Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN (01 Kasım): Saltanat kaldırıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Saltanatın kaldırılması, İlk resmi gazetenin yayınlanması, Latin alfabesinin kabulü, Cezayir bağımsızlık savaşı başladı, Çeçenistan bağımsızlık ilan etmesi gibi çok önemli olaylar var…



GÜNÜN OLAYI

623 Yıllık Osmanlı Devleti Sona Erdi ‘’Saltanat Kaldırıldı’’(1922)

Osmanlı Devleti’nin resmi kuruluÅŸ tarihi olarak 1299 tarihi kabul edilir. Küçük bir beylik olarak siyasi tarihe adım atmış hızla yükselerek 16.yüzyılda zirveye tırmanmıştı. Üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti 1774 Küçük Kaynarca AntlaÅŸması ile dağılma sürecine girmiÅŸti. Bütün bir 19. Yüzyıl boyunca emperyalistlerin kışkırttığı milliyetçilik isyanları ile uÄŸraÅŸmıştı. Ä°syanlar ve Rus saldırıları devlete toparlanma fırsatı vermemiÅŸti. Son olarak I.Dünya Savaşından da yenilgi ile ayrılınca 30 Ekim 1918 Mondros AteÅŸkes AntlaÅŸması ile bitkisel hayata girdi. Milli Mücadelenin baÅŸarıya ulaÅŸmasından sonra TBMM aldığı bir kararla 1 Kasım 1922’de saltanatı kaldırdı. Böylece Türk Tarihinin en uzun ömürlü devleti Osmanlı Devletinin 623 yıllık yaÅŸantısı da resmen sona ermiÅŸ oldu.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Türk Tarihinin Ä°lk Resmi Gazetesi Yayınlandı (1831)

II.Mahmut’un fermanı ile yayın hayatına baÅŸlayan ilk Türk resmi gazetesi Takvim-i vekayi 1 Kasım 1831’de yayın hayatına baÅŸladı. BeÅŸ bin adet basılan ilk gazetenin o günkü konusu II.Mahmut’un Çanakkale gezisi, Åžehzade Abdülmecit’in derse baÅŸlaması ve Arnavutluk isyanı ile ilgili geliÅŸmelerden oluÅŸuyordu.

Osmanlı Devleti Rus Ültimatomunu Kabul Etti (1876)

Osmanlı Devletinin Sırpları yenilgiye uÄŸratması üzerine Sırpları korumak için Rusya çok ağır koÅŸullar içeren kırk sekiz saatlik bir ültimatom vermiÅŸti. Osmanlı Devleti hiçbir devletten destek göremeyeceÄŸini anlayınca çaresiz 1 Kasım 1876’da bu ültimatomu kabul ettiÄŸini açıkladı.

Sultan Abdülhamit Ä°stanbul’a Getirildi (1912)

Balkan SavaÅŸlarında Selanik ÅŸehrinin kaybedileceÄŸi anlaşılınca Sultan II. Abdülhamit gözaltında tutulduÄŸu Selanik’teki Alatini köÅŸkünden Ä°stanbul’a getirildi.

Ruslar Kafkas Cephesinde hücuma Geçti (1914)

Osmanlı Devletinin I.Dünya savaşına girmesi ile Ruslar hemen Kuzey Anadolu’yu ele geçirmek için 1 Kasım 1914’te saldırıya geçtiler. Bu ilk saldırı Türk Kuvvetleri tarafından durduruldu. Bu olayın arkasından Enver PaÅŸa meÅŸhur Sarıkamış harekatını baÅŸlattı.

Yeni Türk Alfabesi Kabul Edildi (1928)

TBMM 1 Kasım 1928 Tarihinde aldığı bir kararla Latin alfabesi esas alınarak düzenlenmiÅŸ olan yeni Türk alfabesini yürürlüÄŸe koydu.

Mustafa Kemal Ä°kinci Kez CumhurbaÅŸkanı Seçildi (1927)

Üçüncü dönemine baÅŸlayan TBMM, 1Kasım 1927’de Mustafa Kemal’i ikinci kez cumhurbaÅŸkanlığına seçti. 

Cezayir’de Milli KurtuluÅŸ Cephesi Kuruldu (1954)

Cezayir’de Ulema'nın öncülüÄŸünde Milli KurtuluÅŸ Cephesi 1 Kasım 1954’te kuruldu. Milli KurtuluÅŸ Cephesi ilk bildirisinde amaçlarının Cezayir'i iÅŸgalden kurtararak bu topraklar üzerinde islami esaslara göre ÅŸekillenen bağımsız bir devlet kurmak olduÄŸunu ilan etti. Fransızlar sekiz yıl süren bağımsızlık savaşı süresince bir buçuk milyon Cezayirli müslümanı katlettiler.

Çeçenistan Bağımsız Oldu (1991)

Çeçenistan’da seçimler ile oluÅŸan yeni meclis Çeçenistan’ın 1 Kasım 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Boris Yeltsin Çeçenistan’ın bağımsızlığını tanımayarak bölgeye askeri birlikler sevk etmeye baÅŸladı. Çeçenistan Devlet BaÅŸkanı  Cahar Dudayev mücadele için hazırlanmaya baÅŸladı.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

644- Ömer ibn Hattab sabah namazında hançerle saldırıya uÄŸradı. Saldırgan intihar etti. Ömer ibn Hattab 3 gün sonra öldü.

1604- William Shakespeare’in trajedisi ‘’Othello’’nun ilk gösterimi Londra Whitehall Palace’da yapıldı.

1929- Ankara’da ‘’Anadolu Halk Bilgisi DerneÄŸi’’ kuruldu.

DerneÄŸin 124 sayı çıkan ‘’Halk Bilgisi Haberleri’’ adlı dergisi de yayımlanmaya baÅŸlandı.

1934- Ankara Kızılay’da Güven Anıtı açıldı.

1936- Ankara Devlet Konservatuvarı öÄŸretime baÅŸladı.

1958- Åžair Yahya Kemal Beyatlı, 74 yaşında Ä°stanbul’da öldü.

1959- Tiyatro ve sinema sanatçısı Halide PiÅŸkin 53 yaşında öldü.

1962- Sovyetler BirliÄŸi, Mars’a ilk roketi fırlattı.

1993- Cumhuriyet tarihinin ilk Din Åžûrası toplandı. BaÅŸbakan Tansu Çiller toplantıda başını örterek ayet okudu.

1993-  Avrupa BirliÄŸi resmen kuruldu.

1995- Eski Yugoslavya devletleri ile Bosna barış görüÅŸmeleri baÅŸladı.

1998- Ä°slam Konferansı TeÅŸkilatı Ekonomik ve Ticari Ä°ÅŸbirliÄŸi Daimi Komitesi’nin (Ä°SEDAK) 14. Toplantısı Ä°stanbul’da baÅŸladı.

1998- Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi kuruldu.

2001- Çin’in Ukrayna’dan satın aldığı yüzer kütle Varyag, Ä°stanbul BoÄŸazı’ndan geçti. Varyag, 2 Kasım’da da Çanakkale BoÄŸazı’ndan Ege’ye çıktı.

2007 - BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Genel Kurul toplantısında alınan bir kararla, 2008 yılında baÅŸlamak üzere, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla, her yıl 2 Nisan tarihi Dünya Otizm Günü olarak kabul edildi.
Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.