Sosyal Medya

Güncel

Kaşıkçı ile ilgili yeni iddia: İsrail üretimi yazılımla gözetlendi

ABD'li gazeteci Courtney Radsch, Suudi Arabistan yönetiminin kendilerine muhalif olan kişileri belirlemek için ABD'li şirket ve yazılımlara milyonlarca dolar harcadığını ileri sürerek, "(Suudi gazeteci) Cemal Kaşıkçı, İsrail tarafından üretilip, bir Amerikalı şirket tarafından satılan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi." dedi.



ABD'nin önde gelen Müslüman derneklerinden Amerikan-Ä°slam Ä°liÅŸkileri Konseyi (CAIR) ve Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülen Kaşıkçı adına kurulan "Cemal Kaşıkçı Ä°çin Adalet DerneÄŸi", Kaşıkçı'yı anma etkinliÄŸi düzenledi. Programa ABD medyası da yoÄŸun ilgi gösterdi.

Kaşıkçı'nın arkadaÅŸlarının açılış konuÅŸmalarıyla baÅŸlayan program, daha sonra Suudi Arabistan yönetiminin uyguladığı baskıları konu alan panelle devam etti.

Gazetecileri Koruma Komitesi BaÅŸkanı da olan gazeteci Courtney Radsch, panelde söz alarak, 2008'de Suudi Arabistan'ın fonladığı Dubai merkezli Arap uydu kanalı Al Arabiya'da çalıştığını ve "muhalif gazetecilere yapılan baskılara bizzat tanık olduÄŸunu" söyledi.

Radcsh, "Suudi Arabistan yönetimi, sosyal medya stratejilerini geliÅŸtirmek için ABD'li PR ÅŸirketlerine ve kendilerine muhalif gazetecileri belirlemek için McKinsey ÅŸirketine milyonlarca dolar para ödedi." ifadesini kullandı.

Suudi yönetiminin, belirlediÄŸi muhalif gazetecileri takip ettirdiÄŸini öne süren Radsch, "Cemal Kaşıkçı, Ä°srail tarafından üretilip bir Amerikalı ÅŸirket tarafından pazarlanan Pegasus adlı yazılım programıyla gözetlendi." diye konuÅŸtu.

"KAÅžIKÇI CÄ°NAYETÄ°NÄ° ARAÅžTIRAN SUUDÄ° BAÅžSAVCI, BABAM Ä°ÇÄ°N Ä°DAM Ä°STÄ°YOR"

Georgetown Üniversitesinde öÄŸretim görevlisi olan Suudi Arabistan vatandaşı Abdullah Alaoudh ise dini lider olan babasının da ÅŸu an Suudi Arabistan'da tutuklu bulunduÄŸunu ve hakkında idam cezası istendiÄŸini kaydetti.

Alaoudh, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi kapsamında Ä°stanbul'a giderek soruÅŸturmaya katılan BaÅŸsavcı (Suud el-Ma'cib), aynı zamanda barışçıl çaÄŸrılar yapan babamın idamını isteyen kiÅŸi." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"ABD'LÄ° DÜÅžÜNCE KURULUÅžLARI SUUDÄ° YÖNETÄ°MÄ°NÄ° ELEÅžTÄ°RMÄ°YOR"

Panelde ayrıca, Washington merkezli düÅŸünce kuruluÅŸlarının Riyad'dan aldığı fonlar nedeniyle, uzun süredir insan hakları ihlalleri yapan Suudi Arabistan'ı eleÅŸtirmekten kaçındıklarına dikkati çeken Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) yöneticisi Tom Porteous, bu düÅŸünce kuruluÅŸlarının ABD'nin dış politikası konusunda Washington ile her zaman aynı fikirde olduÄŸunu vurguladı.

DiÄŸer önemli bir noktanın, bu düÅŸünce kuruluÅŸlarının "devletlerden para almayı kabul etmesi" olduÄŸuna deÄŸinen Porteous, "ABD hükümetinden, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi OrtadoÄŸu ülkelerinden para alıyorlar." iddiasını dile getirdi.

Öte yandan, panele katılanlara video mesaj yoluyla hitap eden Cemal Kaşıkçı'nın niÅŸanlısı Hatice Cengiz de ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, Kaşıkçı'nın cesedinin bulunmasına yardım etmesi gerektiÄŸini belirtti. Cengiz, "Herkesten, Türkiye'nin olaya ışık tutmaya ve cenazenin nerede olduÄŸunu keÅŸfetmeye yönelik yasal çabalarını desteklemesini istiyorum." ifadesine yer verdi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'na girdikten sonra haber alınamamıştı. Suudi Arabistan yönetimi 18 gün sonra gazeteci Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüÄŸünü kabul etmek zorunda kalmıştı.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığından yapılan açıklamada ise, "Maktul Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik iÅŸlemleri için girdiÄŸi Suudi Arabistan Krallığı Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda, daha önceden yapılan planlama doÄŸrultusunda, baÅŸkonsolosluk binasına girer girmez boÄŸularak öldürülmüÅŸtür. Cesedi, boÄŸularak yine önceden yapılan planlama doÄŸrultusunda parçalanarak yok edilmiÅŸtir." ifadeleri kullanılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.