Sosyal Medya

Güncel

Topkapı Sarayı Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıydı. Saray'ın Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredilmesine karar verildi. İki kurum arasındaki görüşmeler tamamlanırken Topkapı Sarayı’nın devir işlemleri için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bekleniyor.



Cumhuriyet'in ilanı ve halifeliÄŸin kaldırılmasından sonra, 18 Ocak 1925 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, aynı yıl içinde Yıldız Åžale, Aynalıkavak ve Küçüksu Kasırları, 1930’da Yalova Atatürk KöÅŸkü, Millî Saraylar adı altında korunmak üzere oluÅŸturulan Millî Saraylar MüdürlüÄŸü’ne bırakılmıştı. 1925’ten 1933’e kadar TBMM adına Maliye Bakanlığı denetiminde kalan Millî Saraylar, 1933 Bütçe Kanunu ile TBMM BaÅŸkanlığı’na baÄŸlandı. 1966’da Ihlamur Kasrı, 1981’de Maslak Kasırları, 1988’de Florya Atatürk Deniz KöÅŸkü, 1991’de Filizi KöÅŸk, 1994’te Hereke Ä°pekli Dokuma ve Halı Fabrikası ile Yıldız Porselen, 1997’de Beykoz Kasrı bünyesine dahil oldu. 10 Temmuz 2018 tarihinde ise 1 Numaralı CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi ile CumhurbaÅŸkanlığı’na baÄŸlanarak adı ‘Millî Saraylar Ä°daresi BaÅŸkanlığı’ olarak deÄŸiÅŸtirildi.

Müze yetkilileri karara sevindi

Hürriyet'te yer alan habere göre; geçtiÄŸimiz hafta Milli Saraylar Ä°daresi BaÅŸkanı Yasin Yıldız yanında bir heyetle Topkapı Sarayı’nı gezdi. Devir teslimin nasıl gerçekleÅŸeceÄŸi Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile konuÅŸuldu. Sur-u Sultani olarak adlandırılan sarayın surları içinde farklı kurumlara ait tahsisli yapılar incelendi. Sur-u Sultani içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baÄŸlı Rölöve Anıtlar MüdürlüÄŸü, Arkeoloji Müzesi, Ä°slam Bilim Teknolojileri Müzesi, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Milli Savunma Bakanlığı Ä°ç Tedarik Komutanlığı, Askeri Gazino gibi kurumlar yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı’ndan bu binaları boÅŸaltması istenecek. Ä°stanbul Rölöve Anıtlar MüdürlüÄŸü tarafından kullanılan eski Matba-i Amire binasının da boÅŸaltılması düÅŸünülüyor. Topkapı Sarayı Müze yetkilileri aslında bu devirden memnun. Çünkü gerek personelin özlük haklarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan daha iyi durumda olması gerekse Milli Saraylar’ın bütçesinin yüksek olması devam eden restorasyonlarda ekonomik sıkıntı yaÅŸanmayacağı düÅŸünülüyor.

365 personel ve 50’ye yakın uzman var

Geçen ay Milli Saraylar Ä°daresi BaÅŸkanlığı’na geçen Yıldız Sarayı Müzesi’nin personeli Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ä°stanbuldaki diÄŸer birimlerine dağıtıldı. Topkapı Sarayı Müzesi çalışanları ÅŸimdi kendi durumlarını merak ediyor. 365 personeli bulunan müzede 50’ye yakın alanında uzman bulunuyor.

Ortaylı: Hayırlı bir iş oldu

Ä°lber Ortaylı (Eski Topkapı Sarayı Müze BaÅŸkanı): Bana göre hayırlı bir iÅŸ olmuÅŸtur. Topkapı Sarayı bakımı oldukça masraflı bir yerdir. Kültür Bakanlığı’nın bütçesi buna yetmemektedir. Görev yaptığım yıllardan biliyorum. Milli Saraylar bu konuda daha güçlüdür ve CumhurbaÅŸkanımızın himayesindedir. Milli Saraylar gibi bir kurum varken Topkapı Sarayı bu kurumun dışında tutulması doÄŸru deÄŸildi. Belki müze ziyaretçileri de Vatikan gibi sınırlı hale getirilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.