisleri hareketlendirmiÅŸti. Bu konuda hâlâ belirsizlik sürse de Gökçek’in gerçekten aday olması beklenmiyor. Siyaset koridorları Melih Gökçek’in oÄŸlu Osman Gökçek’i Keçören Belediyesi için hem AK Parti’ye hem MHP’ ye pazarlık unsuru olarak sunduÄŸu konuÅŸuluyor. Gökçek’in ardından Belediye BaÅŸkanı yapılan Mustafa Tuna ise Sincan belediyesine dönebilir. Öte yandan AK Parti’de Ankara için AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin de adı geçiyor. Özhaseki de adaylığa sıcak baktığını “Görev verilirse kaçınmam” sözleri ile göstermiÅŸti.

Ä°zmir kulisleri hareketli. Mevcut Belediye BaÅŸkanı Aziz KocaoÄŸlu seçimlere yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. CHP’de Seferihisar Belediye BaÅŸkanı Tunç Soyer’in adı ön planda, hatta kesin gözüyle bakılıyor. Ä°zmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Bayraklı Belediye BaÅŸkanı Hasan KarabaÄŸ ve Eski vekil Musa Çam da Ä°zmir için aday listesinde.

Mersin’de CHP eski vekil Vahap Seçer’in aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak kamuoyu yoklamalarında AytuÄŸ Atıcı’nın da adı geçiyor. Hatta anketlerde Fikri SaÄŸlar’ın da adının geçtiÄŸi konuÅŸuluyor. Ancak SaÄŸlar’ın aday gösterilmesi beklenmiyor.

EskiÅŸehir CHP açısından riskli illerden biri. CHP EskiÅŸehir’de yeniden mevcut baÅŸkan Yılmaz BüyükerÅŸen’i aday gösteriyor. BüyükerÅŸen dışında bir isim ile CHP EskiÅŸehir’i kaybedebilir. CHP bu riski göze almak istemiyor. AK Parti’nin ise Eski Bakan Nabi Avcı ve eski vekil Harun Karacan arasında bir tercih yapması bekleniyor.

Çanakkale’de ise, 2002’den beri belediye baÅŸkanlığını yapan son seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alan Ulgür Gökhan’ın yeniden aday olması bekleniyor. Ancak Gökhan henüz baÅŸvurusunu yapmış durumda deÄŸil. EdindiÄŸimiz bilgilere göre, Gökhan kamuoyu yoklamasını takip ediyor. Kendi ismi üzerindeki eÄŸilime baktıktan sonra adaylığını açıklayacak. Gökhan’a rakip, Kepez Belediye baÅŸkanı Ömer Faruk Mutan. Çanakkale Belediye BaÅŸkanı Ulgür Gökhan ile AK Parti arasındaki gerginlik sıklıkla kamuoyuna yansıyor.

Gökhan, 7 Haziran seçimlerinin ardından Diyarbakır Sur Belediyesi ile KardeÅŸ Belediye projesini baÅŸlatmış, bu proje dolayısıyla AK Parti’nin hedefi haline gelmiÅŸti. Tüm bu sürecin Gökhan’ı yıprattığı konuÅŸulsa da CHP’nin Ulgür Gökhan konusunda ısrar edeceÄŸi tahmin ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.