Kavalalı güçlenmeye çalıştığı sırada, Osmanlı tahtına oturan Sultan II. Mahmut, Rumeli ve Anadolu'da devletten bağımsız hareket eden yerel güçleri ortadan kaldırmaktaydı.
Bu geliÅŸmeleri yakından takip eden Kavalalı, aslında sıranın bir gün kendisine de geleceÄŸinin farkındaydı. Bu nedenle askeri ve ekonomik yönden çok daha güçlü olması gerektiÄŸini biliyordu. Ancak planlarını tam olarak hayata geçirebilmesi için Mısır'ın kaynakları yeterli deÄŸildi. ÖrneÄŸin donanma için gerekli olan keresteyi Mısır'dan temin etmesi mümkün deÄŸildi. Ayrıca hayalindeki orduyu oluÅŸturmak ve daha güçlü bir ekonomiye sahip olmak için Mısır'da bulunan insan sayısından çok daha fazla insan kaynağına ihtiyaç duymaktaydı. Bu nedenle Suriye ve Filistin bölgesine göz dikmiÅŸ ve buraları ele geçirmek için uygun fırsatları kollamaya baÅŸlamıştı. 1831 yılında beklediÄŸi ortam oluÅŸunca Sayda Valisi Abdullah PaÅŸa ile aralarındaki problemleri bahane edip, Osmanlı topraklarını istila etti.
Aslında onun tam olarak nereleri ele geçirmek istediÄŸini ÅŸu anki bilgilerimizle tespit etmemiz mümkün deÄŸildir. Ancak Kavalalı'nın Suriye'den çok daha fazlasını istediÄŸine iÅŸaret eden belgeler bulunmaktadır. Onunla birlikte; Lübnan Dürzîlerinin lideri Mir BeÅŸir, Adana'da MenemencioÄŸlu AÅŸireti önde gelenlerinden Ahmet Bey, NevÅŸehir'de Pehlivanlı AÅŸireti Beyi Halit Bey, Kastamonu'da TahmiscioÄŸlu Mustafa gibi etkili insanlar Osmanlı yönetimine isyan etmiÅŸlerdi. Yukarıda ismi geçenlerin hepsinin ortak özelliÄŸi isyandan yıllar önce bir ÅŸekilde Mısır'a gidip, Kavalalı ile iletiÅŸime geçmiÅŸ olmalarıydı. Muhtemelen Kavalalı söz konusu müttefiklerinden alacağı desteÄŸi de hesaba katıp, belki de o dönemde hiç kimsenin tahmin edemeyeceÄŸi boyutta geniÅŸ bir istila hareketi baÅŸlatmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.