Sosyal Medya

Güncel

Hakan Albayrak / ‘Arap onuruna üç ağır darbe’

Hakan Albayrak - KARAR



MeÅŸhur “Arap Barış Planı”na göre, Arap devletlerinin Ä°srail’i cümleten tanımaları ve onunla iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmeleri için 1967 sınırları dahilinde -baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan- bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerekiyor; fakat bazı Arap Körfez devletleri, Ä°srail’in bu plana her zamankinden daha uzak olduÄŸu bir dönemde Ä°srail’le iliÅŸkilerini “normalleÅŸtirmekte” beis görmüyor. 
 
Gazze’de çocuklar Ä°srail’in kurÅŸun yaÄŸmurunda can verirken, Batı Åžeria’da Filistinlilerin evleri baÅŸlarına yıkılırken, Kudüs’e vurulan Ä°srail damgası derinleÅŸtikçe derinleÅŸirken, mazlum Filistin’in imdat çığlığı yeri göÄŸü inletirken, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (eÅŸittir Suudi Arabistan), Umman ve dahî canımız ciÄŸerimiz Katar, bu korkunç manzarayı öpüp baÅŸlarının üstüne koyarcasına, Ä°srail’i baÅŸ tacı etmek için birbiriyle yarışıyor. 
 
***
 
Umman, geçen hafta Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’yu ağırladı…  
 
BirleÅŸik Arap Emirlikleri, geçen hafta Ä°srail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev’i ağırladı… 
 
Katar, geçen hafta Ä°srail Jimnastik Takımı’nı ağırladı…  
 
Ne hafta ama! 
 
Londra merkezli Rai Al-Youm gazetesinin genel yayın yönetmeni ve yazarı Abdulbari Atvan’a göre utanç haftası; çünkü bu üç geliÅŸme, “Arap onuruna üç ağır darbe”yi ifade ediyor. 
 
“Üç Körfez ülkesinden Ä°srail’in en kanlı ve en ırkçı hükümetine doÄŸru bu aÅŸağılayıcı normalleÅŸme hücumu neden?” diye soruyor Atvan. 
 
Cevap, ama akla gelebilecek en alâkasız cevap, Umman gazetesi El-Vatan’ın manÅŸetinde: “Barış, Umman’ın görev ve metodudur” 
 
MeÄŸer Umman yönetimi “daha fazla kan akmaması ve siyasî çekiÅŸmelerin sonlandırılması amacıyla her zaman tarafların bakış açılarını yakınlaÅŸtırmaya çalışıyor”muÅŸ, zira “çok daha fazla hak ihlalinin yaÅŸanmaması için barışın gücünü hikmetle kullanmayı hedefliyor”muÅŸ! 
 
Ä°srail’e ‘Araplar benimle her halükârda iÅŸ tutmaya hazır, demek ki bütün fenalıklarım yanıma kâr kalacak. Zulme hiç tereddütsüz devam!’ dedirterek mi durduracaklarmış hak ihlallerini? 
 
Çocuk katliamına varan Ä°srail saldırganlığını ödüllendirerek mi harekete geçireceklermiÅŸ barışın gücünü? 
 
Bir de “hikmet” diyorlar utanmadan! 
 
Ä°srailli yetkilileri ağırlayan Körfez devletlerinin, onlara “Bakın, sizi barışa teÅŸvik etmek için iyi niyet gösteriyoruz. Bunun devamını arzu ediyorsanız Mescid-i Aksa’yı iÅŸgal siyasetinden vazgeçmeli ve 1967 sınırları içinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletine razı olmalısınız. O yönde adımlar attığınızı görmezsek külahları tekrar deÄŸiÅŸiriz” mesajını verdiÄŸini bilseydik ‘gene neyse’ derdik, ama nerdeee… 
 
***
 
Suudi Arabistan’ın Åžarkul Avsat gazetesi yazarlarından Abdurrahman er-RaÅŸid, Netanyahu’nun Umman ziyaretinin Arap basını ve halkları tarafından soÄŸukkanlılıkla karşılandığını, bunun da OrtadoÄŸu’nun eskisi gibi olmadığının ve bölgenin ne kadar deÄŸiÅŸtiÄŸinin göstergesi olduÄŸunu yazdı. 
 
“Ä°srail’in Körfez ülkelerinde siyasi, kültürel ve ekonomik alanlarda varlık göstermesi, yasak iliÅŸki sürecinin sona erdiÄŸinin göstergesi mi?” diye soran RaÅŸid, Arapların Ä°srail ile normalleÅŸmeye karşı olma kültürlerinin hâlâ derinliklerde varlığını koruduÄŸunu, ancak bu faktörün bölgesel siyaseti yönlendirmede artık bir rolünün kalmadığını belirtti. 
 
Türkçesi: Ä°lgili yönetimler, kendilerini, halkın bu hassasiyetine ‘zevahiri kurtarmak’  babında bile prim vermeye gerek duymayacak kadar güçlü hissediyor.  
 
Gün ola harman ola! 
 
***
 
Ä°srail’i ilk tanıyan devletler arasında yer alan, Ä°srail’le milyarlarca dolarlık alışveriÅŸ içinde olan ve bunu Mavi Marmara krizi sürecinde de devam ettiren, Ä°srail’in Mavi Marmara’ya kanlı saldırısı üzerine bozulan iliÅŸkileri de anormal bir ÅŸekilde “normalleÅŸtiren” Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olduÄŸumu hatırlatıp “Sen önce kendi devletine bak!” diyecek olan kimselere cevabımı da peÅŸinen vereyim: Baktım, bakıyorum, bakmaya devam edeceÄŸim inÅŸaallah. 
 
Uyruklarımızı aÅŸan bir mesele bu; Ümmet-i Muhammed’i de aÅŸan bir insanlık meselesi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.