Sosyal Medya

Güncel

AB ve 3 ülkeden ABD’ye İran tepkisi

AB, Almanya, İngiltere ve Fransa'dan yapılan ortak açıklamada 'ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz' ifadeleri yer aldı.



AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Jeremy Hunt, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas ve söz konusu üç ülkenin savunma bakanları ABD'nin 2015 nükleer anlaÅŸması kapsamında kaldırılan tüm Ä°ran yaptırımlarını yeniden uygulama kararı hakkında ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, "ABD'nin Ä°ran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz"ifadesine yer verildi.

Ä°ran nükleer anlaÅŸmasının küresel nükleer silahlardan arınma çalışmalarının temelini oluÅŸturduÄŸunun altı çizilen açıklamada, anlaÅŸmanın Avrupa'nın, bölgenin ve tüm dünyanın güvenliÄŸi için kilit öneme sahip olduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, Ä°ran nükleer anlaÅŸmasının iÅŸlevsel olduÄŸu ve hedefine ulaÅŸtığı vurgulanırken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) 12 farklı raporda Ä°ran'ın anlaÅŸma uyarınca yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸini açıkladığı anımsatıldı.

Ä°ran'ın nükleer yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesinin temel beklenti olduÄŸu ifade edilen açıklamada, nükleer anlaÅŸmanın Ä°ran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını da öngördüÄŸü hatırlatıldı.

'AVRUPALI EKONOMÄ°K AKTÖRLERÄ° KORUYACAÄžIZ'

Açıklamada, "Taraflar, AB hukukuna uygun bir ÅŸekilde Ä°ran ile yasal yollardan ticaret yürüten Avrupalı ekonomik aktörleri koruyacak" ifadesi kullanıldı.

Ä°ran nükleer anlaÅŸmasına taraf ülkelerin Ä°ran ile finansal kanalları açık tutma konusunda kararlı olduÄŸu vurgulanan açıklamada, Ä°ran ile doÄŸal gaz ve petrol ihracatının da sürdürüleceÄŸi belirtildi. Açıklamada, bu çerçevede Rusya ve Çin de dahil olmak üzere Ä°ran nükleer anlaÅŸmasını destekleyen ülkelerle ortak çalışmaların devam ettiÄŸi duyuruldu.

Son haftalarda özellikle ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi amaçlayan yeni bir ticari mekanizma üzerinde çalışmaların yoÄŸunlaÅŸtığı belirtilen açıklamada, bu vesileyle Ä°ran ile ticaret yapmak isteyen Avrupa ÅŸirketlerine imkan saÄŸlanacağı vurgulandı. Açıklamada, "Bu çalışmaları sonuçlandırma konusunda son derece kararlıyız" ifadesine yer verildi.

Tarafların Ä°ran nükleer anlaÅŸmasını uygulamaya devam edeceÄŸinin aktarıldığı açıklamada, Ä°ran'ın da bu çerçevede yapıcı bir rol oynaması gerektiÄŸinin altı çizildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.